Českotřebovský deník 74/2012 (21.3.)                                    
Odpověď na otázku najdete v některém zveřejněném příspěvku zítra. Ten, kdo tuto budovu pamatuje by dnes musel být již opravu velký pamětník, musel by se narodit před rokem 1911.
Cestování dětí do zahraničí – upozornění 

Upozorňujeme rodiče, že na základě změny zákona o cestovních dokladech, dítě které je zapsané v cestovním pasu svého rodiče, smí na tento zápis cestovat do zahraničí nejpozději do 26.06.2012. Po tomto datu musí mít každé dítě, které cestuje do zahraničí, vlastní cestovní doklad. K žádosti o cestovní doklad dítěte předkládá zákonný zástupce svůj průkaz totožnosti, rodné listy obou rodičů a rodný list dítěte. Při podání žádosti je nutná osobní přítomnost dítěte.
Pro občana mladšího 15 let je cestovní doklad vydáván s dobou platnosti 5 let a je zpoplatněn částkou Kč 100,00. Pro občana staršího 15 let je cestovní doklad vydáván s dobou platnosti 10 let a je zpoplatněn částkou Kč 600,00. Dále upozorňujeme, že zákonná lhůta pro vydání cestovního dokladu je 30 dnů.
Podrobnější informace obdržíte na telefonním čísle 465 500 155.  Naděžda Szüllöová, odd. správních činností MěÚ Česká Třebová
 
Kam se smí a kam se nesmí a kdo o tom rozhoduje - aneb - nechoďte fotit Metrans zblízka  

Událostí měsíce je zahájení montáže velkých portálových jeřábů na logistickém terminálu Metrans na bývalé montážní základně ČD.  Řekl jsem si: "To musím dát na titulní stránku příštího zpravodaje!"  Tak jsem se vydal s fotoaparátem na  místo, vybrat si pěkný sluneční den kolem poledne, aby bylo slunce co možná nejvýše.  Zaparkoval jsem u okraje silnice a vydal se před most fotit nejdříve z blízka po slunci.  Brzy jsem však zjistil, že zřejmě nedělám dobře, neboť proti mne rychle vystartoval pracovník ostrahy firmy a snažil se mě přesvědčit, že jsem na soukromém pozemku a že zde nemám co dělat, natož něco fotit. Snažil jsem se vysvětlit, že nikde není žádné označení zákazu vstupu, nikde není jakýkoliv zákaz vjezdu a že se tedy jedná o veřejnou komunikaci a že jeho slova sice vnímám, ale poslouchat nebudu. Pozemek s jeřáby má svoje oplocení, vrátnici s ostrahou, která ale není veřejným činitelem na veřejné komunikaci před vrátnicí. Pracovník, který se mě nepředstavil, nakonec prosil, ať mu nedělám potíže, že to má ve svých povinnostech, že přijde o místo a že práci potřebuje, že si jí váží. Požádal jsem o telefonní spojení s jeho nadřízeným manažerem,  volali jsme ho, ale nedovolali se. Udělal jsem pár fotek, nakonec se ukázalo, že z míst, ze kterých jsem byl vykázán není jeřábová soustava tak fotogenická, jak potřebuji a našel jsem si jiné místo na pozemku Českých drah (nebo SŽDC), odkud byly záběry dle mého gusta.  Upozorňuji však tímto alespoň na problém, který  vznikl. Je mi jasné, že Metrans zakoupil pozemek o velikosti 12 ha v této lokalitě. Jeho hranice nejsou nijak vymezeny a vede přes něj veřejná cesta, kterou běžně jezdí vozidla např. ČD Cargo. Jde zřejmě již o katastr obce Rybník, proto problém nemůže řešit Městská policie. Dozvěděl jsem se, že takových zvědavců a fotografů bylo však víc, že měli také problémy.   Za naprosto zásadní však považuji potřebu zřetelného vymezení soukromého prostoru a omezení pohybu veřejnosti nějakou tabulí, teprve potom je možné brát  pokyny zdejších strážců vážně. Za stávající situace se nemám proč s takovým člověkem bavit, i když by byl třeba v uniformě jakékoliv ochranné služby. (mm)
 
Mezinárodní hokej: Přátelské  utkání Česká Třebová - Svit bude v sobotu 24. března 2012 od 15.00 hod. na zimním stadionu
 
Připravuje se!  

Na začátku května bude v Městské knihovně zahájena výstava fotografií Jaroslava Plocka z knihy "Šel jsem tím městem - Česká Třebová očima fotografa a básníka." Jako bonus uvidíte nové fotografie z cyklu "Stavitelé terminálu." Přesný termín zahájení výstavy bude zveřejněn v květnovém zpravodaji.
 
POSLECHNI SI:
Církev adventistů sedmého dne v České Třebové srdečně zve na druhý ročník rozhovorů se zajímavými osobnostmi „POSLECHNI SI“
V měsíci dubnu budou našimi hosty a svoje životní příběhy budou vyprávět:
sobota 14. 4. 2012 - Pavel Novotný – cestovatel a misionář v muslimských zemích
sobota 28. 4. 2012 - Marta Lipusová – výtvarnice, matka šesti adoptivních dětí, dobrovolnice humanitární organizace ADRA.
KDE:        Sborový dům Církve adventistů s. d. na Smetanově ulici 1450
V KOLIK: začátky vždy v 16:00 hod.
 
Opět začíná další transfer obojživelníků u Přívratu  

V okolí Přívratských rybníků budou opět postaveny igelitové zábrany, sháníme proto dobrovolníky. Pokud se chcete o transferu dozvědět více, nebo se chcete nahlásit jako dobrovolníci, zastavte se v pondělí 26.3. v 16:30 v Ekocentru na ulici Podbranská.
Česká na vás výstava na téma transferu a můžete se zeptat organizátora na podrobnosti a nechat zde kontakt na sebe, pokud chcete pomoci jako dobrovolníci. Dozvíte se zde i další podrobnosti.
Organizátor transferu V.Bednář (7768559318 nebo Vit-ass@seznam.cz)
 
Ucho úspěšné  na březnové přehlídce činoherního divadla v Červeném Kostelci 

Ucho nastudovala skupina Triarius,  premiéru mělo v minulé sezóně, v květnu 2011.  Je divadelním zpracováním slavného Kachyňova filmu s Jiřinou Bohdalovou a Radoslavem Brzobohatým v hlavních rolích, který pro divadelní prkna upravila dcera autora filmového scénáře Jana Procházky, Lenka Procházková. Inscenace Triaria byla přihlášena na 13. ročník Východočeské regionální přehlídky amatérského činoherního a hudebního divadla, která se konala ve dnech 7. - 11. března 2012 v Červeném Kostelci. Je zajímavé, že na programu této přehlídky bylo 13 inscenací, zatímco na letošním ročníku českotřebovské přehlídky "Zlom vaz po12" se prezentovaly jen tři soubory. Ucho v provedení Triaria si z Červeného Kostelce odvezlo ceny a postup do národního kola. Cenu získal Josef Jan Kopecký za hlavní mužskou roli a jeho herecká kolegyně Veronika Stasiowská zase cenu za nejlepší ženský herecký výkon. Oceněna byla také hudba (Jan Fikejz) a režie hry (Josef Kopecký).
 
Fotbalisté zahájili sezónu na umělé trávě
 
Polička  -  FK Česká Třebová                 1 : 4   (0:1)
Branky:    37.   -   0:1     Čikl  64.   -   0:2     Stejskal V.    65.   -   1:2     87.   -   1:3     Čikl     88.   -   1:4     Pešek
Sestava: Křivka – Kubásek, Švec, Štěpán, Stejskal V. – Abt (56. Pešina), Urbanec P., Čejka, Čikl (90. Vyhnánek) – Pešek (89. Morkes), Borek
V prvním jarním kole jsme nastoupili na umělé trávě ve Svitavách-Lánech proti „domácí“ Poličce bez našeho ofenzivního esa Myšáka (zranění kolena v posledním přípravném utkání), se třemi nováčky v základní sestavě (Stejskal V., Čejka, Urbanec P.). A začali jsme aktivně a vynutili si stálou územní převahu. Už v 11. min. spálil první loženku Pešek po vysunutí Borkem. Polička poprvé zahrozila až ve 20. min., ale střela skončila těsně vedle levé tyčky Křivkovy svatyně. Ve 37. min. Abt přihrál na pravou stranu Čejkovi, ten míč zatáhl a přesnou přízemní přihrávkou do pokutového území našel Čikla – 0:1. Po této úvodní brance jsme nepochopitelně vyklidili pole a Polička začala zle dotírat. Tento vývoj pokračoval i po změně stran, ale nebezpečné střely létaly mimo naše tyče. Z letargie nás vysvobodila branka Stejskala. V 64. min. rychle rozehrál trestný kop Švec na Stejskala k postranní čáře a jeho nákop od lajny skončil k překvapení všech v síti – 0:2. O minutu později bohužel střelec našeho druhého gólu nepřesnou přihrávkou založil protiútok domácích, kteří hrubku potrestali kontaktním gólem – 1:2. Po této brance Polička otevřela hru ve snaze o vyrovnání a hra na vysoké riziko se jim zle nevyplatila. Závěr zápasu vyzněl zcela v náš prospěch. V 84. min. ještě Pešek samostatný nájezd trestuhodně zazdil. O tři minuty později Borek ideálně přihrál Čiklovi – 1:3. V 88. min. Pešina načasoval přihrávku Borkovi, ten našel ve vápně nehlídaného Peška, který uklidil míč pod břevno - 1:4. Dobrý a zodpovědný výkon ve všech řadách znamenal naše zasloužené vítězství.
          
5. ročník Festivalu vědy a techniky pro děti a mládež v Pardubickém kraji. 

Uskuteční ve výstavním centru IDEON v Pardubicích. Zahájení se bude konat za přítomnosti  hejtmana Radko Martínka a Jany Pernicové, radní Pardubického kraje pro školství. Účast přislíbil také vítěz loňského ročníku, student Letohradského soukromého gymnázia Aleš Stejskal, který po úspěšné účasti na soutěži I-SWEEP 2011 v Houstonu bude reprezentovat Českou republiku na dalším významné mezinárodní soutěži INTEL ISEF letos v květnu v Pittsburghu.  Festival má letos rekordní účast přes 700 žáků základních a středních škol a v kategorii od 12 do 15 let je jedinou podobnou akcí v republice.  K dispozici budou i autoři projektů a také různé modely v kategoriích robotiky a mechatroniky.
 

 

Zahájení turistické sezóny v Zámeckém sklepení v Litomyšli 

Zahajujeme netradičně - potmě!   sobota 24. 3. a  neděle 25. 3. 2012    10:00 - 16:00
Dobrodružství v Zámeckém sklepení čeká nejen na malé návštěvníky, kdo přijde s vlastní baterkou bude mít výhodu :-) 
Otevření Zámeckého sklepení po zimním spánku bude vskutku tajuplné... Do setmělých chodeb mezi sochy Olbrama Zoubka sestoupí stateční návštěvníci pouze se svítilnami. Pátrání po tajemných stopách je pak dovede nejen ke světlu, ale i k odměně.
Pro velké návštěvníky je připravena ochutnávka nejlepších vín z Moravy a Rakouska. V neděli od 13 do 15 hodin provede ochutnávku rakouských vín sommelier.  Věrní návštěvníci se navíc mezi sochami mohou podívat na film o Olbramu Zoubkovi.
Samozřejmostí pro návštěvníky expozice je zapůjčení audioprůvodců s autentickým komentářem autora, k dispozici je i anglická a německá verze. V letošní sezoně nezdražujeme, běžné vstupné 30,-, rodinné vstupné 60,-, děti, studenti, senioři 15,-.
 
Výstava skleněných kraslic 31. 3. – 15. 4. 2012
Křehká krása, něžné symboly jara a nového života, to bude první z letošních doprovodních výstav v Zámeckém sklepení. Mezi sochami Olbrama Zoubka se totiž objeví velikonoční kraslice vytvořené speciální technikou ze skla. Program připravili majitelé firmy Ozdoba CZ, kteří pokračují v mnohaleté rodinné tradici výroby skleněných velikonočních a vánočních ozdob.  V sobotu 7. dubna od 11 do 16 hodin srdečně zveme děti i dospělé na workshop, na kterém si pod vedením zkušené malířky ozdobí skleněné velikonoční vajíčko. Výstavu můžete navštívit o víkendech od 31. 3. do 15. 4., ale můžete se také objednat na prohlídku ve všední dny od 10 do 16 hodin na tel. čísle 461 612 575.
 
Velikonoční workshop - malování skleněných kraslic  sobota 7. 4. 2012    11 - 16 hodin
Program pro rodiče s dětmi zaujme svou jedinečností, křehkostí i krásou výsledných děl.
Zkušená malířka skleněných kraslic předvede několik zdobících technik a poradí zájemcům, jak správně dekorovat křehký polotovar, aby si návštěvníci dotvořili domácí velikonoční atmosféru vlastním výrobkem.
Zájemci si budou moci zakoupit hotové výrobky ze sortimentu vystavující firmy.
 
Velikonoce  8. a 9. 4. – Za živými zvířátky opět do Zámeckého sklepení
Zámecké sklepení v Litomyšli už tradičně chystá milé přivítání jara o velikonočních svátcích – v neděli i pondělí od 10 do 16 hodin. Návštěvníky láká na velikonoční zvířátka – králíčky, žlutá kuřátka, možná ale zahlédnete i sklepního netopýra. Sklepení rozzáří velikonoční výzdoba, malovaná vajíčka, rozkvetlé větvičky, a provoní jej tradiční velikonoční pečivo. Na děti také letos čeká soutěž o ceny. Program doplní výstava kraslic ze skla v sobotu 7. 4. doplněná workshopem pro děti.
Informace o těchto akcích najdete také na :  http://sklepeni.smetanovalitomysl.cz/akce-porady/
 
Pardubický kraj pomáhá občanům lépe se orientovat v sociálních službách

Pardubice - Pardubický kraj spustil internetové stránky o sociálních službách působících na území kraje. Jejich cílem je nabídnout široké veřejnosti informace o dostupných sociálních službách, které mohou pomoci s řešením nepříznivé sociální situace.
„Na území Pardubického kraje je poskytováno přibližně 290 sociálních služeb, které nabízí péči nebo podporu například seniorům, osobám se zdravotním postižením či chronickým onemocněním, rodinám s dětmi, lidem ohroženým užíváním návykových látek, lidem žijícím na okraji společnosti nebo lidem, kteří se ocitli v tíživé životní situaci,“ uvedl Jiří Brýdl, radní Pardubického kraje odpovědný za sociální péči. „Pro člověka, který potřebuje pomoc, může být orientace v systému sociálních služeb obtížná. V rámci projektu Podpora dostupnosti a kvality sociálních služeb v Pardubickém kraji jsme proto vytvořili interaktivní přehled sociálních služeb, ve kterém je možné najít vhodnou službu výběrem životní situace, v níž se člověk nachází,“ doplnil Brýdl. Přehled sociálních služeb je dostupný na internetových stránkách www.socialnisluzbypk.cz. Návštěvník zde má možnost vyhledat vhodnou službu podle několika kritérií, které zúží nabídku dostupných služeb. Podle životní situace, v níž se dotyčný nachází, způsobu, jakým chce službu využívat, nebo například podle místa bydliště lze najít pomoc, kterou dotyčný potřebuje. Místo poskytování vybrané služby si lze navíc jednoduše prohlédnout na mapě nebo si  vybrané informace vytisknout či poslat e-mailem. „Podrobné informace o poskytování sociálních služeb získá zájemce vždy komunikací s příslušným poskytovatelem služby. Elektronický katalog je pomocníkem, který má lidem výběr vhodné služby usnadnit. Věříme, že jej při své práci ocení i pracovníci poskytovatelů sociálních služeb a úřadů,“ upřesnil Brýdl. Projekt Podpora dostupnosti a kvality sociálních služeb v Pardubickém kraji je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a rozpočtu ČR prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost.
 
Tajemníci obcí dostali informace k novelám zákonů

Pardubice – Ředitel Krajského úřadu Pardubického kraje Jaroslav Folprecht pozval dnes na pracovní setkání tajemníky obcí s rozšířenou působností a tajemníky pověřených obecních úřadů Pardubického kraje. Cílem bylo seznámit je z důležitými novelami zákonů, které mají vstoupit v platnost a s dalšími novinkami důležitými pro jejich práci na obcích. „Pro obce je důležité znát termíny blížících se voleb, ale i různé legislativní novinky, které se jich dotýkají,“ říká Jaroslav Folprecht a pokračuje: „Proto jsme je informovali také o základních registrech, které musí vést, a podrobně jsme se zabývali i sociálními otázkami a konkurzy na místa ředitelů škol.“ Hostem setkání byl radní Jiří Brýdl, který má na starosti sociální oblast. „Dnešní situace v sociálních službách je skutečným testem odolnosti, co samosprávy vydrží,“ uvedl jako komentář skutečnosti, že za poslední dva roky získal Pardubický kraj na tuto oblast o 60 milionů korun méně, než v předcházejících letech a nové kompetence mu narůstají. Přesto se kraji podařilo udržet sociální služby ve svých prioritách a příspěvky výrazně nekrátit. Ještě hůř jsou na tom obce s velkým podílem pobytových služeb. Jiří Brýdl apeloval na zástupce obcí, aby nepodceňovali sociální práci v terénu a systém záchranných a podpůrných služeb. Ten bude potřeba i při transformaci péče o ohrožené děti. Foto L. Kozel.