Českotřebovský deník 68/2012 (15.3.)                                    
Od zítřka 16. března se stěhuje redakce Ćt. zpravodaje na novou adresu Brožíkova 933

Zatím bude pracovat v provizorních podmínkách, ale již na definitivní adrese.  Tím se také mění poštovní doručovací adresa Čt. zpravodaje. Tzv. "úřední hodiny" zůstávají stejně jako dosud vždy v pátek od 16 do 18 hodin a v případě dalšího termínu je třeba napřed termín domluvit na telefonu 604 685 835. Toto telefonní spojení se nemění stejně jako elektronická adresa mikolecky@probit.cz
.
Uzávěrka dalšího dubnového vydání Čt. zpravodaje bude 21. března, barevné stránky je třeba zadat v předstihu do 20. dne v měsíci a také co nejdřív objednat, protože na poslední chvíli již nemusí být volné místo. 
 
Dubnové číslo vyjde v pátek 30. března 2012  a v sobotu 31.3.2012
 
 
 

Ing. Jiří Vencl slaví 50, gratulujeme !

Jubileum patří dnešnímu dni, oslava pak zítřejšímu pátečnímu večeru 16.3. od 17 hodin, kdy by se měl zaplnit Národní dům v Kozlovské ulici ve všech prostorách dole i nahoře.
Kdo je Ing. Jiří Vencl?  Třebovák tělem i duší, i když pracuje dlouhá léta mimo naše město vlastně za hranicemi v Bratislavě jako jednatel  společnosti Cargo Slovakia, dceřinné společnosti ČD Cargo, a.s. však tako do českotřebovského Národního domu  přijede nemalá skupinka právě z metropole nad Dunajem, dokonce byla pro tento účel zřízena zítra 16. 3. mimořádná zastávka  EC expresu, který jinak v našem městě (zatím) nezastavuje.
Jiří Vencl také stál v čele českotřebovského Obchodně provozního ředitelství ČD, po nuceném odchodu z funkce  v období po známé stávce železničářů založil firmu ČMKS, s.r.o. (zasilatelství),  pracoval i v Praze a nyní v Bratislavě. Železnici má v krvi i ve svém rodokmenu jako nakonec mnoho jiných Třebováků.
Ve svém rodném městě České Třebové se zapojuje do veřejného života jako člen KDU - ČSL v posledních asi 8 letech jako předseda českotřebovské místní organizace, která patří mezi největší a nejaktivnější v našem Pardubickém kraji. Využívá kontaktů, které získal ve svém profesním působení na Českých drahách, v ČD Cargo a dalších institucích, pro město je důležitým konzultantem v oblasti připomínkování zastávek vlaků vyšší kvality.
Padesátka je  jistě významné a krásné jubileum, kdo by si z nás straších znovu nepřál prožít. Ale netřeba jej přeceňovat, lze se těšit ještě na řadu dalších krásných jubileí, je to jen polovina stovky. "Žádný moudrý člověk by si nepřál být mladší!"
Jubilantovi přeji  do dalších krásných let v odpočítávané druhé padesátce především hodně zdraví, štěstí, rodinnou pohodu, stále velkou ctižádost a s ní přicházející úspěchy v práci i v osobním životě.
Milan Mikolecký
 
Otočená směrová značka  v Litomyšlské ulici 

Je to možná hloupost ukazovat na takovou banalitu. Na ostrůvku  u autobusové zastávky před odbočkou k Bille možná celou zimu jezdíme a všímáme si, že druhá (horní) šipka označující "přikázaný směr jízdy" podél ostrůvku není otočena k vozidlům, pro které je určena, tedy pro auta přijíždějící dolů  od podjezdu a od Litomyšle. Stačí málo, značku pootočit. Je reflexní, a jistě proto, aby byla dobře vidět. Takto ukazuje motoristům "záda" a vidět moc není, takže  může nepozorný a poměrů neznalý řidič udělat chybu.    Všímám si toho proto, že si toho nevšímají orgány, kterým by to vadit mělo, tedy Policie ČR nebo městská policie a zajistit  u správce komunikace nápravu. Je to přece dopravní závada, která může způsobit nehodu třeba i se zraněním, vždyť se jedná o ochranu "tzv. místa pro přecházení". Ostrůvek uprostřed silnice byl myšlen jistě i jako ochrana chodců. Podobně se dlouho válely na konci města  v Křivolíku značky omezující rychlost vzhledem k ledu, který se roztahoval z pankejtu na silnici, led roztály a značky se tam povalovaly hodně dlouho  také bez povšimnutí. Asi máme takový systém: zabývat se jen sami sebou a ničeho dalšího si všímat netřeba. (mm)
 
Netolický: rušení dětských zdravotnických zařízení je hazardem  

Holice (14. 3. 2012) – Radní Pardubického kraje Martin Netolický pokračuje v cestách po zdravotnických zařízeních působících na území regionu. Tentokrát zavítal do Dětského domova v Holicích pro děti ve věku od jednoho roku do tří let. S ředitelem domova Alešem Drozdem se shodli na nutnosti existence kojeneckých ústavů a dětských domovů v systému péče o ohrožené děti.
Podle radního Netolického všechna zdravotnická zařízení Pardubického kraje poskytují nejmenším dětem s nelehkým osudem velmi kvalitní služby: „Musím říci, že ať už se jedná o kojenecký ústav ve Veské nebo ve Svitavách, ale také o dětský domov v Holicích, tak zařízení fungují velmi dobře. Z mého pohledu by proto bylo od státu nezodpovědné, vyřadit je nepřipravenou transformací ze systému péče o ohrožené děti.“ Ten také zaměstnance ujistil, že budou mít u kraje v rámci všech připomínkových řízení k národní strategii zastání. „Jsem přesvědčen o nezastupitelnosti kojeneckých ústavů a dětských domovů v systému. Je nutné si uvědomit, že podstatná část dětí přichází do těchto zařízení v zanedbaném stavu či se zdravotním nebo mentálním postižením. Takové děti vyžadují speciální péči. Pěstounské rodiny pro tyto děti jen tak lehce nenaleznete,“ uvedl radní Netolický. Většina dětí, které se do domova v Holicích dostanou, se během roku vrátí do vlastní rodiny, nebo je jim nalezena náhradní rodina formou osvojení či pěstounské péče. To potvrzují také slova ředitele domova v Holicích Aleše Drozda: „V roce 2011 jsme přijali osmnáct dětí a devatenáct jich odešlo.“
 
Nález svazku klíčů s přívěskem - baterkou

Na jedné z přístupových cest na Hory nalezl dne 10.3. svazek klíčů s přívěskem - baterkou a předal na Městské polici.  Nálezce  Ing. M.V. předal tuto informaci navíc také ke zveřejnění, což rád udělám.  Třeba pomůže  k předání nálezu do povolaných rukou.
 
Boni pueri pomohou handicapovaným dětem 

Pardubice - Chlapecký pěvecký sbor Boni pueri pomůže dětem se zdravotním postižením. Ve čtvrtek 22. března v šest hodin večer vystoupí v Sukově síni Domu hudby v Pardubicích. Charitativní koncert pořádá Konzervatoř Pardubice pod záštitou radní Pardubického kraje pro školství, kulturu a památkovou péči Jany Pernicové. „Výtěžek koncertu bude věnován čtyřem vybraným dětem na nákup zdravotních pomůcek. Ladislav Jeníček, Michal Barák i dvojčata Matěj a Jakub Benešovi se svým vrozeným onemocněním statečně bojují. Určitě si zaslouží, abychom jim život usnadnili,“ říká Jana Pernicová a upozorňuje, že výtěžek koncertu rodičům umožní nákup iPadu, elektrického vozíku a speciálně vybavené postele. V pardubické konzervatoři zazní skladby Bedřicha Smetany, Antonína Dvořáka, W. A. Mozarta, G. Verdiho, G. F. Händela a několik českých a slovenských lidových písní. Jako host vystoupí studentka pardubické konzervatoře Marie Minářová na varhany. „Boni pueri jsou opravdu dobří chlapci, kteří svým koncertem pomohou nemocným kamarádům. Navíc se řadí mezi nejvýznamnější evropská hudební tělesa s řadou mezinárodních úspěchů,“ vyzdvihuje Jana Pernicová. Pěvecký sbor s třicetiletou tradicí spolupracuje s Českou filharmonií a mnoha vynikajícími světovými umělci jako jsou José Carreras či Bobby McFerrin. Královéhradečtí Boni Pueri natáčejí pro televizi a rozhlas, účastní se prestižních zahraničních festivalů. „Absolvovali přes dva a půl tisíce samostatných koncertů a dosud vydali třináct vlastních nahrávek. Jsem potěšena, že se rozhodli pomáhat právě v Pardubickém kraji,“ dodává Jana Pernicová.