Království cyklostezek v číslech

Od roku 2007 monitorujeme v letních měsících cyklo&in-line stezky o délce 40 km v údolí Tiché Orlice a Třebovky. V letním dnu 14.8.2011 se na všech třech větvích stezek z Ústí nad Orlicí do Letohradu, do Chocně a do České Třebové pohybovalo celkem 5 540 uživatelů za den, z toho bylo 12,4 % in-line bruslařů, ostatní byli cyklisté a jen minimum pěších a jinak se pohybujících účastníků. Z výsledků předchozích let je patrno, že stále oblíbenější se stává stezka z Ústí do Chocně, která poprvé počtem návštěvníků předčila stezku do Letohradu. Sledovatelný je také nárůst počtu bruslařů. Po otevření všech větví v roce 2009 jich bylo 9,8 %, nyní jich o 2,6 % přibylo. „Ve srovnání s nejvíce navštěvovanými cyklostezkami  v Česku, jako je Praha – Zbraslav nebo Nymburk – Poděbrady (pozn: viz první národní cyklo a in-line průzkum v roce 2011 na www.ceskojede.cz ) jsou však naše královské stezky stále ještě středně vytíženým místem vhodným k relaxaci a sportovnímu vyžití uprostřed krásné přírody. Více informací na www.orlicko-trebovsko.cz.“ konstatovala Orlická cyklo&in-line královna Renata.

 

Nové nadstandardní služby cyklistům
V letní sezóně 2012 hodlá destinační společnost Orlické hory a Podorlicko nově nabídnout nadstandardní služby cyklistům, jako je převoz zavazadel při vícedenním putování nebo služby cykloprůvodce. „Bude se jednat o testovací cyklus, který by měl ukázat zájem o tyto služby. Ty jsou velmi dobře známy v zahraničí, čeští cyklisté na ně nejsou zatím zvyklí, chceme být mezi předními destinacemi s touto nabídkou. Zajímavé tipy cyklovýletů různých obtížností a pro různé typy kol jako je rodinná „Královská hřebenová“, náročnější „Krajem Karla Poláčka“, „Orlicko-bystřický horský bike“ nebo vícedenní „Orlickou putovní“ jsme připravili na www.orlickehory-cz.info, rubrika nové cyklovýlety i v propagačním materiálu“, říká cyklokrálovna Renata. Kontakt pro zájemce o zmíněné cykloslužby: info@dsohp.cz .“ 
 
Cyklo Glacensis  18. - 19.5.2012
Tato tradiční akce (11. ročník) zahajuje cykloturistickou sezónu v česko-polském příhraničí.
Akce se zúčastní 18 týmů startujících v pátek 18. 5. 2012 v 8 hodin ráno z osmnácti různých míst pořádajících českých a polských regionů - z českých měst se startuje z Ústí nad Orlicí, České Třebové, Brandýsa nad Orlicí, Chocně, Žamberka, Králík, Lanškrouna, Vysokého Mýta, Náchoda a Bačetína. V každém týmu pojede deset a více cyklistů a po různých trasách dojedou do cíle ve Wójtowicích v blízkosti Bystrzyce Kłodzke v Polsku. V cíli je na páteční setkání pro všechny zúčastněné připraven společenský večer s prezentací činnosti českých i polských pořádajících regionů a zábavný program. Přidejte se ke kmenovým účastníkům. Kontakt: PhDr. Jana  Staňková, tel.: 465524782, 603569884, e-mail: jana.stanko@centrum.cz .
 
Orlické cyklo&in-line klání (30.6.2012 od 8 do 18 hodin)
Třetí ročník této akce se letos propojí s tradiční akcí Lanšperským panstvím. „Pro soutěživé cyklisty jsou připraveny dvě cykloorientační soutěže – obtížnější Rytířské klání, které je určeno pro dvojice, a pro ty co si netroufají jsou připraveny Pážecí hrátky, kterých se mohou účastnit jednotlivci i týmy do 5 osob. Pro cyklisty i turisty je určena Kavalírská cesta. Jedná se o klasický turistický cyklo – pochod, budou tradičně připraveny trasy 30, 60 a 90 km. Letos je v plánu i 15 km okruh určený pro děti.“, zve spolupořadatel Libor Kubiška. Pro in-line bruslaře bude připraven 15ti kilometrový závod po cyklostezce. Odpoledne je připraven bohatý doprovodný program pro děti i dospělé. Kontakt: Tomáš Stejskal – 603254993.