Českotřebovský deník 82/2012  (29.3.)                                  
Mladí českotřebovští basketbalisté hrají o první místo soutěže 

V sobotu 31.3. od 9:30 v tělocvičně "Na skále" hrají naši žáci kategorie U14 závěrečný dvojzápas s týmem Havlíčkova Brodu. Vítěz utkání se stane nejlepším týmem oblastního přeboru v této kategorii. Po celou sezonu oba týmy předvádějí výbornou hru a mělo by se jednat o kvalitní duel. V poločase prvního zápasu se také představí naše nejmladší naděje (r.2004-2006), kteří začínají s prvními basketbalovými krůčky. Na sobotní utkání chceme připravit pro chlapce příjemnou domácí atmosféru, kterou si naše družstvo za odvedenou práci jistě zaslouží a chceme Třebovákům připomenout, že basket se zde stále hraje a to na slušné úrovni. Přijďte povzbudit
Ttrebír Očenáš Petr

Aktuální tabulka

tabulka
1. TJ Jiskra Havlíčkův Brod 18 16 2 1386:768 34
2. SKB Česká Třebová 18 14 4 1257:753 32
3. Sokol Nová Paka 18 13 5 1229:789 31
4. TJ Svitavy 18 5 13 726:905 23
5. TJ Jiskra Hořice 18 4 14 669:1294 22
6. TJ Turnov 18 2 16 599:1357 20
Zlato z Náchoda


Dne 24.3.2012 se uskutečnil na ZS Náchod turnaj mladších žáků pro ročník 2000 a 2001, kam byla pozvána i  Lokomotiva Česká Třebová. V úvodním zápasu, který se hrál 2 x 20 minut jsme přehráli domácí hráče z Náchoda.  Následoval druhý zápas s hráči z Frýdlantu, kde opět naši hráči kombinační hrou přehráli soupeře a připsali si další body do celkové  tabulky. V posledním zápase jsme se střetli s neporaženým týmem z Nové Paky, kde jsme začali pomýšlet na historicky první zlatou medaili, tohoto si byli vědomi i naši hráči a do zápasu další veškeré síly. První polovina zápasu byla velice vyrovnaná a skončila nerozhodně, druhá polovina však byla pro náš tým úspěšnější a po vstřelení dalších branek jsme zaslouženě vyhráli.  Poděkování za předvedený výkon patří všem hráčům a dále
čtyřem hráčům ze spřáteleného oddílu Spartak Choceň, kteří doplnili náš neobsazený tým do celkového počtu 13 hráčů. Oporou našeho týmu byl českotřebovský odchovanec brankář David Břeň, který za celý turnaj pustil za svá záda pouze dva kotouče !! 
Sestava : Břeň - Metyš, Zeman, Lesák, Nesejt - Paclík, Trnka, Rozlílek - Pirkl,
Morong, Rouha - Umlauf, Křepela, Orlich
HC Náchod - Lokomotiva Česká Třebová 0:10
HC Frýdlant - Lokomotiva Česká Třebová 0:6
Lokomotiva Česká Třebová - HC Nová Paka 5:2

Historicky první zlatou medaili, kterou jsme na turnaji vybojovali se naši hráči rozhodli symbolicky věnovat hlavnímu trenérovi p. Macákovi / v nadcházející sezóně již nebude působit v místním hokejovém oddílu / a tím mu i poděkovat za jeho odvedenou dvouletou trenérskou práci. K poděkování se připojují trenéři a rodiče mladších žáků, kdy   p. Macákovi přejí hodně dalších  úspěchů v
mládežnickém hokejovém světě.   Trenér Libor Paclík
 
V sobotu 31.3. od 9:00 pořádá Naděje o.s. na sídlišti Borek tradiční akci „ Ukliď svoje sídliště" .
 
Zítra v pátek je v Kulturním centru Koncert Řetůvanky a v Národním domě Medvědi pokřtí nové CD
Z jednání rady Pardubického kraje  

Koordinační a řídící skupina nemocnic Pardubického kraje zajistí efektivnější řízení zdravotní péče
Radní Pardubického kraje rozhodli o zřízení odborné komise rady - Koordinační a řídící skupině nemocnic Pardubického kraje. „Nově vzniklou komisi bych přirovnal k centrálnímu mozku krajského zdravotnictví, který bude na odborné bázi činit kroky ke stabilizaci a procesnímu sjednocení nemocnic s akutní lůžkovou péčí. Součástí tohoto pracovního týmu budou vedle koordinátorů a ředitelů nemocnic také odborníci pro ekonomiku, léčebnou péči, kvalitu a procesy či informační technologie,“ objasnil roli a personální složení komise Martin Netolický, radní Pardubického kraje zodpovědný za zdravotnictví.
     Koordinační a řídící skupina nemocnic Pardubického kraje se bude zabývat pěti strategickými okruhy. „Například v ekonomické oblasti bude komise pracovat na efektivním vykazování zdravotních úkonů pro zdravotní pojišťovny a společném nákupu materiálu pro nemocnice Pardubického kraje. Rovněž budou zavedeny jednotné účetní osnovy a společná manažerská nástavba,“ uvedl radní Netolický. Dalšími oblastmi zájmu nového orgánu bude stabilizace personálu v nemocnicích, kvalita poskytovaných zdravotních služeb a příprava k akreditaci nemocnic, sjednocování komunikačních systému v oblasti IT, ale také vzdělávací procesy.
 
Změny v autobusových jízdních řádech již prvního dubna
Rada Pardubického kraje zkontrolovala plnění úkolů organizátora regionální dopravy OREDO o vypořádání připomínek občanů, obcí a dopravců, které se týkaly opožďování spojů a problémů s návazností. Ojediněle docházelo také k přeplňování spojů. „Tam kde se připomínky ukázaly jako opodstatněné, OREDO požadavkům vyhovělo. Návrhy změn autobusových jízdních řádů k prvnímu dubnu byly od poloviny února projednávány se všemi starosty,“ uvedl Jan Tichý, náměstek zodpovědný za dopravu, dopravní obslužnost a investice. Již tuto neděli tedy začnou platit nové jízdní řády. „Občané jsou o změnách jízdních řádů informování prostřednictvím letáků, které dopravci vylepili v autobusech. Nové jízdní řády jsou také k dispozici na internetu a přímo na všech dotčených zastávkách,“ řekl náměstek Tichý. Některé připomínky, zejména u vlakových spojů, nemohlo OREDO zapracovat již v dubnových změnách, neboť to neumožňoval celostátní termín změn železničních jízdních řádů, který je stanoven na 10. června 2012. Radní v této souvislosti schválili harmonogram příprav změn jízdních řádů k tomuto termínu. „Veškeré podklady pro červnové změny OREDO dodá dopravcům nejpozději do třicátého dubna, aby byl dostatečný prostor pro jejich zapracování do jízdních řádů,“ objasnil náměstek Tichý a doplnil: „Abychom vyhověli i menšinovým požadavkům obcí, připravuje organizátor regionální dopravy rovněž zavedení tzv. třetí vrstvy dopravní obslužnosti, která spočívá v nasazení například malých a středních vozidel či radiobusů.“ Změny se dotknou také cestování seniorů, kteří na regionální dopravě ušetří. Na základě požadavku Rady Pardubického kraje připravilo OREDO také návrh tarifních slev pro cestující nad 70 let. „Koncept počítá s cenovým zvýhodněním seniorů oproti obyčejnému  jízdnému o 25 procent. Slevy z jízdného pro tuto skupinu by mohly začít platit prvního července,“ uvedl hejtman Pardubického kraje Radko Martínek.
 
Kraj podpoří zvýšení kapitálu společnosti EBA o sedm milionů korun
Rada Pardubického kraj schválila záměr, že v roce 2012  zvýší kapitál společnosti EAST BOHEMIAN AIRPORT maximálně o 7 milionů korun. Návrh vyplývá ze Strategie investičního rozvoje společnosti EBA, a. s., v letech 2012 a 2013, která byla projednána na řádném jednání Rady Pardubického kraje v listopadu 2011. „Společně s městem Pardubice jsme hledali možnosti, jak finančně zajistit technický rozvoj akciové společnosti EBA. Díky těmto penězům pokročíme v přípravě projektové dokumentace pro uvažovanou stavbu nového terminálu, dojde také k částečné obnově starších technických zařízení, které při provozu civilní letiště v Pardubicích pravidelně používá,“ komentoval návrh náměstek hejtmana Roman Línek.  Konkrétní částka a její účel bude stanovena společně s městem Pardubice a následně bude projednána v Radě Pardubického kraje a v Zastupitelstvu Pardubického kraje.
 
Podpora sociálních služeb je jednou z priorit kraje
První program na podporu sociálních služeb byl již schválen radou i zastupitelstvem. Mezi 124 žadatelů bylo rozděleno 23,305 mil. Kč. Všechny schválené finanční prostředky z tohoto programu již byly zaslány na účty jednotlivých poskytovatelů sociálních služeb. „Spěchali jsme s vyplacením peněz, abychom pomohli poskytovatelům sociálních služeb v tomto tak těžkém období, kdy státem poskytované dotace do sociální oblasti jsou neustále snižovány a organizace žijí v nejistotě, jak zajistí fungování služeb potřebným,“ uvedl radní zodpovědný za sociální oblast Jiří Brýdl.
Další dva programy dnes schválila Rada Pardubického kraje a následně budou předloženy ke schválení na dubnové jednání zastupitelstva. V jejich rámci je připraveno k vyplacení 3,935 mil. Kč. Grantová komise posoudila celkem 64 žádostí.  Podpora by se měla dostat třeba Salesiánskému klubu mládeže na pomoc mladým lidem z dětských domovů, Klubu bez klíče ze Žamberka a řadě mateřských a rodinných center z kraje. Zastupitelstvo pak posoudí návrhy grantové komise a Rady Pardubického kraje například na podporu potravinové pomoci pro lidi v nouzi prostřednictvím Oblastní charity Nové Hrady, dopravu osob se zdravotním postižením a seniorů nebo senior dopravu ČČK v Ústí nad Orlicí. Nejvyšší částka je navržena na dopravu žáků se zdravotním postižením ze ZŠ a PŠ Svítání jako prostředek proti jejich sociálnímu vyloučení.
 
Kraj převede na města poslední tři základní umělecké školy
Rada Pardubického kraje schválila převod zbývajících tří základních uměleckých škol, které kraj dosud zřizoval. Po dohodě s jednotlivými městy budou k 1. 7. 2012 převedeny pardubické ZUŠ  Lonkova a Havlíčkova na Statutární město Pardubice a k 1. 9. 2012 bude převedena poslední ZUŠ na město Vysoké Mýto. Hlavním cílem této akce je dokončit převod zřizovatelských funkcí k základním uměleckým školám z Pardubického kraje na příslušná města, čímž tak dojde ke sjednocení tohoto systému. „Hlavním předmětem činnosti těchto organizací je poskytování vzdělávání v jednotlivých uměleckých oborech. V základních uměleckých školách se tohoto vzdělávání účastní především děti a mládež z příslušných obcí, z tohoto důvodu je vhodnější decentralizace souvisejících pravomocí směrem k obcím,“ soudí členka Rady Pardubického kraje Jana Pernicová. V letech 2008 – 2012 převedl Pardubický kraj šest základních uměleckých škol na města, ve kterých mají sídlo. Cílem těchto změn je zlepšení vzájemné komunikace škol s městy a přísun potřebných finančních prostředků do těchto vzdělávacích institucí.
 
Sloučení škol zefektivní jejich chod a pomůže zvýšit úroveň vzdělání
Rada Pardubického kraje schválila sloučení Speciální základní školy Žamberk a Odborného učiliště a Praktické školy v témže městě. Jde o další krok směřující k optimalizaci sítě škol na území kraje. „Ke sloučení uvedených příspěvkových organizací přistupujeme na základě dlouhodobého sledování jejich naplněnosti. Jsme přesvědčeni o tom, že zvýšení kvality vzdělání můžeme dosáhnout jedině restrukturalizací s ohledem na ekonomické využití kapacity škol po sloučení,“ vysvětluje krajská radní zodpovědná za školství Jana Pernicová. Po sloučení obou škol se ve způsobu přidělování finančních prostředků nic nezmění a objem přidělovaných finančních prostředků zůstane prakticky na stejné výši. Úspory však vzniknou v oblasti přímých nákladů na vzdělávání. Zanikne ředitelské místo, ale zejména dojde ke kumulaci ekonomických agend, které byly původně zajišťované ve dvou organizacích, ale nově budou zajišťované již jen v jediné. Takto získané finanční prostředky mohou být v nástupnické organizaci využity k dalšímu zkvalitnění speciálního školství.
 
Pardubický kraj rozdělí granty v oblasti sportu a volnočasových aktivit za více než šest milionů korun
Celkem 516 žádostí v rámci šesti dotačních titulů v oblasti sportu a volnočasových aktivit v roce 2012 přijal v termínu do konce minulého roku Pardubický kraj. Rada dnes předložila návrh na rozdělení 6,172 mil. Kč z krajského rozpočtu. Nejvíce peněz, celkem 3,500 mil. Kč, je připraveno na podporu výstavby, rekonstrukcí a oprav sportovních zařízení, pořízení investičního movitého majetku sportovních zařízení, kdy vlastníkem není Pardubický kraj. Celkem 121 subjektů v uvedeném programu žádá o téměř 25 milionů Kč.
 
Muzikál Živé pašije v Knapovci  

Zveme Vás na Květnou neděli 1. dubna 2012 v 15.00 hod. do knapoveckého kostela na muzikálové představení o utrpení a smrti Ježíše Krista. Pašijové hry byly inspirací pro zajímavý projekt Živé pašije, který vznikl v roce 2010 v Litomyšli. V projektu účinkuje téměř šedesát mladých zpěváků, herců, sólistů, tanečnic a muzikantů (rocková kapela, smyčcový sextet, žesťové trio). Před představením je od 14 hod. v Mateřské škole Knapovec prodejní výstava velikonočních dekorací. Po představení zveme na občerstvení v duchu lidových tradic a českých Velikonoc. Akce je podporována Římskokatolickou farností a městem Ústí nad Orlicí.
PhDr. Jana Staňková, Knapovec 122  P.Vladislav Brokeš, děkan

Popis: Živé pašije autora Petra Jiříčka předvedl neprofesionální soubor. První dotek s muzikálem přineslo pizzicato smyčcového kvintetu a emocemi nabitý scénický tanec.