Českotřebovský deník 64/2012 (12.3.)                                    
10 let od vraždy Marcelky Ferkové

l Před měsícem v únoru 2012 připomínal Českotřebovský zpravodaj 20 let od zákeřné vraždy pro pár korun v kiosku na nádraží a připomněl i některé další nešťastné události, které se udály ve Třebové.   Nebyly zdaleka všechny.

l Letos totiž uplyne v květnu deset let od tragédie dítěte, sedmileté Marcely Ferkové, žákyně 1. třídy ZŠ Habrmanova. Odešla v pátek 24. května 2002 ze školy, aby se sem už nikdy nevrátila. Následovalo nezměrné úsilí sedmi desítek policistů, hasičů a kynologů, povolaných až z Brna. Prohledávaly se prostory města, sklepy, řeka, okolí města. Příznivé počasí se v noci na neděli zhoršilo, ale úsilí hledačů se nesnížilo. Policie zadržela možného únosce, se kterým byla holčička viděna ve Štefanově pekařství, ale ten podle policejní informace nepodal žádné upřesňující vysvětlení. Třídenní úsilí desítek unavených policistů hasičů a dalších spolupracovníků nakonec mělo smutný, úděsný výsledek, který si nikdo nepřál: Marcela Ferková byla nalezena v lese mrtvá se stopami cizího zavinění... Vražda...  Policistům podařilo věc objasnit velice rychle. Jako vrah Marcelky byl usvědčen 34 letý občan slovenské národnosti, trvale bytem v České Třebové p. Sivák, bývalý druh babičky, která ho v minulých dnech vyhodila z bytu. V současné době v podmínce, již desetkrát soudně trestaný za majetkovou trestnou činnost. Naposledy, jak  bylo zjištěno, se podílel na sérii  vyloupení chat a chalup.na posledním rozloučení s Marcelou Ferkovou byly  aspoň tři televizní štáby.  Život to dívce nevrátilo...

l Před jedenácti lety pak i Česká televize rozebírala v pořadu Na stopě další českotřebovskou vraždu (starší ženy ve svém domku v Slovanské ulici) a nemám žádné zprávy o tom, že byla objasněna. 

Česká Třebová vystavovala na veletrhu URBIS

Na letošním veletrhu investičních příležitostí URBIS 2002 v Brně vystavuje město Česká Třebová již potřetí. Expozice města se nachází v pavilonu E stánek č. 51. Výstava je otevřena do soboty.  Město nabídlo možnost podílet se na výstavní expozici  opět českotřebovským podnikatelům, kteří zde získali další možnost pro svoji prezentaci.  Pro podnikatele, vedoucí odborů MěÚ i pro další občany také uspořádalo na veletrh  ve čtvrtek 25. 4. autobusový zájezd. Již první den veletrhu se návštěvníci českotřebovské expozice zajímali o možnosti investování v České Třebové, expozici navštívil i představitel firmy Czechinvest  a Regionální rozvojové agentury Pardubického kraje.  Česká Třebová vystavuje na tomto veletrhu jako jediné město z našeho okresu, z Pardubického kraje vystavuje ještě město Litomyšl a ve spojené expozici města Pardubice a Chrudim (iČTZ 18/2012)
 
Pronajmu garsoniéru 1+1 na sídlišti Křib. Tel. 721 532 034
 
Ústí n.O. chce prodat podíly v Ekole, ale nikoliv do Třebové, raději je prodá pod cenou

Města a obce okresu vytvořili s příspěvkem státu  sdružení  Ekola s.r.o., provozující  skládku komunálního odpadu v Českých Libchavách. Skládka a tím celá společnost prosperuje a má i perspektivu do budoucna.  Města a obce uvažují o prodeji svých podílů zahraniční společnosti Marius Pedersen. Tuto nabídku projednala v dubnu také valná hromada českotřebovské společnosti Eko-Bi a ta umožnila řediteli společnosti jednat o možném odkoupení podílu a to dokonce výhodněji než je nabídka společnosti Marius Pedersen. V tomto smyslu odeslal ředitel Eko Bi Jaroslav Zedník dopisy obcím, např. m.j. městům Ústí n.O., Žamberk, Lanškroun a dalším ve snaze získat strategický podíl ve společnosti Ekola t.j. 51%. Českotřebovská nabídka je na 1% akcií asi o 40 tis. Kč výhodnější než nabídka zahraniční společnosti. Dopisy již  způsobily v okolních městech určité reakce, představitelům měst tak Zedník nasadil "brouka do hlavy"  Nabídka Ekoi BI je výhodnější i z dalších důvodů, neboť nabídku doprovází i návrh společenské smlouvy, která je pro města v regionu výhodnější.  Města v okolí se dosud soustředila pouze na jedinou nabídku. Představitelé Lanškrouna berou nabídku z České Třebové vážně, ale z Žamberka a Ústí nad Orlicí se vyjádřili k nabídce Jaroslava Zedníka zatím negativně. Čepelka píše v Orlických novinách o tom, že nabídka Eko-bi je prý nepřijatelná, neboť jde v případě Eko Bi o malou firmu, která nemůže "nic pořádného přinést". Zde se nabízí otázka, kam se ztratila pověstná pragmatičnost ústeckého starosty a snaha získat z každé obchodní situace co nejvíce? Na jedné straně město Ústí smlouvá o slevu na koupi budovy na ústeckém náměstí (po Komerční bance), kterou ani vlastně nepotřebuje, a na druhé straně hází nabídku na větší zisk z prodeje podílu  Ekoly oknem jen proto, že nabídka přichází z České Třebové ?  Připomínám navíc to, že společnost Ekobi (její struktura,  činnost i  ředitel)  byla dlouhodobým vzorem  (nebo alespoň jedním ze vzorů) pro vytváření ústecké městské společnosti TEPVOS.  Čepelka tak vlastně říká že si nepřeje, aby město Ústí platilo za systém odvozu a shromažďování odpadu  atd. do České Třebové a bylo na ní závislé... Není v tom ta podstata věci? Nechce se mi však věřit, že by Ústí bylo ochotno získat za svůj podíl méně peněz jen v tisku uváděné důvody....  Nejsou v tom ještě další důvody, o kterých se zatím jen šeptá?
Není např. představitel zmíněné zahraniční společnosti v Česku, která učinila nabídku, nějakým  "dobrým známým"  alespoň některých vlivných osobností z měst a obcí - t.j.  společníků realizujících prodej?  Tato otázka ale míří spíše na jinou než ústeckou radnici. Měst zatím preferujících společnost Marius Pedersen je totiž víc.  Mohlo být třeba vyhlášeno výběrové řízení. Nebylo, neměl ho kdo vyhlásit, neboť podíly jsou rozděleny mezi více měst a obcí. Tato města by se na tom musela dohodnout... 
Na druhé straně se však jako občan České Třebové musím ptát na to, kde chce "naše" českotřebovská 100% městem vlastněná společnost Eko bi vzít na to, aby koupila 51% podíl ve společnosti Ekola, neboť jde o částku 51 x 460 tis. Kč což je téměř 23,5 mil. Kč. věřím, že se podaří zodpovědět i tuto otázku. Toto bylo předmětem jednání rady města ve funkci valné hromady společnosti Ekobi. Ředitel společnosti zatím dostal mandát k tomu, aby jednal o podmínkách možného odkoupení. Věřím, že předložil skutečně dobrou rozvahu a že jde o podloženou  investici, která by se měla v budoucích letech vrátit se ziskem. Jde tedy jen o to, kde vzít startovní kapitál...  (iČTZ 18/2002)

Před 10 lety byl 1. ročník Tyjátru na trati  (čtvrtek 28.2. - neděle 3.3 2002)

TNT1.JPG (28771 bytes) TNT2.JPG (40897 bytes) TNT3.JPG (35222 bytes) TNT4.JPG (32683 bytes) TNT5.JPG (45789 bytes) TNT6.JPG (25923 bytes) TNT9.JPG (24401 bytes)

  TNT10.JPG (40381 bytes) Pochod_TRS.jpg (32127 bytes) POCHOD_TRS1.jpg (33144 bytes)

První divadelní přehlídka netradičního a mladého divadla přilákala do České Třebové především mladé zájemce o divadlo z celého kraje. Sympatická snaha pořadatelů  se rozhodně neminula účinkem a připravila do České Třebové zajímavou akci s dobrou divadelní úrovní. Na pódiu Malé scény (a také jeviště v restauraci Pod Skalkou) deset vystoupení. Další akce se pak uskutečnily v České čajovně a navíc přehlídku zviditelnily průvody skupiny historického šermu městem. Z pátečního programu se líbila podvečerní představení Hudebního loutkového divadla ze Svitav,  ze kterého přináším i několik fotografií. Sobotní odpoledne patřilo hned čtyřem představením, které pořadatelé dobře rozvrhli. Za velmi dobré představení bylo diváky považováno vystoupení divadelního souboru BAF z hostinného, které předvedlo "Nezkrotné vášně" autora a zároveň režiséra Luďka Haška. Autorské divadlo dominovalo. Do této kategorie lze zařadit i dopolední sobotní soutěžní představí dívčího divadelního studia Dora z Turnova "Než zazvoní tetka smrtka". Děvčata zde předvedla svoje třetí nastudované představení.  DDS Dora Turnov tvoří šestice dívek - studentek ovšem s dobrou scénáristkou, která role "šije  na míru" jednotlivým děvčatům.  Skupina má jméno do své první hry "Dora" napsané ovšem "pod vlivem Járy Cimrmana". Předvedené vystoupení je vlastně dramatické čtení z připravované knížky povídek...

Akce byla důstojným základem pro další pokračování. Moc chválím ty, kteří si před sebe dali tento úkol a zvládli ho na jedničku. Dovedl bych si představit i větší podporu a monstróznější akci. O to ale tady vůbec nešlo. Bylo to příjemné posedět v Malé scéně (nebo v čajovně) mezi mladými a shlédnout stejně mladé a netradiční divadlo či dramatickou recitaci. Na závěr festivalu se konal pochod ulicemi města s pochodněmi, který vzbudil zaslouženou pozornost. Podobné atrakce se konaly ve městě i v předcházejících dnech a připomněly občanům že se zde koná něco neobvyklého.  (iČTZ  10/2002)