Českotřebovský deník  57/2012 (5.3.)                                     
Upozornění na změnu termínu vydávání přihlášek do MŠ! 

Přihlášku si rodiče mohou vyzvednout ve dnech od 26.03.2012 do 28.03.2012 v příslušné mateřské škole, ve které chtějí své dítě umístit. (Omylem bylo uvedeno datum 28.05.2012. Za chybu se rodičům omlouváme.)
Odbor školství, kultury a tělovýchovy

 

Postřehy z jednání železničních odborářů s hejtmanem Pardubického kraje a ředitelem OREDA

Velmi zajímavé a nepochopitelné bylo zjištění, že hlavně ředitel firmy OREDO se podivoval, že jsou na železnici možné zastávky na znamení. Tento způsob zastavování funguje mnoho let např. na trati Choceň – V.Mýto. Vše je zabezpečeno informačním systémem a cestující tento způsob využívají a tímto se dokáže zastavovat opravdu jen v případech nástupu a výstupu cestujících v určených stanicích a zastávkách. Hejtman potvrdil, že by nemělo dojít k dalšímu zrušení železničních tratí v Pardubickém kraji. OREDO dostalo za úkol, v těch případech, kdy dojde k prodloužení jízdní doby do 7 minut v důsledku zastavování v zastávkách, které v současné době vlaky projíždí, zapracovat zastavení. OREDO má za úkol předložit v dostatečném předstihu návrh změn , ke kterým by mělo dojít v měsíci červnu při změně grafikonu na železnici. Účastnici setkání ze strany odborářů předali mnoho podnětů např.  – průvodčí a pokladní nemají možnost informovat o návaznosti autobusů (a stanovištích, čase odjezdu) . Cestující mnohdy neví, kde zastavují autobusy, nejsou řádně označená stanoviště. Nefunguje dispečerské pracoviště, tak jak je tomu v Jihomoravském kraji. To by umožnilo v případech zpoždění plynule reagovat, aby autobusy neodjely  třeba jen 1 minutu před příjezdem vlaku a naopak. Samozřejmostí bylo poukázání na nesmyslnost opuštění tratí na Kralicku a Moravskotřebovsku....                        (ZV OSŽ DKV)
 
Zahájení ZLOM VAZ PO  XII. – Postupové přehlídky amatérského divadla v Pardubickém kraji         

OBČANSKÉ SDRUŽENÍ DIVADELNÍCH OCHOTNÍKŮ ÚSTÍ NAD ORLICÍ si Vás dovoluje pozvat na zahájení  Postupové přehlídky amatérského divadla v Pardubickém kraji ZLOM VAZ po XII., pořádané  za finanční podpory Ministerstva kultury, Pardubického kraje , města Česká Třebová a Ústí nad Orlicí s tímto programem:
Pátek 16. 3. 2011 – 19.00 hod. Malá scéna Česká Třebová
-          přivítání účastníků přehlídky
-          představení poroty přehlídky
-          seznámení s programem přehlídky
-          program  přehlídky pokračuje soutěžním představením DS J.N.       
Štěpánka CHrudim – Pavel Němec, AMANT v režii Karla Břízy 
Na setkání se těší Simona Podzimková předsedkyně OSDO Ústí nad Orlicí
Program přehlídky též na : http://osdo.ustinadorlici.cz
 
KUMŠT bude mít 17.3. v Kulturním centru generálku, premiéru, derniéru a zároveň benefiční představení  (najednou)

Vážení a milí, život se skládá z různorodé mozaiky. Z té mojí filmové kartotéky mi vystávají na mysl čím dál tím víc hlášky „času je málo a voda stoupá“ a „…půjdu já, teď není čas na hrdinství“ Díky pochopení kamarádů Simči, Kvika a Romana a samozřejmě Ver, si vás dovolujeme pozvat na zkoušku, premiéru, derniéru a zároveň benefiční představení, kterému jsme dali název KUMŠT.             Půjde-li vše hladce, tak v sobotu 17. 3. 2012 v 16 hod. na Malém sále  Kulturního centra v České Třebové. Budeme se těšit.
Martin Malínek a OSDO Ústí nad Orlicí
 
Unikátní projekt spojení uměleckých žánrů - architektury železničních budov a klasické hudby 

SPOJUJEME ŽELEZNICI S HUDBOU

Jde o bakalářský absolventský projekt Karla Hampla, posluchače 3.ročníku oboru hudební manažerství Hudební fakulty Janáčkovy akademie múzických umění v Brně
Termíny koncertů:

 17.3.2012 Pardubice hl.n.
 24.3.2012 Choceň
 31.3.2012 Moravská Třebová
 14.4.2012 Česká Třebová 
 Začátek vždy v 16:00 hodin
Inteprety budou posluchači Janáčkovy akademie múzických umění v Brně
http://www.cd.cz/​pardubicky-kraj/aktuality/​-12665/

Spojujeme železnici s hudbou
Po zkušenostech s netradičními hudebními vystoupeními umělců populární a dětské hudby v hale pardubického hlavního nádraží přijaly České dráhy výzvu posluchačů 3. ročníku Hudební fakulty Janáčkovy akademie múzických umění v Brně...  České dráhy se zapojí do unikátního projektu spojení uměleckých žánrů - architektury železničních budov a klasické hudby v rámci bakalářského absolventského projektu. S nástupem jara tak cestující nebo návštěvníci vybraných nádraží v Pardubickém kraji budou mít možnost vyslechnout hodinový koncert vážné hudby a zpříjemnit si tak buď čekání na vlak, nebo strávit příjemné podvečerní chvíle.
Koncerty se uskuteční ve stanici Pardubice hl.n. 17. března, ve stanici Choceň 24. března, na nádraží v Moravské Třebové dne 31. března a ve stanici Česká Třebová dne 14. dubna. Začátek je vždy v 16:00 hodin a na programu budou například skladby mistrů J. S. Bacha, W. A. Mozarta a A. Dvořáka.
 
Nové výstavy v orlickoústeckém muzeu

Srdečně Vás zveme na vernisáž výstav „Papírový svět architektury“ – výstava papírových modelů staveb z našeho regionu i ze světa a“ Jak fotografují v Bosně, Polsku ….. a u nás“ – výstava fotoklubu v Ústí nad Orlicí. Vernisáž se uskuteční 8.3. 2012 od 16:00 hod.
Druhá březnová vernisáž otevře 15.3.2012 od 16:00hod. výstavy: „Masopust“ – masky a fotografie z masopustního veselí v regionu a „Bohuš Heran“. Zahraje živá masopustní kapela z Hostašovic. Na violoncello zahraje Helena Matyášová, autorka nově vydané knížky Bohuš Heran. Těšíme se na Vaši návštěvu.
Mgr. Dana Papáčková produkční  papackova@muzeum-uo.cz Městské muzeum v Ústí nad Orlicí
 
PŘEDNÁŠKA▪Etikoterapie MUDr.Vladimír Vogeltanz

22. března 2012 v 17.00 hodin - Mateřské centrum ROSA o.s. U Stadionu 602 Česká Třebová
mcrosact@seznam.cz  www.mcrosa.predskolaci.cz/blog/
 
Téma: Nemocné vztahy jako příčina nemocí
Etikoterapie se zabývá uzdravováním nemocných vztahů. V nemravných vztazích k sobě a k druhým hledá příčiny nemocí člověka. Je pro ty z Vás, kteří už přestali hledat příčiny svých životních obtíží ve hmotě a začali je hledat ve své duši. Jste srdečně zváni. Vstupné: 100,- Kč
 
Za kolik vydraží Josefa Ladu?  

Josef Lada, Ladislav Sutnar, Jan Bauch a mnozí další čeští i zahraniční autoři rozšíří sbírky milovníků kvalitního umění. Aukční dům Dorotheum pořádá v sobotu 10. března od 14. hodin v pražském hotelu Marriott letošní první aukci výtvarného umění, na níž se bude o nové majitele ucházet více než tři sta obrazů, soch a plastik vzniklých od 16. až po závěr 20. století. Největším klenotem aukce je bezesporu obraz Josefa Lady - Mikuláš, čert a anděl z roku 1944. „Jde o dílo výjimečné hodnoty, které je na trhu k dostání jen zřídka,“ říká Mgr. Michal Šimek, znalec na výtvarné umění, a dodává: „Kromě líbezného námětu je pozoruhodný hlavně svým výjimečným formátem.“ Obraz do aukce přichází ze zahraniční soukromé sbírky a jeho vyvolávací cena byla stanovena na 400 tisíc korun.