Českotřebovský deník 55/2012 (3.3.2012)                              
Martin Netolický  lídrem krajské kandidátky ČSSD a kandidátem na hejtmana


Dnes v sobotu 3. března se konala v Sezemicích krajská nominační konference ČSSD, která projednala a schválila definitivní pořadí kandidátů  do krajských voleb, které se uskuteční na podzim letošního roku.  Přípravě kandidátky věnoval krajský tisk poměrně velkou pozornost, neboť ČSSD je strana, která v současné době určuje podobu krajské politiky a  průzkumy veřejného mínění ukazují, že má stále největší počet příznivců a potenciálních voličů. Proto vyhlášení kandidáta na hejtmana z řad kandidátů ČSSD je v našem kraji rozhodně událostí.
Ve schváleném pořadí každého zajímá  především špička kandidátky.  Tím, že z jejího čela odstoupil Radko Martínek (který je kandidátem ČSSD na senátora ve volebním okrsku Svitavy - a není bez šancí) vznikl prostor pro nové osobnosti. Očekávalo se, že logicky na toto místo na špici kandidátky nastoupí stávající náměstek hejtmana Jan Tichý, radní pro dopravu. Jenže proti jeho nominaci bylo nemálo hlasů. Jan Tichý je především osobně spojen s ne zcela podařenou rekonstrukcí systému veřejné dopravy v Pardubickém kraji realizované (zčásti i amatérsky) společností OREDO a navíc jeho jméno figurovalo také v aférách snad uměle vyvolaných v Pardubické okresní organizaci ČSSD, které dovedly i k odstoupení i poslance Váňu z pozice předsedy krajské organizace strany. Ukázalo se nejen to, že Pardubický kraj  má další osobnosti, ale i takové, které dokáží sjednotit členskou základnu a přesvědčit je o potřebě změny. Takovou osobností je nesporně krajský zastupitel a věkově i služebně nejmladší krajský radní JUDr. Martin Netolický, PhD. S velkou převahou prošel primárkami ve výborech okresních organizací, také na třech ze čtyřech okresních nominačních konferencích. Přes ofenzívu Jana Tichého v posledních čtrnácti dnech nedošlo ani na krajské konferenci ke změně a Martin Netolický si tak udržel pozici lídra. Pro Martina Netolického na 1. pozici kandidátky hlasovala na krajské konferenci převaha přítomných delegátů již v prvním kole.
Martin Netolický získal 73 hlasů ze 126 hlasujících. Delegáti krajské konference jej tak zvolili 58 procenty hlasů. Konference pokračovala volbou dalších kandidátů volební listiny.  "Podpory, kterou jsem na krajské konferenci, ale i na předchozích předvolebních shromážděních získal, si velmi vážím a současně mne zavazuje k další intenzivní práci na přípravě předvolební strategie, abychom byli co možná nejúspěšnější," řekl pro Českotřebovský zpravodaj Martin Netolický. 
Jaké je čelo kandidátky: 1. JUDr. Martin Netolický, 2. Jan Tichý, 3. Ing. Jana Pernicová. 4. Ing. Václav Kroutil. Z dalších v České Třebové známých osobností je na 6. kandidátky (bývalý Třebovák) MUDr. Radomír Lána, primář oddělení ORL Orlickoústecké nemocnice a na 16. místě JUDr. Miroslav Stejskal, neuvolněný krajský radní a také starosta Výprachtic, který dříve také pracoval  na oddělení vnitřního auditu na českotřebovské radnici.
Mimo ČSSD  dosud představila svoji volební kandidátku a hlavní zaměření činnosti Koalice pro Pardubický kraj. V čele této kandidátky je dosavadní zástupce hejtmana Ing. Roman Línek(KDU-ČSL), na druhém místě pak MUDr. Rybová z Chocně (hnutí Nestraníci). Na této kandidátce figuruje také zástupce České Třebové  Mgr. Josef Menšík (bez politické příslušnosti, navržený KDU-ČSL). Starosta České Třebové Jaroslav Zedník, dosavadní krajský zastupitel za Koalici pro Pardubický kraj - hnutí Nestraníci) již na této kandidátce nefiguruje, měl by být na kandidátce TOP 09, která však zatím oficiálně prezentována nebyla. Také ODS zatím oficiálně svoji celou krajskou kandidátku nepředstavila. Termín voleb se ale blíží a tak během krátké doby budeme  vědět, z jakých sestav kandidátů budeme u krajských voleb vybírat. Strany také jistě budou pilovat  své volební programy. 
Z výše uvedeného vyplývá, že pro nás Třebováky budou krajské volby napínavé, budeme  sledovat, jak se budou vyvíjet  nejen preference  volebních stran a koalic, ale také jak se umístí ve volebním žebříčku Třebováci. Jistě nikdo nemohl třeba před rokem čekat, že budeme mít reálnou možnost, aby se stal Třebovák dokonce krajským hejtmanem......   (mm)
 
S hasiči s požární jednotky SŽDC možná Pardubický kraj počítat bude

Již několik týdnů můžeme sledovat, jak se řeší problém pro jiné možná malicherný, ne však pro Českou Třebovou. Profesionální jednotka  hasičů  SŽDC umístěná v České Třebové v Semanínské ulici poblíž budovy 019 by již neměla podle nového Požárního poplachového plánu vyjíždět k mimořádným událostem v I. sledu jednotek, ačkoliv v našem městě (jako v jediném městě s rozšířenou působností v kraji) jinou profesionální jednotku HZS nemáme a SŽDC je státní organizace. Nové poplachové směrnice byly zatím z iniciativy radního Martina Netolického pozastaveny a hledají se cesty k tomu, aby  mohli hasiči vyjíždět k požárům tak jako dosud, t.j. abychom mohli počítat  v první řadě i se zásahem "profíků" SŽDC.  Do řešení problému se zapojil na výzvu krajského radního i starosta města Jaroslav Zedník, který  v této věci navštívil ředitelství HZS Pardubického kraje a  také nového generálního ředitele HZS České republiky. Starosta informoval o tom, že nové zařazení HZS SŽDC vychází z legislativy, platné již jeden rok. Jednotka SŽDC je v tomto dokumentu považována především za jednotku podnikovou, i když ji zřizuje státní organizace. Díky tomu také vyjíždí českotřebovští dobrovolní hasiči častěji, než kdy předtím. Počet výjezdů  dobrovolných hasičů SDH Česká Třebová se meziročně zvedl z 36 na 62, i když tato jednotka neslouží pohotovost  v hasičské stanici, ale musí se pro každý zásah svolávat.  Pro zvýšení požární bezpečnosti v našem městě  má tedy včasné "zvednutí" profíků z SŽDC v rámci 1. sledu jednotek velký význam. Aby se tak stalo může pomoci dohoda či smlouva. Jak informoval krajský radní Martin Netolický, tak se na její přípravě z iniciativy Pardubického kraje pracuje. Do té doby, než bude vytvořena, by neměl být nový požární poplachový řád Pardubického kraje s jeho přílohami uveden do života. Věřme, že se řešení zmíněného problému podaří smluvně zajistit co nejdříve.  Dosud by tedy měl platit poplachový plán, ve kterém budou k zásahům povolávání mezi prvními také hasiči z jednotky SŽDC.   (mm)
 
Kuželkáři prohráli v Dačicích a zůstávají na dně ligové tabulky   

Výsledkový servis
SKK Náchod - TJ Spartak Přerov 7:1 3603-3333 (20:4) 03.03.
TJ Centropen Dačice - TJ Lokomotiva Česká Třebová 7:1 3345-3184 (15,5:8,5) 03.03.
TJ Sokol Husovice - KK Slavoj Praha 7:1 3371-3297 (12,5:11,5) 03.03.
SKK Vrchlabí - TJ Třebíč 5:3 3531-3455 (10:14) 03.03.
KK PSJ Jihlava - TJ Sokol Luhačovice 5:3 3498-3406 (14:10) 03.03.
TJ Jiskra Kovářská - KK Konstruktiva Praha 6:2 3359-3312 (13:11) 03.03.
 
Tentokrát se opravdu nedařilo:
TJ Centropen Dačice 3345 7:1 3184 TJ Lokomotiva Česká Třebová (15,5:8,5)
ŽAHOUREK Petr 537 1,5:2,5 542 HETYCH Jiří
MALÍNEK Jiří 556 2:2 543 HÝBL Miloslav
NOVÁK Karel 559 3:1 521 VYMAZAL Pavel
KABELKA Milan 560 3:1 526 ZUBALÍK Karel
ZAJÍC Václav 548 2:2 536 HOLANEC Petr
BLECHA Milan 585 4:0 516 KMONÍČEK Jiří
rozhodčí: BUČEK Miloslav, diváků: 55, utkání trvalo: 3:15