Radní Netolický: Špičková medicína se dělá i v krajských nemocnicích

Chrudim – Pozvání na sledování složité břišní laparoskopické operace, kterou se do Chrudimi jezdí školit lékaři z celé republiky, přijal v tomto týdnu  radní Pardubického kraje zodpovědný za zdravotnictví Martin Netolický. Mohl tak být svědkem toho, jak sehraný tým lékařů a sester chirurgického oddělení Chrudimské nemocnice pod vedením primáře Vladimíra Ningera pomohl pacientce s vážnými problémy v zažívacím traktu.
Laparoskopické operace jsou v současné při řešení některých diagnóz jednoznačným trendem v chirurgii. Jedná se o výkony, jejichž cílem je co nejmenší operační zátěž pro nemocného. Pacient má namísto velkého řezu na břiše pouze několik vpichů. Pomocí  oxidu uhličitého se uvnitř břišní dutiny vytvoří prostor, který je možné dobře osvětlit a ve kterém se operatér pohybuje speciálními nástroji. Vše pak celý tým sleduje na obrazovce.
„Je vidět, že i v relativně malé nemocnici, jako je ta chrudimská, se dá dělat špičková medicína,“ zhodnotil své dojmy Martin Netolický. „Vždy záleží na lidech a tady se sešel vynikající tým, kterému se nemocnice snaží vytvářet podmínky pro jeho práci,“ dodal.
Už od roku 2004 zajišťuje chirurgické oddělení Chrudimské nemocnice vlastní workshopy laparoskopické chirurgie a při školení operací tlustého střeva spolupracuje také s chirurgickou klinikou FN Hradec Králové. „Je to metoda, která má řadu výhod pro pacienta, ale je obtížnější pro chirurga. Některá místa vidíme při laparoskopické operaci daleko přesněji, než při výkonu prováděném klasickým přístupem,“ říká Vladimír Ninger.
Krajský radní Martin Netolický se spolu s ředitelem nemocnice Tomášem Vondráčkem podíval také na před dvěma lety zřízené oddělení Dlouhodobé intenzivní péče (DIP). To je jediné v našem kraji a je určeno lidem, kteří jsou například po složitých zraněních, mrtvicích nebo dalších vážných chorobách a nepotřebují už péči na vysoce specializovaných lůžkách ARO. „Lůžka DIP se nyní celkem daří naplňovat pacienty, pro které má tento mezikrok smysl,“ říká primář ARO Martin Zemánek. „Zavedli jsme pro ně pravidelnou rehabilitaci a řada se nich se vrací zpátky do života.“
Martin Netolický chce o možnosti umístit na tomto oddělení pacienty i z jiných částí kraje hovořit také v ostatních krajských nemocnicích. „Podmínkou k převozu do Chrudimi je samozřejmě kromě zdravotní indikace také souhlas rodiny, která jezdí pacienta navštěvovat,“ uzavřel toto téma spolu s lékaři radní.