Další neuvěřitelný úspěch OT! – Ženy v baráži o extraligu!!   


Ve florbale se říkává, že druhá sezóna po postupu do vyšší soutěže patří k nejtěžším! Náš elitní dívčí tým tento mýtus popřel a dokázal za sebou v tabulce nechat daleko zkušenější celky a dojít až do baráže o extraligu.

 

Několik let tvrdé práce se vyplatilo a v letošním roce tato píle dosáhla velkého úspěchu. Jak náš tým dospěl až k této příčce? Vše začalo loni v létě, kdy proběhla příprava zakončená soustředěním a obohacená o velké množství přípravných zápasů. V těchto zápasech se dostalo opravdu na každého a všechny členky našeho širokého týmu předváděly super výsledky. Bohužel podzimní vstup do soutěže nebyl příliš vydařený. Naopak v Poháru České pojišťovny jsme předvedly skvělé výkony a dokázaly
postoupit až do osmifinále, kde jsme se utkaly s několikanásobným mistrem české extraligy a týmem evropských kvalit s názvem Herbadent SJM Praha 11 (dříve Tigers Praha). Listopad nás přivítal ve skvělé formě a do konce sezony už moc výpadků nepřišlo. Od konce března jsme čekaly na finální rozuzlení a tento víkend se naše soutěž dohrála. Výsledkem je
skvělé 3. místo v obrovsky vyrovnané a těžké soutěži. Na prvním místě se umístil B tým extraligových Vítkovic, a proto se jeho umístění nezapočítává do výsledného hodnocení. OT tak obsadilo za družstvem ze Šumperku druhou postupovou příčku, čili mu náleží hrát baráž o extraligu a poprat se o příští sezónu mezi poloprofesionály. V prvním kole se na dva zápasy utkáme s největší pravděpodobností s týmem z Jičína, který shodně jako náš tým skončil na druhé postupové příčce v české divizi. Nutno zmínit, že za úspěchem, krom pilné práce hráček a celého týmu, stojí i vytrvalost a obětavost našich trenérů Renáty Drvoštěpové a Jiřího Typla, kteří se dlouhodobě věnují rozvoji florbalu v našem regionu. Na základě této celoregionální myšlenky najdeme v týmu dívky z České Třebové, Ústí nad Orlicí, Brandýsa nad Orlicí, Jablonného nad Orlicí, Litomyšle a dalších obcí. Na tomto družstvu je vidět, že se nám dlouholetá koncepce a práce s mládeží vyplácí.

 

Pár dotazů pro kapitánku týmu Renátu Drvoštěpovou:

Co říkáš na umístění týmu a postup do Baráže o extraligu?
Samozřejmě je to pro nás velký úspěch. Zúčastnit se baráže o extraligu byl jeden z cílů, které jsme si na začátku sezóny vytyčili. Pro mě je to určitě do určité míry naplnění snu, protože florbal hraju už osmým rokem a co jiného si přát ve florbalové kariéře, než hrát tu nejvyšší soutěž!? Takže i kdyby postup nevyšel, tak budu spokojená a do dalšího roku vím, že OT na to má!

 

Je reálné extraligu hrát a co je k tomu potřeba?
Náš klub má mnoho šikovných juniorek, které ženské družstvo doplňují a žákyně, které se stále rozrůstají. Takže jedna z podmínek extraligy, mít v soutěži 3 mládežnická družstva, bychom splnili. Halu, i když ne v našem městě, ale v Rokytnici v OH a Dolní Dobrouči bychom taky měli, samozřejmě nová víceúčelová hala se zázemím a hřištěm 40x20m by nebyla špatná :)). Jediné co by nám v případě postupu bránilo by byly finanční zdroje, ze kterých bychom celou extraligovou soutěž zafinancovaly.  Pokud nás sezóna žen v 1. lize vyšla na 70.000,- tak účast v extralize je 10x náročnější. Počínaje domácími turnaji, kterých bude 10, tak konče předepsanou ústrojovou kázní. Takže moje odpoveď na otázku je, že „ ano, je reálné tuto soutěž hrát, ale musí být zájem hráček a hlavně najít sponzory, kteří by nás podpořili“.

 

Jaké zápasy vás čekají proti Jičínu?
Celá cesta baráží je dlouhá a těžká. První dva zápasy odehrajeme proti nám známému družstvu z Jičína. Ženy v Jičíně jsou známé svou bojovností a letitými zkušenostmi. My jsme se s nimi několik let potkávaly v soutěži, takže víme, co bychom mohly čekat. Nicméně vůbec lehké to nebude, budeme se muset pořádně připravit a právě připravenost by mohla rozhodnout.

 

Co říkáš nato, že jste v celém regionu jediným takto dobře fungujícím dívčím týmem?
Myslím, že základ je fungující klub a dobré vedení. Bez těchto dvou věcí, kde má hráč oporu to nejde. Každé družstvo se potýká s obměnami hráčů (odchody za školou, za prací, ukončení apod.), ale málokteré se snaží chybějící hráče doplnit. To u nás není, stále se snažíme angažovat nové a nové přírůstky. Proto naše myšlenka vychovávat si svoje hráče z regionu orlicko třebovsko se vyplácí.

 

Na závěr bych Vás ráda pozvala na domácí utkání baráže, kde bude každá podpora vítaná. 
 
Šedová Kristýna