Českotřebovský deník 60/2012 (8.3.)                                     
Podvečerní problém v podzemních garážích 

Několik minut před šestou hodinou odpolední začaly ve čtvrtek 8.3. v podzemních garážích koukat klaksony a rozsvítily se červené nápisy "Zhasněte motory a opusťte podzemní garáže". Lidé  zde pobíhali a nevěděli co se děje. měli možnost volně z garáží vyjet, závora na výjezdu byla otevřena. Naopak nikdo další do garáží vjet nemohl,  na vjezdu svítil červený semafor a závora byla dole. Problém nebyl krátkodobý, řidiči, kteří potřebovali dole v podzemí zaparkovat a přijet k vlakům tak učinit nemohli. Nebylo však ani kde jinde legálně zaparkovat vozidlo, proto někteří parkovali na autobusových odstavných pruzích autobusového, v té době již většinou prázdného terminálu. Je vidět, že s touto variantou náš přísný režim nadbytečně velké zóny zákazu stání moc nepočítá.
 
Hronovské jablíčko: Taneční škola Česká Třebová velmi úspěšná 

3. března se v Hronově, konala jedna z největších regionálních taneční soutěží mezinárodního formátu Hronovské jablíčko 2012. 1 200 tanečníků z celé České republiky ale i z Košic, Warszavy, Klodska, Bratislavy bojovali u osmičlenné mezinárodní poroty o co nejlepší umístění. Taneční škola Česká Třebová se stala jedním z nejlépe reprezentujících soutěžních klubů a skvěle reprezentovala město. S šesti startujícími choreografiemi  získala tři druhá místa, jedno třetí a dvě čtvrtá místa. Více ZDE
 
SPOJUJEME ŽELEZNICI S HUDBOU

České dráhy, a.s., Krajské centrum osobní dopravy Pardubice srdečně zve všechny cestující a milovníky klasické hudby na unikátní projekt spojení uměleckých žánrů - architektury železničních budov a klasické hudby.
Jedná se o bakalářský absolventský projekt Karla Hampla, posluchače 3.ročníku oboru hudební manažerství Hudební fakulty Janáčkovy akademie múzických umění v Brně.
České dráhy se zapojí do unikátního projektu spojení uměleckých žánrů - architektury železničních budov a klasické hudby v rámci bakalářského absolventského projektu. S nástupem jara tak cestující nebo návštěvníci vybraných nádraží v Pardubickém kraji budou mít možnost vyslechnout hodinový koncert vážné hudby a zpříjemnit si tak buď čekání na vlak, nebo strávit příjemné podvečerní chvíle.
Koncerty se uskuteční ve stanici Pardubice hl.n. 17. března, ve stanici Choceň 24. března, na nádraží v Moravské Třebové dne 31. března a ve stanici Česká Třebová dne 14. dubna. Začátek je vždy v 16:00 hodin a na programu budou například skladby mistrů J. S. Bacha, W. A. Mozarta a A. Dvořáka.
Interprety budou posluchači Janáčkovy akademie múzických umění v Brně

Fakultní nemocnice Hradec Králové má novou prádelenskou linku. Vypere až 5,5 tun prádla za směnu

Hradec Králové - Fakultní nemocnice Hradec Králové pořídila z prostředků Evropské unie nejmodernější prádelenskou linku na praní prádla pro celou nemocnici. Nová moderní linka vypere až pět a půl tuny prádla za směnu a díky úspornému využívání vody ušetří nemocnice až tři sta tisíc korun ročně.
„Pořízení nové prádelenské linky bylo jedním z nosných pilířů strategie Fakultní nemocnice Hradec Králové v oblasti prevence nozokomiálních infekcí. Vzhledem k novým možnostem dané technologie se výrazně zvýší množství vypraného prádla a kvalita praní. Prádlo vyprané v nové lince vykazuje nižší prašnost a lépe se odstraňují zbytky pracích prostředků. Pračka je vybavena dokonalejším systémem máchání a kvalitním a bezpečným způsobem umožňuje mimo termodezinfekce i chemotermodezinfekci prádla. Kvalitu vypraného prádla ocení pacienti i personál,“ popisuje vedoucí oddělení nemocniční hygieny MUDr. Eva Míčková.
Nozokomiální infekce je infekce, která souvisí s vyšetřením, ošetřením ve zdravotnickém zařízení nebo pobytem v nemocnici. V Evropské unii je touto infekcí postižena až desetina pacientů. Nová prádelenská linka přispěje ve fakultní nemocnice svým dílem ke snižování výskytu těchto infekcí a tím ke zlepšení bezpečí pacientů ale i personálu.
„Nová linka umožňuje praní velmi znečistěného prádla, ale také praní barevného, směsového prádla i mikrovláken. Tím se otvírá cesta k využití nových moderních bezpečnějších materiálů pro pacienty i personál, která nešlo dříve zpracovávat,“ popisuje Ing. Petr Martínek, vedoucí prádelny.
Konstrukční řešení linky, které je v současné době nejmodernější na trhu, zajišťuje navíc řešení problému volných prachových částic použitím pěnových přepadů a průběžné filtrace máchací vody. Tyto volné prachové částice jsou jedním z významných faktorů ovlivňující výskyt či šíření nozokomiálních infekcí. Linka je zabudována v prostorách nemocniční prádelny.
Vybranou prací linkou byla na základě výběrového řízení linka POWERTRANS PT 36-13BT od firmy Kannegiesser. Prací linka je určena výhradně na praní nemocničního prádla podle praného sortimentu až 5,5 tun za směnu. Jedná se o kontinuální plně automatizovanou třinácti komorovou tunelovou pračku nové generace. Většina prádla se pere termodezinfekčně, tj. při 90°C po dobu 10 minut, k čemuž je pračka specielně vybavena nadstandardní izolací. Moderní vybavení linky umožňuje snížit zbytkovou vlhkost po lisování prádla a spolu s plynovými sušiči zajistit optimální podmínky pro následující žehlení. Celou linku řídí a kontroluje kvalitní software pro zabezpečení nejvyšší kvality a efektivity. Vícestupňové máchání navíc zabezpečuje lepší odmáchání zbytků pracích prostředků a je tedy šetrnější k pokožce pacientů i personálu.
Nová linka byla z velké části financována z peněz Evropské unie. Na pořízení moderní prádelenské linky bylo využito možnosti spolufinancování z evropských fondů projektem „Modernizace systému praní prádla ve FN Hradec Králové“, který uspěl v rámci Integrovaného operačního programu Evropské unie (IOP). IOP poskytl Fakultní nemocnici Hradec Králové finanční prostředky na pořízení dané technologie ve výši 85% z celkových uznatelných nákladů 17.623.908 Kč. Spoluúčast Fakultní nemocnice Hradec Králové z vlastních zdrojů činila 15 %.