Pěvecký koncert v rámci Hudebního festivalu A. Bennewitze  v Přívratu

Hostem Bendla bude sbor Žerotín z Brandýsa nad Orlicí

  • SBOR  ŽEROTÍN  BRANDÝS NAD ORLICÍ  LETOS  SLAVÍ 150. LET

     

    Pěvecký sbor Žerotín byl založen v době velkého rozkvětu kulturního života v Čechách, přesně 27.12.1862, kdy vznikaly podobné spolky po celé zemi. Členové, kterých bylo tenkrát na 50, si dali do programu „Pěstování mužského sborového zpěvu, zvelebování zpěvu církevního, zábavy a výlety zpěvácké a ochotnickou a dramatickou činnost“.

    Již v prvním roce své existence měl sbor celkem sedm vystoupení na veřejnosti! K řadě následujících nezapomenutelných veřejných koncertů patřilo především vystoupení při příležitosti odhalení pomníku Jana Amose Komenského v Brandýse 5. září 1865, kdy Žerotín zpíval společně s 15 dalšími sbory pod vedením Františka Hellera, sbormistra pražského Hlaholu. Na těchto velkolepých oslavách měl hlavní projev Karel Sladkovský.

    V 90. letech 19. století přibírá sbor ženy a stává se smíšeným. Nacvičuje kuplety a jednoduché operety, ale roku 1889 třeba i Blodkovu operu „V studni“.

    Před první světovou válkou vystupuje sbor při všech významných akcích ve městě i v okolí. V meziválečném období se u sboru střídali různí dirigenti, činnost střídavě stagnovala a zase se obnovovala.

    Druhá světová válka a generační problémy po ní měly za následek stagnaci a po roce 1948 i zastavení činnosti na dlouhých 15 let. Až roku 1963 se ujímá vedení Žerotína vysokomýtský Norbert Muzikant a jeho osmnáctiletá práce se nesmazatelně zapsala do historie Žerotína desítkami koncertů, zájezdů, spoluprací s hudebními tělesy a profesionálními zpěváky. Tento trend pokračoval od září 1981 nepřetržitě  dalších 30 let pod vedením sbormistra Bohuslava Škraňky. Současný Žerotín má 39 stálých členů a od září 2011 je veden sbormistrem Františkem Mikešem z Dlouhé Třebové. V repertoáru má téměř 300 skladeb všech žánrů od duchovní hudby přes klasické sbory, lidové písně, hudbu vánoční, opery i spirituály, melodie muzikálové včetně skladeb od současných žijících autorů.

    Sbor se stal nedílnou součástí kultury ve městě, kde pořádá pravidelně minimálně dvakrát do roka koncert, zpravidla s novým repertoárem. Jeho vystoupení patří neodmyslitelně k festivalu „Brandýské hudební slavnosti“, které v roce 2012 oslaví 20. výročí trvání. Kromě toho recipročně vystupuje i s jinými sbory, hlavně z východních Čech, ale zajíždí i na Moravu, koncertoval také v Bratislavě.

    Letos se sbor Žerotín soustředil na oslavy 150. výročí svého vzniku, jak jinak než zpěvem spolu se spřátelenými sbory z okolí. Prvním takovým podnikem je vystoupení na hudebním festivalu Antonína Benewitze v sobotu 28. 4. 2012 v 19 hodin v sále U Coufalů v Přívratě společně s českotřebovským Bendlem.

    Jste srdečně a upřímně zváni  - na shledanou v Přívratu!

     

    Pavel Neumeister                                                         František Mikeš

    předseda sboru                                                            sbormistr