AKCE „UKLIĎME SVĚT“  
NA SEMANÍNSKÉ STŘELNICI 

V sobotu 14.3.2012 se na uklízelo na semanínské lokalitě Střelnice. Organizátoři akce tj. základní organizace  Českého svazu ochránců přírody Rybák a  ZO Podorlicko ve spolupráci s Obcí Semanín se tak připojili k celosvětové kampani Clean up the World!- Ukliďme svět! 
Do úklidu území se pustili občané Semanína a dobrovolní ochránci přírody z České Třebové , Svitav,Litomyšle a Dubu nad Moravou . Odpady byly sbírány do pytlů , ktreré poskytla nadace Veolia a velké kusy byly přímo nakládány do kontejnerů. Odpad byl rozmanitý - lahve, pneumatiky, igelity. Vzarostlém terénu  byly nalezeny ještě zbytky vojenské techniky, terčů  a zneškodněné munice.
 Jako odměnu za práci organizátoři  připravili pro účastníky čaj a opékání párků.Dostali i  informační materiály. Zajímavostí bylo pozorování kroužkování ptáků. Během akce proběhlo i terénní jednání starostky obce se zástupci mysliveckého sdružení , ochránců přírody a zemědělcem -nájemcem území. Tématem jednání bylo zajištění plánu péče o území . 
Lokalita „Střelnice“ je zajímavou ukázkou působení lidské činnosti na krajinu. Původní obhospodařované pole a louky byly po roce 1945 využívány jako střelnice Československé armády. Od roku 1968 do roku 1990 byla střelnice zabrána Sovětskou armádou, jejíž posádka sídlila v  Semníně- Borku. Území tak bylo na jednu stranu opakovaně narušováno výbuchy munice a pojížděním těžkou technikou, na druhou stranu však bylo uchráněno před zemědělskou chemizací. Díky vysoké hladině podzemní vody se řada prohlubní přeměnila na periodické tůně. Biologicky je lokalita cenná pro sledování samovolného vývoje přírodních společenstev. Živočišná rozmanitost  území je vysoká. Obratlovců zde bylo zaznamenáno 66 druhů, z toho 7 obojživelníků včetně populace rosničky zelené a čolka velkého V travinách si zakládá hnízda křepelka polní ,která je na okolních polích ohrožena rychlými zemědělskými stroji. Z vzácných rostlin tu roste nízká vrba rozmarýnolistá, orchideje – prstnatec májový a vemeník dvoulistý  , poloparazitický všivec  ladní . Pro udržení těchto druhů jsou části lokality jednou ročně sečeny a zbavovány náletových dřevin. Loni zde bylo poprvé použito mulčování a  pastva. Ochránci přírody budou v letošní sezóně bedlivě sledovat, jak se budou společenstva vyvíjet dál. 
Hana Grundová, fotografie Denisa Golová