Českotřebovský deník  80/2012   (27.3.)                                 
Předvelikonoční odpoledne v MŠ U Koupaliště 

Příjemné předvelikonoční pondělí dne 26.3. 2012 jsme prožili společně s  rodiči a dětmi na "velikonočním tvoření".  Z tradičních i netradičních technik vznikala malovaná vajíčka, hnízda pro ptáčky, obrázky, jarní i velikonoční dekorace, maminky si vyzkoušely i
zažehlovací techniku. Odpoledne bylo velice inspirativní a společně jsme načerpali nápady pro další velikonoční tvoření.  Vzniklá díla vystavíme na Velikonoční výstavě v Kulturním centru.  Učitelky z MŠ U Koupaliště
 

Vyšlo nové číslo Vlastivědných listů

Pardubice – Sdružení přátel Pardubického kraje vydalo první letošní číslo Vlastivědných listů. Tento magazín o zajímavostech, historii, památkách a osobnostech Pardubického kraje vychází už od roku 2004 a tentokrát se s ním můžete vydat třeba do Železných hor, za motoráčky a trolejbusy nebo do kuriózního muzea v Lezníku u Poličky.
K prohlédnutí venkovských krás Pardubického kraje nás v úvodu jarního čísla zve hejtman Radko Martínek: „Kromě těch nejznámějších památek bychom také neměli zapomínat na památky lidové architektury a lidového stavitelství, jako jsou například kostel svatého Bartoloměje v Kočí, svatého Mikuláše ve Velinách, ale také na osobité zvoničky, boží muka a kapličky v mnoha dalších obcích. K vidění je v našem kraji i nemalý počet technických památek, jako třeba Králova pila nebo Opatovický kanál.“ Zájem hejtmana  o tento druh památek dokládá i jeho návštěva historického mlýnu v obci Tržek, rovněž zaznamenaná v tomto čísle.
Ve Vlastivědných listech najdete i závěr desetidílného seriálu Českého rozhlasu Pardubice Pozor padá omítka o chátrajících památkách. Tentokrát navštívíte zámek Orlice v Letohradě, zámek Vranova Lhota a faru ve Svinčanech. O Železných horách ještě letos mnohé uslyšíme. V magazínu se dozvíte, co všechno nabízí místní geopark a jaké regionální produkty dostanou certifikát na Dnech Železnohorského regionu 19. – 22. dubna. Historik Petr Borovec nabízí další pokračování seriálů o zapomenutých pardubických firmách a podíváte se s ním také do historie inzerce v regionálním tisku. Pokud chcete časopis dostávat pravidelně, staňte se členy Sdružení přátel Pardubického kraje. To má nyní kolem 300 členů,  kteří mezi sebou rádi uvítají další zájemce. Individuální členství, které zahrnuje předplatné časopisu, zůstalo i letos na 100 korunách, kolektivní, vhodné pro města a obce, je 1000 korun. Vlastivědné listy zakoupíte v informačních centrech v těchto městech: Pardubice, Chrudim, Vysoké Mýto, Litomyšl, Svitavy, Česká Třebová, Moravská Třebová, Lanškroun, Polička, Hlinsko, Ústí nad Orlicí, Králíky, Letohrad, Třemošnice a také v Perníkové chaloupce pod Kunětickou horou.
 
Neznámý dobový portrét císaře Rudolfa II. bude v Praze k vidění pouhé čtyři dny! 

Nově objevený výjimečný dobový portrét Rudolfa II. Habsburského (1552 – 1612), svatého císaře římského, krále Čech, Uher a Chorvatska a arcivévody rakouského, bude k vidění v Čechách pouhé čtyři dny – od 27. do 31. března v prostorách prodejní galerie společnosti Dorotheum. Historická hodnota obrazu je podle odborníků nevyčíslitelná a jeho tržní odhad je stanoven v rozmezí 50 000-70 000 Eur. Potvrzení faktu, že portrétovaným byl skutečně Rudolf II., trvalo několik dlouhých měsíců a spolupracovali na něm znalci z celého světa.
„Určování portrétované osobnosti někdy skutečně připomíná detektivní pátrání, kdy se musí ověřit desítky dobových drobností, porovnat posuzované dílo s jinými ze stejné doby, a teprve v případě, že do sebe všechny díly skládačky zapadnou, je možné určit, že se na něm skutečně nachází konkrétní historická osobnost,“ říká Mária Gálová, ředitelka aukčního domu Dorotheum. Totožnost muže na obraze byla určena na základě porovnání s jinými dobovými portréty. Určující pro identifikaci byla kromě jiného pokrývka hlavy, která byla vyobrazena i na jiných Rudolfových portrétech – konkrétně třeba na obrazu Lucase van Valckenbrocha Emperor at a Kur (Císař na kúře v lázních). Své napověděl také mužův oděv. Kyrys známý jako Dreiprinzengarnitur,  který byl sváteční nebo turnajovou zbrojí, stejně jako krajkový límec a punčochy, byly už na Rudolfových portrétech viděny předtím.  Atributem, který naopak odborníky znejistěl a odkláněl od názoru, že jde o Rudolfa II. byla hůlka, kterou muž drží na znamení vojenského velení. Císař totiž nikdy vojska do boje nevedl. Ale například díky rytině Adriaena de Vriese, na níž měl Rudolf II hůlku také, se ukázalo, že tento český král se s ní pravděpodobně nechával rád portrétovat.
Další otazníky vznikaly kolem určení, kdy obraz vznikl, respektive v jakém věku Rudolfa II. zachycuje. Podle rysů v tváři bylo patrné, že jde o mladší věk, a podle absence Řádu zlatého rouna, který na obraze chybí, byla jasné, že dílo muselo vzniknout před rokem 1585. Bez tak významného ocenění by se totiž muž Rudolfova věhlasu nikdy nenechal portrétovat. Spodní hranice doby vzniku obrazu pak byla určena na rok 1574 podle brnění zdobeného charakteristickým proplétaným vzorem, který byl poprvé zachycen právě v roce 1574 na grafickém listu Martino Rotta zobrazujícím Rudolfa II.
Podstatným střípkem do mozaiky bylo i určení, kdo je autorem císařova portrétu. Mezi prvními typy byl právě Martino Rotta. Ten koncem 70. let 16. století namaloval portréty císařových bratrů Ernsta a Maxmiliána ve tříčtvrteční délce, tedy stejné, v jaké je zkoumaný portrét. Vědělo se také, že obraz Rudolfa II. ve stejném rozměru vznikl, ale bohužel se ztratil. Mohl by tedy obraz být oním ztraceným dílem? Ve prospěch této hypotézy hovořila skutečnost, že všechny by zobrazovaly postavy oděné do slavnostní zbroje, s kruhovým krajkovým límcem a manžetami, v podobně děrovaných kalhotách a nesoucí meč. Všichni stojí u stolu, na kterém leží helma nebo klobouk. Bylo tu však jedno ale – Rudolf hledí na druhou stranu. To by však mohlo být zdůraznění, že je mužem vyššího postavení. Objevila se rovněž hypotéza, že by portrét mohl být větší verzí busty z Uměleckohistorického muzea. Ale záhy se zjistilo, že zbroj, kterou na sobě postava má, je jiná, hlava je obrácena na druhou stranu a tvar kníru je zcela rozdílný.  Nakonec však bylo autorství obrazu definitivně připsáno italskému malíři Martino Rottovi a doba jeho vzniku stanovena na rok kolem 1580. To konečně rovněž přispělo k přesvědčení odborníků, že ten, kdo je na obraze zvěčněn, je skutečně Rudolf II.  Přes významnost osobnosti tohoto panovníka existuje pouze několik málo portrétů, které ho zachycují. Tento nově objevený portrét má velký význam z hlediska znalosti toho, jak vlastně Rudolf II. opravdu vypadal.

 

Pozvánka do Litomyšle

Výstava skleněných kraslic 31. 3. – 15. 4. 2012
Křehká krása, něžné symboly jara a nového života, to bude první z letošních doprovodních výstav v Zámeckém sklepení. Mezi sochami Olbrama Zoubka se totiž objeví velikonoční kraslice vytvořené speciální technikou ze skla. Program připravili majitelé firmy Ozdoba CZ, kteří pokračují v mnohaleté rodinné tradici výroby skleněných velikonočních a vánočních ozdob.
sobotu 7. dubna od 11 do 16 hodin srdečně zveme děti i dospělé na workshop, na kterém si pod vedením zkušené malířky ozdobí skleněné velikonoční vajíčko. Výstavu můžete navštívit o víkendech od 31. 3. do 15. 4., ale můžete se také objednat na prohlídku ve všední dny od 10 do 16 hodin na tel. čísle 461 612 575.
 
Velikonoční workshop - malování skleněných kraslic  sobota 7. 4. 2012    11 - 16 hodin  Program pro rodiče s dětmi zaujme svou jedinečností, křehkostí i krásou výsledných děl. Zkušená malířka skleněných kraslic předvede několik zdobících technik a poradí zájemcům, jak správně dekorovat křehký polotovar, aby si návštěvníci dotvořili domácí velikonoční atmosféru vlastním výrobkem.
Zájemci si budou moci zakoupit hotové výrobky ze sortimentu vystavující firmy.
 
Velikonoce  8. a 9. 4. – Za živými zvířátky opět do Zámeckého sklepení
Zámecké sklepení v Litomyšli už tradičně chystá milé přivítání jara o velikonočních svátcích – v neděli i pondělí od 10 do 16 hodin. Návštěvníky láká na velikonoční zvířátka – králíčky, žlutá kuřátka, možná ale zahlédnete i sklepního netopýra. Sklepení rozzáří velikonoční výzdoba, malovaná vajíčka, rozkvetlé větvičky, a provoní jej tradiční velikonoční pečivo. Na děti také letos čeká soutěž o ceny. Program doplní výstava kraslic ze skla v sobotu 7. 4. doplněná workshopem pro děti.
 
JARNÍ FLORA OLOMOUC 2012 Květinová zahrada v pohybu  

Výstaviště Flora Olomouc bude od 19. do 22. dubna 2012 patřit jarní etapě zahradnické výstavy FLORA OLOMOUC, největší a nejstarší   - ta vůbec první odstartovala v olomouckých parcích v srpnu  1958 – výstavní květinové akci v České republice, tradičně doprovázené jarními zahradnickými trhy. 
S nabídkou květin, okrasných rostlin, dřevin a zahradnických potřeb se představí domácí, české a moravské pěstitelské firmy, zahradníci, zahrádkáři a prodejci, a také zahraniční – zejména z Polska,  Rakouska a Slovenska.
Hlavní expozici v největším výstavním pavilonu A roztančí „ZAHRADA V POHYBUpestrobarevná spirála plná rozkvetlých jarních kytic, tulipánů, lilií, narcisů, hyacintů, balkónovek, řezaných i hrnkových květin s tryskajícími fontánami  a  klenbou ze zavěšených květin symbolizující  proměnlivou jarní oblohu. Autorem je opět  proslulý český zahradní architekt Ivar Otruba a květiny do expozice přivezou vídenští městští zahradníci, pomalu už tradiční partner výstav Flora Olomouc. Vlastními květinovými přehlídkami a soutěžními exponáty floristického klání v aranžování, letos na neobvyklé téma – Kytice pro muže, se představí Svaz květinářů a floristů ČR. Zelené výpěstky přivezou členové Svazu školkařů ČR  a prezentovat se budou i zahradnické školy a ekologická centra.
Na galerii pavilonu A potěší návštěvníky přehlídka rostlin pro zimní zahrady a orchidejí  s odbornými poradnami, výstava bonsají, azalek, rododendronů, skalniček, kaktusů, sukulentů, masožravek,  i  zajímavá expozice pořadatele mistrovství ČR a Evropy
v automobilových závode do vrchu Ecce Homo Šternberk s květinově nazdobeným sportovním vozidlem.
Pavilon E bude zcela vyhrazen „Výroční slavnosti“, expozici Českého zahrádkářského svazu věnované letošnímu 55. výročí založení svazu se sbírkami jarních cibulovin zahrádkářů z organizace Narcis Kladno. Nebudou chybět květinová aranžmá a oblíbená zahrádkářská poradna. Jarní Floru Olomouc doprovodí tradiční zahradnické trhy a veletrh zahradní mechanizace Hortifarm, jejichž nabídce květin, zeleniny, semen, okrasných rostlin, školkařských výpěstků, malé zemědělské technice, potřebám a pomůckám  pro zahradníky a zahrádkáře budou vyhrazeny pavilony G, H a venkovní plochy výstaviště.
Návštěvníci si budou moci prohlédnout sbírkové skleníky a botanickou zahradu výstaviště, a také botanickou zahradu olomoucké Univerzity Palackého. Pořadatelé nezapomněli ani na oddechový doprovodný program s dobrou dechovou a folkovou muzikou.
Brány výstavy budou otevřeny denně od 9 do 18 hodin. Vstupné:  100 Kč – plnoplátci,  80 Kč - důchodci, studenti, 40 Kč -  děti (6 – 15 let) a školní výpravy včetně ped. dozoru, 210 Kč – rodinné vstupné (2+1 až 4 děti), zdarma - na průkaz ZTP a ZPT-P.