Přípravy na 4. ročník cyklomaratonu                                   


Čtvrtý ročník Velké ceny České Třebové v cyklomaratonu se pojede v sobotu 16. června,

centrem závodu bude opět sportovní areál pod Peklákem. V době uzávěrky dubnového čísla Zpravodaje (25. března) bylo na seznamu přihlášených dvanáct jmen. Generálním partnerem pořadatele je město Česká Třebová.

Po startu, který bude pod tribunou na fotbalovém stadionu, se peloton vydá směrem k Národnímu domu a poté jej bude čekat stoupání k chatě Maxe Švabinského na Kozlově. Po lesní vrstevnici se bikeři přesunou na Kohout, projedou Přívrat a Řetovou, dále absolvují stoupání na Andrlův chlum, pojedou lesem na Kozlovec, po sjezdu do obce je čeká zhruba dvoukilometrový okruh Dlouhou Třebovou. Odtud se vydají do Beranových dolů, vystoupají na vrchol sjezdovky Peklák, z níž se spustí do cíle na fotbalovém stadionu. Okruh měří 34,5 kilometru a převýšení činí 820 metrů. Hlavní závod se pojede na dvě kola (69 km), bikeři nastoupají slušných 1 640 metrů.

Patronem českotřebovského cyklomaratonu zůstává úřadující mistr světa a Evropy Jaroslav Kulhavý (Specialized Factor Team), který vyhrál první dva ročníky závodu. Nad jeho startem však visí otazník, více k tomu říká pořadatel závodu Vladimír Vaněk: „Letos nebudeme, jak se říká, tlačit na pilu. Jarda má několik velkých priorit. Obhajuje celkové prvenství ve Světovém poháru a především chce uspět na olympijských hrách v Londýně. Je jisté, že tomu přizpůsobí svůj závodní kalendář. Jsme domluveni na tom, že se zúčastní tradiční projížďky po trati našeho závodu a že pokud bude mít 16. června volno, bude v České Třebové závodit.“

Vloni se v České Třebové závodilo 25. června, ve stejném termínu se jel populární Rampušák v nedalekých Štítech. Letošní cyklomaraton se pojede o pár dnů dříve, což má své opodstatnění. Hlavní organizátor se vloni na podzim spojil s kolegy, kteří pořádají dva tradiční závody v okolí a přizpůsobil tomu termín českotřebovského cyklomaratonu. V sobotu 9. června se koná Author Cyklo Litomyšl (dříve Cyklo Maštale) – pozn. red.), 23. června se pojede Rampušák ve Štítech.  

„V dobré víře jsem Velkou cenu České Třebové umístil mezi dva závody, které mají delší tradici. Měl jsem radost, že se vyhneme termínové kolizi, ale jak se ukázalo, byla to radost poněkud předčasná. Ve stejním termínu, tedy 16. června, pořádají první ročník cyklomaratonu v sousedních Svitavách,“ vysvětluje Vaněk a na stejné téma dodává: „Volal jsem organizátorovi, který se vymlouval, že neznal termín našeho závodu a podobně. O jeho existenci přitom věděl, protože přiznal, že v České Třebové jednou závodil. Je to špatně, pro obě strany.“ Dodejme, že termín konání 4. ročníku Velké ceny České Třebové je na webových stránkách cyklomaratonu zveřejněn od 4. listopadu 2011.

Finanční odměny získají tři nejlepší muži a ženy v závodech na 34,5 a na 69 km, vítěz a vítězka hlavního závodu navíc převezmou broušené poháry věnované starostou města. Mimochodem, českotřebovský starosta Jaroslav Zedník byl mezi prvními přihlášenými. Věcné ceny převezmou první tři v každé kategorii, těšit se na ně mohou nejstarší a nejmladší účastník cyklomaratonu, nejlepší tři muži a ženy s trvalým bydlištěm v České Třebové, tři nejpočetnější rodinné týmy a nejlepší zahraniční účastník.

Startovné zůstalo na úrovni loňského roku, padesátikorunovou slevu dostávají junioři a juniorky. Přihlášení závodníci, kteří startovné uhradí do 21. května, získají startovní číslo se svým jménem a originální tričko českotřebovského cyklomaratonu. Další informace přineseme v květnovém čísle Zpravodaje.

(mm)

 

Informace na webových stránkách závodu: www.cyklomaraton-ceskatrebova.cz