Ing. Jiří Vencl, Ph.D. oslavil padesátku jak se patří            
Teprve s odstupem se dostávám  zpět k 16. březnu, abych znovu připomněl oslavu padesátin Ing. Jiřího Vencla v Národním domě. Přesto, že jde o událost vlastně soukromou, nepostrádá na zajímavosti především díky svému rozsahu, režii a účasti významných hostů. Taková oslava  není u nás každý den...
 
Výroční den je pro Jiřího vencla dle rodného listu 15. březen, oslava byla o den později. Národní dům se zaplnil dvěma stovkami gratulantů. Hrála cimbálová kapela Zádruha z Dolních Bojanovic, “předtančení” zajistila skupina “mužoretů”, proběhly turnaje v bowlingu a kulečníku. Jubilant s rodinou připravil pro pozvané hosty v malém sále velmi poučnou výstavu ze svého života, kde mezi desítkami artefaktů a stovkami fotografií nechyběly např. ukázky ze stavebnice Merkur, žákovská knížka ze ZDŠ nebo také také motocykl Sachs dědy Huberta Vencla. Gratulantů byly spousty, výtěžek by v materiální podobě zajistil slušně dotovanou tombolu. Akce měla také benefiční rozměr. Její finanční hodnota činí 15 400 Kč, které jubilant předal lanškrounskému faráři Zbygniewu Czendlikovi jako příspěvek na senior dopravu.
Hlavně se všude diskutovalo, setkali se zde lidé, kteří se potkají třeba málokdy. Mezi gratulanty byla i skupina z Bratislavy, byli tu spolužáci oslavence, bývalí spolupracovníci, sportovci i členové MO KDU-ČSL.

Kdo je Ing. Jiří Vencl? Třebovák tělem i duší, i když pracuje dlouhá léta vlastně za hranicemi v Bratislavě jako jednatel společnosti Cargo Slovakia, dceřinné společnosti ČD Cargo, a.s. Jiří Vencl také stál v čele českotřebovského Obchodně provozního ředitelství ČD, po nuceném odchodu z funkce v období po známé stávce železničářů založil firmu ČMKS, s.r.o. (zasilatelství), pracoval i v Praze a nyní v Bratislavě. Železnici má v krvi i ve svém rodokmenu jako nakonec mnoho jiných Třebováků. Ve svém rodném městě se zapojuje do veřejného života jako člen KDU - ČSL v posledních asi 8 letech jako předseda českotřebovské místní organizace, která patří mezi největší a nejaktivnější v našem Pardubickém kraji. Využívá kontaktů, které získal ve svém profesním působení na Českých drahách, v ČD Cargo a dalších institucích, pro město je důležitým konzultantem v oblasti připomínkování zastávek vlaků vyšší kvality.
Padesátka je jistě významné a krásné jubileum, kdo by si ji z nás starších znovu nepřál prožít. Ale netřeba jej přeceňovat, lze se těšit ještě na řadu dalších krásných jubileí, je to jen polovina stovky, “žádný moudrý člověk by si nepřál být mladší...” Jubilantovi přeji do dalších krásných let v odpočítávané druhé padesátce především hodně zdraví, štěstí, rodinnou pohodu, stále velkou ctižádost a s ní přicházející úspěchy v práci i v osobním životě.   Milan Mikolecký, fotografoval Martin Šebela.