Českotřebovský deník 77/2012 (24.3.)                                    

OREDO mění návrh jízdních řádů: Lhotka již nemá samostatnou zónu

Od 1. dubna budou některé  jízdní řády OREDO se změnami:  Od 21.3. je k dispozici nový návrh pro autobusovou linku 700900 (OREDO 930) ČT - Ústí nad Orlicí a zpět. Změny na lince lze shrnout do tří bodů. Stejně jako v minulém návrhu jsou vypuštěny všechny rychlíkové spoje kromě jediného školního ranního spoje do Ústí nad Orlicí, autobusy již nejezdí do Kerhartic, ale končí na otočce na vlakovém nádraží. Třetí změnou je rychlé zrušení zóny 932 Lhotka. Znamená to, že ze staré Lhotky, sídliště Lhotka a také ze zastávky Parník škola zaplatíme na cestě do České Třebové 10 Kč jako z jiných zastávek uvnitř města Česká Třebová. Pojedeme-li však z těchto zastávek do Ústí nad orlicí, tak budeme nyní platit místo 14 Kč hned dvacet, stejně jako z kterékoliv zastávky v České Třebové.  Zajímavostí je, že zastávka "Na špici", ač leží na katastru České Třebové - Lhotky je již vedena jako zastávka Dlouhá Třebová a jízdné do Ústí n.O. je odtud do Ústí lacinější. Budou-li tedy chtít obyvatel lhoteckého sídliště  ušetřit, měli by jít  na zastávku na Špici, pokud půjdou k parnické škole, budou to mít skoro stejně daleko, ale zaplatí o 6 Kč víc.  Nově upravené jízdní řády budou v dubnovém vydání Čt.zpravodaje. (mm)
 
Úmrtí v březnu 2012 

Jaroslav Kabrhel nar.1926 Česká Třebová
František Jandera nar. 1920 Česká Třebová
Stanislava Ryšavá nar. 1929 Česká Třebová
Marie Doubravová nar. 1922 Česká Třebová
Zdenka Štusáková nar. 1919 Horní Sloupnice
Bohuslav Jiráček nar. 1946 Opatov
Alena Fárníková nar. 1937 Česká Třebová
Jaroslav Vébr nar. 1931 Česká Třebová
Marie Vinklerová nar. 1920 Česká Třebová
Ludmila Mikulecká nar. 1938 Česká Třebová
Jiřina Lukášová nar. 1935 Česká Třebová
Vlastimil Jansa nar. 1943 Česká Třebová
Zdeňka Říhová nar. 1928 Česká Třebová
Eva Vyvážilová nar. 1943 Rybník
Jaroslav Vlasák nar. 1967 Česká Třebová
Věra Nýdrová nar. 1923 Česká Třebová
Josef Klíč nar. 1944 Česká Třebová               Čest jejich památce !
 
Hokejbalová bitva v I. NHbL o play off vrcholí 

V sobotu od 13:00 se střetne domácí tým kohoutů se Vsetínem a v neděli od 11.00 s Malenovicemi. Po těchto zápasech bude již zůstávat ve vzduchu otázka, kam půjdou závěrečné 3 body z posledního kola hrajícího se na v na apríla. Sobotní soupeře od sebe dělí deset bodů, v duelu hraném na vsetínském hřišti zvítězila Lokomotiva až díky samostatným nájezdům. V jarní části vsetínští ogaři vydolovali zatím šest bodů a Lokomotiva jen tři. Tedy lze očekávat velmi vyrovnané a tedy i zajímavé utkání.
V neděli přijede do Benátek třetí tým tabulky a i přestože jsou oba soupeři od sebe hodně vzdálení, tak po duelu ve Zlíně bylo hodně dohadů o férovosti v hokejbalovém sportu. Výsledek 3:1 s vůní slivovice od šatny rozhodčích přes hřiště až do závěrečného hvizdu. Uvidíme,  jak to bude tentokrát. Jebouskovi borci zatím drží osmou postupovou příčku s tříbodovým náskokem před Svítkovem a Přeloučí - tedy lze očekávat velké bitvy. Počasí o víkednu by mělo hokejbalu přát a jistě se najde zase hodně domácích fanoušků, kteří podpoří nováčka v boji o play off. Nenechte si tento sportovní  zážitek ujít.

Prodám jednopatrový rodinný dům s veškerým příslušenstvím  v obou podlažích  (1+1  - 1+1) Dům s garáží a zahradou se nachází v tiché ulici blízko středu města.  Zájemci volejte na tel. č.  777 833 999  nebo pošlete  SMS.

MUDr.Hana Fialová, interní ambulance a diabetická poradna
Městská poliklinika, Masarykova  l07l, 56002 Česká Třebová, telefon 465 534 236
Ordinační hodiny od  l. 4. 20l2

  Pondělí: 8.OO -l2.OO   l3.OO-l5.3O hod.
  Úterý:    8.OO- l2.OO   l3.OO -l7.OO hod.
  Středa:  8.OO-  l2.OO  l3.OO -l5.3O hod.
  čtvrtek:  8.OO -l2.OO   l3.OO -l5.3O  hod.
  pátek :  8.OO -l2.OO    l3.OO-l5.OO -páteční odpoledne jen na pozvání-edukace diabetiků lékařkou
 
MULTIFUNKČNÍ BUDOVA v České Třebové, Litomyšlská 560  

nabízíme  PRONÁJEM
zařízených kanceláří v I.patře budovy  ( plocha 200 m2, i jednotlivě),
skladovacích prostor v přízemí objektu  (plocha také 200 m2) a
velkého sálu ve II. patře budovy (190 m2)  podrobnější informace na www.klokan007.cz nebo tel.602 439 980

Pozvánka. Dne 2. června od 13. hodin jsou zváni do bývalé školy v Kozlově ročníky narození v letech 1932 – 1941 na sraz bývalých spolužáků. Sraz pořádá kronikářka obce Kozlov a žádá o potvrzení účasti  na čísle 739 16 46 43.

Místo Moreny vyneseme Moranu. Akce však zaslouží pochvalu

V internetovém zpravodaji  je plakátek s názvem Vynášení Moreny.  Morena (lépe řečeno moréna) je však nějaký odborný geologický termín, který má něco společného s ledovci. Myslím, že je to kamenné pole před ledovcem nebo v ledovci, ale to bychom se museli zeptat třeba Milana Michalského.
Ale co vím zcela určitě, tak se vynáší Morana, jejíž jméno je spojeno se staroslovanskou bohyní smrti a tudíž i vynášením smrti na konci zimy a souvisí s praslovanskými slovy mor nebo mrěti, tedy smrti. Našel jsem v několika knihách  pro ni různá jména (třeba Morjana, Morěna, Morzanna, dokonce byla spojována se sv. Marií nebo Markétou, jednou i jako Mařena překrásná), ale nikde se nejmenuje Morena.
Alois Jirásek ji ve Starých pověstech českých v části O Čechovi popisuje jako Mořenu - "V ten čas sněhů a ledu, dlouhých soumraků a nocí vládla Mořena, až bůh slunce počal déle, vlídněji a tepleji hleděti na tvář země." A pak bohyni zimy a
smrti Moranu vystřídala krásná bohyně jara Vesna... (Vůbec je zajímavé, že naši  předci měli více bohyň než bohů...)
Teď jsem na to narazil, zarazilo mě to, a tak to píšu jenom jako zajímavost... Důležitější je, že se takové akce (a zvláště pro děti), vůbec ještě konají. To by měla být pro organizátory, kteří hledají motivy v tradicích, určitě velká pochvala a hlavně poděkování! Hledání (a hlavně nalézání a udržování) tradic a pamětí národa je v dnešní poněkud podivné době moc důležité...      Karel Kubišta
 
Končí éra hrobaře českého školství. To se bude z ran, které mu zasadil, jen těžko vzpamatovávat.

Končí éra ministra, který školství zavlekl do největších problémů od roku 1989. V Bruselu si vybudoval pověst ignoranta, který nectí dohodnutá pravidla, vytrvale zkouší hrát nefér hry a ještě se diví, když mu to neprochází. V Bruselu je veřejným tajemstvím, že nedůvěra Evropské komise vůči ministru Dobešovi dospěla do takového stádia, že přímo jeho osoba se stala překážkou řešení vleklých problémů s čerpáním evropských fondů a bez personální výměny na ministerském postu by vzniklou patovou situaci prakticky nebylo možné odblokovat. I po výměně na nejvyšším postup bude obtížné nalézt řešení a není vyloučeno, že operační program Vzdělání pro konkurenceschopnost bude nutné zrušit a v něm obsažených 53 miliard korun rozpustit do jiných operačních programů. V duchu hesla po nás potopa zanechává svému nástupci školství v totálním rozvalu a ještě má tu drzost mýt si nad tou spouští ruce a hovořit o tom, že očekává jakousi satisfakci. Jediná satisfakce, kterou má právo očekávat, je ocenění relativně kultivovaného  a nekonfliktního způsobu odchodu.  Jeho samozvaná stylizace do role zastánce učitelů je zoufalým a pokusem o labutí píseň, který však zní v kontextu jeho konkrétních kroků falešně a jako takový je naprosto nevěrohodný.  
Jan Březina, europoslanec, tel. 606 650781

Plán Mattonky zdemolovat lázně Kyselka je mrtvý. Ministerští úředníci jsou přesto pod tlakem KMV.

Novináři všechny vydané články na téma lázní Kyselka uzavírají konstatováním, že „společnost KMV představila loni v září projekt za 400 milionů, který počítá s obnovou některých zdevastovaných budov. Plán se týká tří až čtyř objektů z celkového počtu 22 budov, které v Kyselce zůstaly.“  Krátce před svým odchodem z ministerského křesla však Jiří Besser vydal rozhodnutí, ve kterém odmítl možné sejmutí památkové ochrany a následnou demolici jakékoliv z lázeňských budov v Kyselce. Tedy přesně to, na čem projekt KMV stojí. http://www.mkcr.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/lazne-kyselka-zustanou-kulturni-pamatkou-111917/tmplid-228
Jiří Besser: Jiná interpretace mého rozhodnutí není možná  Snaha Karlovarských minerálních vod měnit interpretaci rozhodnutí, kterým byla potvrzena památková ochrana všech objektů v Kyselce se nelíbí Jiřímu Besserovi, který měsíc před svým odstoupením z funkce zamítl snahu vlastníků zdemolovat lázeňské objekty. „Jiná interpretace mého rozhodnutí není možná. Poslechl jsem odborníky, snoubila se zde stanoviska všech orgánů památkové péče včetně Karlovarského kraje,“ řekl ve středu exkluzivně pro ASORKD Jiří Besser.
Kompromisní řešení není na místě. Pasquale se s tím nemůže smířit  „Když jsem byl ještě ve funkci, tak jsem několikrát jednal jak se skutečnými majiteli objektů, tak i s dotčenou firmou Mattoni a panem Pasqualem, kteří se snažili, abychom šli na nějaké kompromisní řešení. Bohužel. Myslím, že kompromisní řešení v tomto případě není na místě. Majitelé objektů i firma Mattoni a pan Pasquale se s tím zatím nemohou smířit a proto zřejmě dělají ty následné kroky. Víte, ono je hezké podporovat nějakým způsobem českou kulturu, ale tady je především namístě, aby se skutečný majitel a ten, kdo má o celý objekt lázní Kyselka zájem a má tam i svoje podnikatelské ambice, tak aby se především postaral o svůj majetek a o tyto předmětné budovy a pozemky.“

 

Zlatý erb získaly Lanškroun, Miřetice a Polička 

Pardubice – Titulem nejlepších webových stránek města se v rámci krajského kola soutěže Zlatý erb 2012 mohou pochlubit v Lanškrouně. Mezi obcemi odbornou komisi nejvíce zaujal web Miřetic. Mobilní Turistický Informační Servis (MOTIS) zajistil Poličce prvenství v kategorii nejlepší elektronické služby.  Slavnostního vyhlášení již devátého ročníku krajského kola soutěže o Zlatý erb, kterou pořádá společnost Webhouse, se zúčastnili hejtman Pardubického kraje Radko Martínek a ředitel Krajského úřadu Pardubického kraje Jaroslav Folprecht. „Webové stránky veřejných institucí jsou dnes důležitým kanálem pro komunikaci s občany. Zlatý erb motivuje účastníky soutěže, aby na webu poskytovaly přehledné informace a jejich vyhledávání bylo co nejrychlejší. Chtěl bych všem účastníkům poděkovat a vítězům popřát hodně úspěchů v celostátním kole,“ uvedl hejtman Radko Martínek. Pardubický kraj věnoval vítězům v jednotlivých kategoriích kvalitní multifunkční tiskárny.  Každým rokem se pravidla pro hodnocení přihlášených účastníků zpřísňují. I letos se tohoto úkolu zhostila odborná komise složená z akademických pracovníků i studentů Univerzity Pardubice. „Při posuzování webů měst a obcí se hodnotí především uživatelská přívětivost, grafické ztvárnění, ale také například zveřejňování povinných informací. U elektronických služeb je kladen důraz na užitečnost, ale také na nápaditost,“ objasnil některá z kritérií pořadatel soutěže Vít Savický. V kategorii elektronických služeb se na třetím místě umístila on-line hra „Znáte Pardubický kraj“, která zábavnou formou zvyšuje povědomí lidí o regionu. Uživatelé na slepé mapě poznávají například zajímavé turistické cíle. „Tuto hru si lidé původně mohli zahrát pouze na Dnech s Pardubickým krajem. Protože o ni byl mezi občany zájem, spustili jsme také její online verzi i na krajských webových stránkách,“ řekl hejtman Radko Martínek.
 
Nejlepší web města 1. Lanškroun  2. Proseč 3. Heřmanův Městec
Nejlepší web obce 1. Miřetice  2. Květná 3. Horní Ředice
Nejlepší elektronická služba
1. Polička – Mobilní Turistický Portál (MOTIS)
2. Pustá Kamenice – Obecní meteostanice
3. Pardubický kraj – on-line hra „Znáte Pardubický kraj?“