Českotřebovský deník 101/2012 (20.4.)                                  
Pyžamo, nepostradatelná věc pro spousty z nás a také nový singl čtveřice Mother’s Angels.

Natáčeli jej v renomovaném studiu SONO. Dole tvořila Lenka Dusilová, uprostřed míchaly Wanastovi vjecy a pod střechou nahrávali Mother’s Angels. O produkci se postaral Pavel Bohatý (producent a klávesista Anny K., koncertní host Blue Effect). Pyžamo bude vypuštěno do světa 1. května a to rovnou s klipem od fanoušků. „Poprosili jsme naše fanoušky, aby se natočili v pyžamu nebo v tom v čem spí, video nám poslali a my z něho sestříhali náš nový videoklip,“ prozrazuje frontman Jakub. Kluci nejsou žádní nováčci na české hudební scéně. Za poslední dobu se jim povedlo vystoupit jako předkapela Divokýho Billa, absolvovali společné turné s kapelou UDG a nebo předskakovali britské kytarové legendě Reef.
Již několik let se účastní největších letních festivalů jako Rock for People, JamRock, letos se opět zúčastní putovního festivalu České Hrady, kde je můžete vidět například na Kunětické hoře.
Jestli chcete vidět, jak to klukům hraje naživo a podpořit jejich nového bubeníka Otu Štěpánka při první koncertem s Mother’s Angels před domácím publikem přijďte 4. května do českotřebovského klubu Modrý Trpaslík. Dále vystoupí jedna z nejtalentovanějších mladých českých britpopových kapel, ostravští FiHa. Kapela, která do svého klipu angažovala kontroverzní celebritu Agátu Hanychovou nebo opakovaně vyhrála prestižní klipovou hitparádu Medůza. Jako třetí vystoupí kapela Coolers z Hradce Králové, směsice popu, rocku, elektroniky a nespoutané energie s famózním kytaristou Adamem Krofianem.
Pusťte si nový singl, podívejte se na klip a hlavně si přijďte užít skvělý večer 4. května do Modrého Trpaslíka.
Festival muzejních nocí bude opět v kozlovské Chaloupce Maxe Švabinského 

Městské muzeum Česká Třebová zve příznivce historie  na již tradiční muzejní noc v Chaloupce Maxe Švabinského v Kozlově, která se uskuteční v sobotu 26. května, a to  v rámci celorepublikového  Festivalu muzejních nocí. Objekt i zahrada upravená pro neformální posezení budou přístupné od 19 do 24 hodin. Mimořádnou atmosféru chvíle podtrhne saxofon Zdeňka Černého a klávesy Mirka Němce
 
V sezóně 2012 bude Chaloupka Maxe Švabinského přístupná takto:
červen – srpen: denně mimo pondělí 9 - 17 hodin
září – říjen: soboty, neděle a svátky 12 - 16 hodin
PŘED PADESÁTI LETY ZEMŘEL  MAX  ŠVABINSKÝ.

Českotřebovská městská knihovna připravila ve spolupráci s městským muzeem přednášku o MAXI ŠVABINSKÉM u příležitosti 50. výročí Mistrova úmrtí.
 
O umělci světového věhlasu pohovořila ve čtvrtek 5. dubna v čítárně knihovny historička umění PhDr. JANA ORLÍKOVÁ. MR.
 
PhDr. JANA ORLÍKOVÁ  
 
 
 
 
 
 
 
 
Foto: M. Richter
 
Přednáška o Mongolsku v Domově pro seniory

Dne 4. 4. 2012 navštívil dobrodruh a cestovatel Honza Betlach Domov pro seniory. Honza si pro své posluchače připravil poutavou přednášku o Mongolsku. Senioři byli jeho vystoupením  nadšeni. Dozvěděli se spoustu cenných informací doplněných množstvím fotografií.
 
Honza celé vyprávění zpestřil dobrodružnými historkami, jejichž prostřednictvím si uživatelé mohli udělat představu, jak žijí lidé v Mongolsku a jak to v této zemi chodí. 
 
Touto cestou uživatelé i vedení Domova pro seniory Honzovi Betlachovi děkují za příjemně strávené dopoledne a za obohacení novými poznatky.
 
 
Domov pro seniory

Čtenářky z Domova pro seniory navštívily Městskou knihovnu

27. 3. 2012 přijala skupinka čtenářek z Domova pro seniory pozvání českotřebovské Městské knihovny a navštívila její čítárnu. Ostatní prostory knihovny jsme bohužel ze zdravotních důvodů nezdolaly. Pracovnice Městské knihovny nás při srdečné besedě seznámily nejen s knižními novinkami, ale také s různými způsoby čtení knih - poslechem audionahrávek či využitím elektronických knih (tzv. e-book čteček). Dále jsme si za obětavé asistence personálu ozdobily velikonoční vajíčka voňavým přírodním materiálem – senem. Další setkání jistě zpestří život v Domově pro seniory. Za pěkně strávené odpoledne a ochotu kolektivu Městské knihovny děkují čtenářky z Domova pro seniory.  Uživatelé Domova pro seniory
 
 
 Prodám pozemek v Semaníně 1672 m2 za 170 000 Kč. telefon 604 0270 456
 
Pronájem bytu 1+1 37m2 v České Třebové na Trávníku. Tel. 604 358 398
 
Na hejtmanství Pardubického kraje zavítal Vladimír Špidla

Pardubice - Bývalého předsedu vlády a eurokomisaře pro sociální věci přijal ve středu 18. dubna hejtman Radko Martínek a radní zodpovědný za zdravotnictví Martin Netolický. Hovořili o míře nezaměstnanosti v Pardubickém kraji, o poklesu daňových příjmů a čerpání evropských peněz. Zejména se však zaměřili na sociální otázky.  
 
Budova pošty zůstane poště, lépe to dopadnout nemohlo

Objekt pošty v sousedství moderního dopravního terminálu na náměstí Jana Pernera dostává nový kabát. Opraveny jsou garáže a jižní strana budovy, Fasáda bude obdobou fasády, kterou má sousední komplex nádražních budov.  Má to logiku, budovy byly přece postaveny dle společného projektu a ve stejné době. Město se nakonec s vedením pošty dohodlo, že budova bude v majetku pošty. Při pohledu na těsný rozpočet města se domnívám, že to lépe dopadnout nemohlo. Těžko si představit, že bude za současných podmínek město shánět miliony na zakoupení a opravu této budovy, kterou ve skutečnosti nepotřebuje. Pošta opraví fasádu a následně provede rekonstrukci přízemí, tedy samotné pošty, a uvolní první patro, které nebude potřebovat. Mezitím již pošta zakoupila nemovitost na Semanínské ulici, kde bude nové distribuční středisko. Město dříve uvažovalo o možnosti pronájmu  prostor v patře pro odbor sociálních věcí a zdravotnictví, jde totiž o budovu dobře navázanou na dopravní systém města. Bylo by však třeba platit komerční ceny, stěží to bude "za hubičku". Ovšem i dnes, kdy město má svůj odbor v nájmu v objektu své (100% městem vlastněné) společnosti TEZA v Habrmanově ulici, platí každý rok nájem 220 tisíc Kč.  Letos by to mohlo být méně, neboť jednu z kanceláří "obsadil" Úřad práce. V budově pošty by ale nebyly prostory bezbariérové a budovat v jednopodlažní budově výtah by asi nebylo ekonomické.