Do dalšího školního roku s dvojicí nových oborů!          


Ústí n. O. – Střední škola uměleckoprůmyslová opět rozšiřuje svou nabídku. Zatímco výuka oděvnictví a konstrukce oděvů měly v bývalém okresním městě dlouholetou tradici, a tak se v případě jmenovaného oboru jedná spíše o malý „comeback“, operátoři obalových strojů se nikdy předtím v Ústí nevzdělávali. Po kvalifikovaných lidech je ovšem v oboru se stále se rozšiřující působnosti velký zájem, a tak se vedení školy rozhodlo vyjít volání firem vstříc.

Absolventi se neztratí, tvrdí ředitel

Na „umprumce“ se již v současnosti vyučují činnosti a služby související s obalovou technikou, nový obor ale souvisí také s již zaběhnutým programem mechanik-seřizovač. „S poptávkou přišly samotné firmy. Výrobci obalů připravují v současnosti různé strategie jak podpořit zájem o tyto obory, rozvíjejí náborovou činnost,“ hovoří o úzkém propojení se situací na trhu práce ředitel školy Zdeněk Rössler, podle něhož mohou budoucí absolventi najít solidní uplatnění. „Mají solidní perspektivu, navíc se zajímavou platovou úrovní. Stačí se rozhlédnout po okolí, kolik přibylo podniků, zabývajících se výrobou obalů,“ míní dále.

Nedostatek vzdělaných pracovníků v oboru podle něj dokresluje situace, kdy firmy v tomto odvětví přijímají nekvalifikované zájemce, které musí dále zaučovat. „Proto jsme po dohodě s naším zřizovatelem nabídli podnikům možnost, že bychom vychovávali již žáky vycházející ze základní školy, jedná se tedy o dlouhodobější strategii,“ říká k problematice Zdeněk Rössler. Podle něj mají navíc zájemci o tento obor výhledově ještě širší uplatnění. Z nemalé části se jim totiž dostane strojírenského vzdělání, což jejich potenciál do budoucna zvyšuje. Svoje dovednosti mohou navíc zvýšit v rámci mezinárodních projektů především s německými partnery, jichž se škola s úspěchem účastní.

Klíčový bude zájem žáků

Střední škola uměleckoprůmyslová má v plánu otevřít v příštím školním kombinovanou třídu operátorů a mechaniků-seřizovačů a podle slov svého ředitele je připravena i na případný vyšší zájem ze strany budoucích žáků a jejich rodičů. Jaký však bude ve skutečnosti, závisí především na počtu přihlášek, odevzdaných nejpozději do 15. března. A také na výsledcích přijímacího řízení, jež se uskuteční 23. a 24. dubna.

To samé platí pochopitelně i o druhém oboru, který se po několikaleté odmlce vrací do nabídky, a sice oděvnictví a konstrukce oděvů. Ten by mohl vhodně doplnit již fungující design oděvů a vhodně na něj navázat. „Oděvnictví a konstrukce oděvů je proti uměleckému designu spíše technicky laděný obor, zaměřený na realizaci návrhů v praxi a technologie výroby. Pokud se nám podaří vždy velmi prestižní výuku obnovit, mohly by spolu úzce spolupracovat,“ vidí klady připravovaného řešení ředitel Rössler.