Nová značka českotřebovského piva: KOHOUT - již brzy !

  • Tradici českotřebovského piva obnoví minipivovar FALTUS, už se dokončuje
  • Pod tímto názvem se bude vařit pivo v českotřebovském minipivovaru FALTUS, který se nyní stavebně dokončuje v prostorách čp. 207 v Moravské ulici nedaleko Starého náměstí. V budově se již montuje také technologické zařízení a dokončovací práce jsou v takovém stádiu, že již nové zařízení bude od dubna ve zkušebním provozu. Bude mít optimální kapacitu 1000 hl /rok.  Ve výrobním programu bude pivo Kohout 10° Kohout 11° a podle zájmu  také Kohout 12°. Pro sváteční příležitosti se bude vařit také (Černý) Kohout 14°.  Pivo bude vařit vyškolený odborník, vlastně odbornice Radovana Maixnerová. Kohout bude samozřejmě na čepu v uvedené restauraci, ale jako nepasterovaný a nefiltrovaný mok bude k  mání také v 1,5 litrových PET lahvích a v sudech. Je tedy možné, že se s českotřebovským pivem značky Kohout setkáme i v jiných pohostinských zařízeních. Pivo Kohout také zcela jistě rozšíří nabídku na různých letních pivních festivalech a pivních slavnostech.
    Objekt čp. 207 má hlavní vchod z Moravské ulice. Pokud jej využijete, tak po vstupu hlavní klenutou chodbou si budete moci vybrat mezi dvěma oddělenými restauracemi pro nekuřáky a kuřáky s kapacitou cca 60 míst se společným výčepem, který také obslouží venkovní kryté prostory a také nekryté prostory, tzv. zahradu s letní kapacitou dalších cca 70 míst. Vznikne zde tak prostor i pro letní koncerty a podobné akce. Část technologie pivovaru (varna) bude umístěna v prostoru naproti výčepu a dokreslí návštěvníkům to, že nejsou v obyčejné restauraci, ale v (mini)pivovaru.  Zadní část objektu bude v přízemí využita především pro technologické zařízení pivovaru. Objekt má dostatečnou kapacitu sociálního zařízení v restaurační části.
    Součástí areálu vzniklo také na podnět ze stavebního úřadu  při vjezdu z Chorinovy ulice parkoviště pro 4 vozidla a je zajištěno i parkování pro cyklisty. Minipivovar FALTUS Česká Třebová s restaurací a zahradou bude  mít také funkci penzionu. Ubytovací kapacita (dva apartmány a rodinný apartmán) a navíc i společenská místnost pro cca 20 hostů s barem bude umístěna v patře. Tím se rozšíří možnosti ubytování v centru města a to na vysoké úrovni. Restaurace se zaměří na tradiční českou kuchyni (kuchyň bude umístěna nahoře v patře). Počítá se s tím, že bude také vařit menu pro denní stravování zaměstnanců a firem z centrální oblasti města, případně se počítá i rozvážením objednaných obědů po městě do firem nebo domácností. Podobné minipivovary jsou v našem regionu zatím jen ve Svitavách a v Žamberku. Tradice Českotřebovského piva se tak po více než 40ti letech opět obnoví, letos také uplyne 140 let od vzniku prvního akciového pivovaru v České Třebové (v r. 1872). Dodnes máme autobusovou zastávku "U pivovaru", kterou bude nyní nutné již opravdu přejmenovat. Pivovar totiž bude ve Třebové úplně jinde. Rozhodně bude znamenat velkou změnu rozložení sil v oblasti pohostinství nejen ve městě, ale i v regionu, bude další zvláštností našeho města. Další podrobnosti o nabídce a činnosti minipivovarz FALTUS bude možné hledat na nové webové stránce, která se připravuje.  (mm)
     
    1 - restaurace s výčepem                                                                             2  - nekuřácká restaurace
    Půdorys přízemí celého  minipivovaru, zahrady
    Pohled na hlavní vstup do objektu z Moravské ulice
    Zadní vstup a vjezd na zahradu pivovaru  z ulice Chorinovy
    Kryté a nekryté prostory na zahradě minipivovaru
    Boční pohled od Úzké ulice

    Za možnost publikovat výše uvedené informace děkuji vedení firmy ARMAT, s.r.o. Řetová.                              Milan Mikolecký