Drogová problematika v České Třebové                               

O problematiku spojenou s užíváním drog se v České Třebové stará Centrum terénních programů Pardubického kraje. Jaké služby poskytuje, a kam se můžete v případě potřeby obrátit, se dozvíte v následujících řádcích.
 
Pomoc pro uživatele drog a jejich blízké
 
Lidem, kteří aktuálně užívají drogy, pomáhá přímo v ulicích města Centrum terénních programů Pardubického kraje fungující pod občanským sdružením Laxus. Posláním centra je minimalizace rizik spojených s užíváním drog a ochrana veřejného zdraví. Terénní pracovníci aktivně vyhledávají uživatele drog a spolupracují s nimi na stabilizaci jejich sociální situace a zdravotního stavu. Klienty motivují ke změně životního stylu. Kromě pravidelného sběru odhozených injekčních stříkaček tak terénní pracovníci poskytují sociální a zdravotní služby pro uživatele drog – veškeré služby jsou poskytovány anonymně a zdarma. Mezi poskytované služby patří základní sociální poradenství, zprostředkování kontaktu se společenským prostředím, pomoc v krizi, pomoc při uplatňování práv, oprávněných zájmů a při obstarávání osobních záležitostí, zdravotní ošetření a první pomoc, výměnný program injekčních stříkaček a testy na infekční choroby. Centrum terénních programů poskytne pomoc v krizi a informace o možnostech řešení problémů spojených s užíváváním drog také rodičům, partnerům, či příbuzným uživatelů drog.
 
Jaká je situace v České Třebové
 
V roce 2011 jsme se zaměřili kromě tradičního poskytování výše zmiňovaných služeb klientům i na důkladný monitoring rizikových lokalit uzavřené českotřebovské drogové scény. Naší snahou bylo také kontaktování co největšího počtu případných zájemců o služby. O našich aktivitách jsme informovali spolupracující organizace i řadu podniků, kde by se mohli naši klienti vyskytnout. Nejužívanější nelegální drogou je v České Třebové pervitin. To odpovídá trendu, který sledujeme i v dalších částech regionu, ve kterém v rámci Pardubického kraje působíme. Naprostá většina našich klientů jej užívá nitrožilně. Vůbec se nesetkáváme s užíváním opiátů. Jako velice dobrá se z našeho pohledu jeví také problematika odhozených injekčních stříkaček a jehel. Ty jsme v loňském roce nalezli ve městě pouze čtyři, což společně s vysokou návratností injekčního materiálu v rámci našeho výměnného programu svědčí o relativní disciplinovanosti a ohleduplnosti injekčních uživatelů drog vůči veřejnosti.
 
Co dělat v případě nálezu injekčních stříkaček?
 
V případě nálezu injekčních stříkaček nebo jehel je nejdůležitějším krokem zajištění místa a nalezeného materiálu tak, aby se o něj nikdo nemohl poranit. Dalším krokem by pak mělo být kontaktování terénních pracovníků občanského sdružení Laxus nebo pracovníků Městské policie, kteří nález odstraní. Pokud to není možné, lze injekční stříkačku opatrně uchopit peánem či pinzetou (v případě, že není k dispozici, měli bychom použít alespoň jednorázové rukavice nebo papírový kapesník), a to vždy co nejdále od jehly. Takto uchopenou stříkačku je vhodné umístit jehlou dolů do pevného obalu, např. plechovky či PET lahve, kterou následně v pevné obuvi sešlápneme tak, aby z ní stříkačka nemohla vypadnout. Takto zabezpečený nález je pak možné vhodit do odpadkového koše. Se stříkačkou nebo jakýmkoliv dalším materiálem, který byl použit při přípravě či aplikaci drog, bychom měli vždy manipulovat s opatrností a zajistit především to, aby se o něj nikdo nezranil. V případě poranění je nezbytně nutné vyhledat okamžitě lékařské ošetření a řídit se doporučením ošetřujícího lékaře.
 
 
Pokud by se v určité lokalitě vyskytoval odhozený injekční materiál častěji, je nutné o tom neprodleně telefonicky informovat terénní pracovníky občanského sdružení Laxus. V České Třebové jsou k dispozici každé pondělí či čtvrtek (po předchozí telefonické domluvě) v odpoledních hodinách.
 
Kontakty:
Centrum terénních programů Pardubického kraje
Kontaktní osoba: Antonín Hrdý, Dis.
tel.: +420 774 626 301
e-mail: teren.pardubice@laxus.cz
web: http://www.laxus.cz/