Českotřebovský deník 69/2012 (16.3.)                                    

Mistryní ČR v nehtové modeláži se stala Veronika Buriánková z České Třebové

Minulý pátek 9. března proběhlo v Praze Mistrovství České republiky  v nehtové modeláži (nail artu). Mistryní ČR se stala Veronika Buriánková z našeho města a po triumfech na soutěžích v Německu a na Slovensku, získala ocenění nejvyšší i v domácí soutěži. Koncem března proběhne  kvalifikační klání  na mistrovství světa v tomto oboru, kam by samozřejmě chtěla postoupit.  Zvoleným tématem byla Královna země a toto téma je na nehtech i zobrazeno. Tyto nehty nejsou na běžné nošení, ale jsou pouze soutěžní.
 
 
MUDr.Hana Fialová, interní ambulance a diabetická poradna
Městská poliklinika, Masarykova  l07l, 56002 Česká Třebová, telefon 465 534 236
Ordinační hodiny od  l. 4. 20l2

  Pondělí: 8.OO -l2.OO   l3.OO-l5.3O hod.
  Úterý:    8.OO- l2.OO   l3.OO -l7.OO hod.
  Středa:  8.OO-  l2.OO  l3.OO -l5.3O hod.
  čtvrtek:  8.OO -l2.OO   l3.OO -l5.3O  hod.
  pátek :  8.OO -l2.OO    l3.OO-l5.OO -páteční odpoledne jen na pozvání-edukace diabetiků lékařkou
 
VELIKONOČNÍ VÝSTAVA 

Velikonoční výstava se uskuteční v malém sále Kulturního centra a bude zahájena v pondělí 2.4.2012 ve 14:00 hodin. Na vernisáži pronese průvodní slovo Mgr. Jana Voleská, ředitelka městského muzea, a vystoupí žáci ze Základní umělecké školy Česká Třebová. Výstava bude otevřena denně od 9:00 do 17:00 hodin a potrvá až do Velikonočního pondělí 9.4.2012.
Na výstavě své výrobky představí 16 organizací působících v České Třebové. Během výstavy bude možné některé výrobky zakoupit a podpořit tím činnost jednotlivých organizací. Letos bude výstava zpestřena doprovodným programem:
-    v pondělí 2.4.2012 po zahájení výstavy si návštěvníci budou moci ozdobit velikonoční perníček, od 14:30 do 16:30 hodin proběhne ukázka pletení pomlázky,
-    v úterý 3.4.2012 od 9:00 do 12:00 a od 14:00 do 16:30 ukázka pletení z pedigu,
-    ve středu 4.4.2012 od 9:00 do 16:30 hodin předvádění velikonočních řemesel (malování vajíček, tvorba zápichů, tvorba zvířátek ze suché trávy), každý zájemce si může v hodnotě do 20 Kč zhotovit svůj vlastní výrobek,
-    ve čtvrtek 5.4.201 od 14:00 do 17:00 hodin ukázka zdobení vajíček netradiční technikou.
 
Všichni jsou srdečně zváni. Vstupné dobrovolné.                                            Odbor školství, kultury a tělovýchovy
 
Radní Kroutil diskutoval o zemědělství na konferenci v partnerském regionu Centre 

Francie/Centre (15. 3. 2012) - Představit význam zemědělství a Společné zemědělské politiky Evropské unie očima mladých si vytkla za cíl soutěž nazvaná „Zemědělec – semínko budoucnosti“, kterou uspořádal partnerský region Pardubického kraje pod záštitou Evropské komise. Na stejnojmenné konferenci v Regionu Centre byly slavnostně předány ceny nejlepším žákovským týmům. O výzvách českého zemědělství hovořil Václav Kroutil, radní Pardubického kraje zodpovědný za životní prostředí, zemědělství a venkov.  
Soutěže se mohli zúčastnit žáci středních zemědělských škol z tohoto francouzského regionu ve dvou kategoriích – plakát a krátké video. Ústředním tématem konference, o němž vedle žáků přijeli diskutovat i zástupci zemědělců z celého regionu Centre, byla reforma zemědělské politiky Evropské Unie a její dopady do každodenního života. Hovořilo se tak nejen o zemědělcích, jejich ekonomickém a ekologickém přínosu k rozvoji kraje, ale i o návaznosti zemědělství na potravinářský průmysl, a zejména na spotřebitele.
S velkým zájmem se proto setkalo vystoupení radního Pardubického kraje Václava Kroutila, který představil nejen hlavní obrysy krajského zemědělství, ale i výzvy, jimž nyní zemědělství v České republice čelí. „Jedním z celoevropských trendů je stárnutí zemědělců, v případě Pardubického kraje jsou dvě třetiny všech zemědělců starší 55 let, což samozřejmě představuje velké riziko do budoucna. Rád jsem proto přijal pozvání našeho partnerského regionu k účasti na této konferenci. Zajímalo mě, jak region Centre podporuje mladé zemědělce, aby neodcházeli do jiných oborů, jako je tomu u nás,“ vysvětlil krajský radní Václav Kroutil. „I my jsme chtěli přispět svou troškou do mlýna, proto jsme požádali žáky ze střední školy zemědělské a veterinární v Lanškrouně, aby pro zajímavost zkusili na toto téma zpracovat své názory. Byl jsem překvapen, jak se shodují se svými vrstevníky v regionu Centre,“ doplnil Kroutil.
Více o soutěži „Zemědělec – semínko budoucnosti“ včetně informací o vítězných snímcích a příspěvcích žáků z Pardubického kraje je možné se dozvědět na webové stránce http://www.jeunesocentre.fr/agriculteur-graine-d-avenir/

 

 
Festival vědy a techniky vytváří a rozvíjí zájem žáků o vědecké a technické obory

Pardubice (16. 3. 2012) – Více než 157 projektů z nejrůznějších vědeckých a technických oborů, téměř tři stovky autorů ze základních škol a nižších ročníků gymnázií a středních škol. To je nabídka v pořadí již pátého ročníku Festivalu vědy a techniky pro děti a mládež v Pardubickém kraji. Jeho krajské kolo se uskuteční 22. a 23. března v pardubickém Ideonu.
Festival je součástí Programu vytváření a rozvíjení zájmu dětí a mládeže o vědecké obory v Pardubickém kraji a navazuje na pilotní projekt, který kraj spolu s Asociací pro mládež, vědu a techniku AMAVET a Univerzitou Pardubice ověřoval v minulých letech. Podobný program není realizován v žádném kraji v České republice. V loňském roce se soutěže zúčastnilo 629 žáků, letošní předběžný počet 725 žáků je vůbec nejvyšší v historii a potěšitelná je i kvalita přihlášených projektů.
Pozitivní je rovněž tvořící se tým pedagogů, kteří každoročně pro práci na vědeckých a technických projektech získávají nové  a nové žáky, metodicky vedou jejich práce, pomáhají vyhledávat témata z praxe i odborné konzultanty a účastní se práce hodnotitelských komisí. „Velice si vážím přístupu těchto učitelů, stejně jako zájmu firem, které mládeži umožňují poznat výzkum ve špičkových oborech již v tomto věku. Vítám i zájem vědecké obce o přípravu žáků pro oblast vědy a techniky, a to nejen Univerzity Pardubice, ale také Univerzity Hradec Králové. Soutěž začíná přesahovat do jiných krajů, což  je rozhodně dobrá zpráva,“ dodává Jana Pernicová.
 
Sociální inovace – příležitost pro rozvoj talentů

Pardubice (16. 3. 2012) - V pořadí již dvacáté šesté setkání k problematice rozvoje lidských zdrojů v krajích České republiky se uskuteční na pozvání krajské radní Jany Pernicové 22. a 23. března v Pardubicích. Jeho součástí bude workshop na téma Sociální inovace jako příležitost pro rozvoj talentů a představen bude i nový otevřený stavebnicový systém Merkur pro výuku technických oborů pro střední a vysoké školy. Organizátorem pravidelných setkání je Národní vzdělávací fond, o.p.s. „Setkání se koná v našem kraji a v tomto čase zcela záměrně. Pardubický kraj je jediný v celé republice, kde je realizován program vytváření a rozvíjení zájmu dětí a mládeže o vědecké a technické obory.  Jeho součástí je Festival vědy a techniky pro děti a mládež v Pardubickém kraji, jehož krajské finále vrcholí v pátek 23. března. Můžeme tak tento opravdový svátek talentů na poli vědy a techniky přiblížit i účastníkům našeho setkání a získat nezávislý pohled na organizaci a celkový význam takové akce,“ říká Jana Pernicová. Na setkání budou představeny další aktivity kraje v oblasti rozvoje lidských zdrojů i zkušenosti firem a středních škol s vyhledáváním a dalším rozvojem talentů. V programu vystoupí zástupci společnosti Contipro Group, a.s. z Dolní Dobrouče a absolventi či současní studenti Gymnázia A. Jiráska v Litomyšli a Letohradského soukromého gymnázia, kteří již v mezinárodní soutěži I-SWEEP okusili chuť světového prvenství