Českotřebovský deník 81/2012                                                

Zajímavosti Českotřebovska žákům přiblíží projekt Škola hrou za miliony

Vzdělávací program nazvaný Škola hrou v kraji Komenského zahájili před nedávnem v České Třebové. Jeho hlavní myšlenkou je pomoci pedagogům při zkvalitnění výuky přírodopisu a zeměpisu. Děti se budou jeho prostřednictvím netradičním způsobem seznamovat se zajímavostmi z nejbližšího okolí.
Vlaky Vláčky - nejúspěšnější výstava roku 
Měsíc březen patřil ve výstavní síni  výstavě, která se velmi trefila do vkusu Třebováků a to malých i velkých.  Do výstavní síně přilákala obdivuhodný počet 2113 návštěvníků, což vysoko převyšuje jiné zde pořádané výstavy.   Naprosto úspěšná byla nejen vernisáž výstavy, ale hustě popsané stránky s podpisy  přibývaly také  v dalších dnech až do posledního dne výstavy.
 
V Kulturním centru se připravuje zařízení, umožňující satelitní 3D přímé přenosy kulturních i sportovních akcí.

Smlouvy o  instalaci zařízení již byly dnes na českotřebovské radnici podepsány.  To by mělo znamenat, že již v průběhu letošního roku budeme mít jako málo měst v republice možnost využívat další nadstandardní služby a získat zážitky, které jsou více než srovnatelné s přímou účastí  na přenášených akcí, díky dokonalému kamerovému snímání  a možnostem opakování nejdůležitějších okamžiků přinesou divákům daleko vyšší kvalitu.  Návštěva takového přenosu zřejmě nebude ovšem možná zdarma, neboť organizátor přenosu musí hradit autorské poplatky nebo poplatky distributorovi signálu. Požadavky v tomto směru ale nejsou nijak přemrštěné.
 
Projekt Škola hrou vytvoří  video a informační brožury pro školáky z Českotřebovska
Jde o projekt v rozsahu necelých 5 milionů korun jehož autory jsou většinou pedagogové z České Třebové a okolí. Projekt má dětem nenásilnou formou přiblížit zajímavosti Regionu Orlicko - Třebovsko, tedy reálie, které mají ve svém bezprostředním okolí.  Jeho hlavní myšlenkou je pomoci pedagogům při zkvalitnění výuky přírodopisu a zeměpisu. Děti se budou  netradičním způsobem seznamovat se zajímavostmi z nejbližšího okolí. Po shromáždění všech podkladů se vyrobí a do škol dodají DVD a brožury, v nichž se děti a mladí lidé seznámí se všemi městy a obcemi ve svém okolí a jejich zajímavostmi. Řadu zajímavostí si vytipovali sami autoři, další návrhy doplnili starostové a zástupci škol ze zhruba dvaceti obcí regionu. Projekt má zajistit, aby  děti věděly o tom, co mají za humny, na co se mají podívat, čeho si všímat.  Celá akce přijde na 4,756 milionu Kč.  Vše bude stoprocentně financované dotacemi. Více než čtyři miliony zaplatí EU,  zbývajících téměř 714 tisíc uhradí prostředky ze státního rozpočtu. 
Trhy na Starém náměstí se uskuteční v termínech: 

19.4. - 17.5. - 28.6. - 19.7. - 23.8. - 20.9. - 18.10. - 22.11. - 13.12.
Kontakt na pořadatele: tel.: 606 417 278 (p. Berousek)
MEDAILE PRO ČESKOTŘEBOVSKÉ VOLEJBALOVÉ ELÉVY

O tomto víkendu skončila jedna z dalších volejbalových soutěží krajského přeboru I.třídy. Po mistrovském titulu, který získalo pro náš oddíl T.J.Sokol Česká Třebová II. družstvo kadetů, tentokráte přivezli bronzové medaile za třetí místo  naše nejmladší naděje v přehazované chlapců. V neděli se hrál poslední turnaj v Lanškrounu a i na tomto turnaji naše družstvo porazili pouze Svitavy. Družstvo bude mít možnost hrát ještě příští sezonu a tak budeme mít opět po roce možnost získat kov nejcennější (připomeňme si, že v loňském ročníku získali titul L.Vašina, T.Strnad, M.Blažek).                                                                                         Družstvo nemělo žádnou výraznou individualitu a hrálo po celou soutěž především jako kolektiv. Ač vzrůstem určitě nebyli naši kluci (díky mladšímu ročníku) na předních místech, předčili mnoho družstev dobrou technikou s míčem, výborným pohybem v poli a chytrými útočnými hody s rychlou přihrávkou.
 
Českou Třebovou reprezentovali:  Daniel Jaško, Šimon Horáček, Jan Štefko, Martin Stieber, Ondřej Batěk
Výsledky z posledního turnaje v Lanškrouně:
 
1.      TJ Svitavy  A                                          9    0
2.      TJ Svitavy B                                           8    1
3.      T.J. SOKOL ČESKÁ TŘEBOVÁ II.  7    2
4.      TJ Sokl Česká Třebové A                      5    4
5.      Lanškroun B                                          5    4
6.      Chvaletice, 7. Svitavy C,  8. Lanškroun A,  9. TJ Sokol Česká Třebová B,  10. Choceň
Celkové pořadí Krajského přeboru I.tř. v přehazované:
 
1.      TJ Svitavy A    2.      TJ Svitavy B 3.      T.J. SOKOL ČESKÁ TŘEBOVÁ II.  4.TJ Sokol Česká Třebová A, 5. Chvaletice, 6. Svitavy C, 7. Lanškroun B, 8. Lanškroun A, 9. TJ Sokol Česká Třebová B, 10. Choceň  
Blahopřejeme k klukům k pěknému úspěchu.                                         Lubomír Vašina – TJ. Sokol Česká Třebová II.  
 
Hasiči projdou na Helicoptershow školením na letecké havárie

Hradec Králové – I letošní ročník Helicoptershow (18. – 19. května 2012) na královéhradeckém letišti nabídne pro odborníky a veřejnost řadu atraktivních novinek. Jednou z nich je páteční školení členů integrovaného záchranného systému zásahu při leteckých haváriích, kteří se budou v Hradci Králové učit taktiku. „Málo kdo ví, jaká jsou zařízení v letadlech. Školení by mělo přispět ke zvýšení bezpečnosti lidí zasahujících u leteckých havárií nebo při nouzové přistávání,“ přibližuje důvody pořádání semináře Tomáš Suchánek ze společnosti DSA, která je hlavním organizátorem Helicoptershow. Zájem o seminář je u hasičů podle organizátorů obrovský.
„S tím jak roste celosvětově zájem o létání, roste i zájem odborníků z řad hasičů, kteří chtějí vědět, jak v takových situacích postupovat,“ vysvětluje Suchánek a dodává: „Je mnoho věcí, na které si musíte dát pozor při havárii letadel, aby nedošlo k dalšímu ohrožení osob. Například záchranné systémy a odpojovače baterií, které se musí hasiči naučit aktivovat a deaktivovat.“
 
Do Hradce zamíří desítky vrtulníků z celé Evropy

Sobotní Helicoptershow program bude tradičně patřit široké veřejnosti, na které vystoupí řada českých a evropských pilotů. „Máme přislíbenou účast nejlepších českých pilotů,“ prozradil organizátor akce Jozef Daňo ze společnosti Gemini PORT. Helicoptershow patří k tradičním akcím na hradeckém letišti. „Je to jedna z největších akcí tohoto typu, které se tento rok v Česku uskuteční,“ uzavírá Tomáš Suchánek. Helicoptershow se do Hradce Králové vrátila minulý rok po několikaleté přestávce. Letos poprvé nabídne návštěvníkům také výstavu vrtulníkové a letecké techniky. Účast na akci už potvrdil největší evropský výrobce vrtulníkové techniky Eurocopter Deutschland a první veřejné vystoupení bude mít také lehký vrtulník GUIMBAL CABRI G2.
Poprvé také bude umožněno fanouškům letecké techniky přespání v karavanech v prostoru hradeckého letiště.