Českotřebovský deník 104/2012 (23.4.)                                  
Z jednání zastupitelstva města dne 23. dubna

Jedná se dne 23. dubna zúčastnilo 23 zastupitelů. V oblasti majetkových záležitostí  bylo celkem projednáno 13 usnesení, všechna doporučení rady města byla schválena. Zastupitelstvo města schválilo zadání změny č. 7 Územního plánu města. Obsahuje změny funkčního využití 11 lokalit na katastru města a připojených obcí. Řešením  změny bude respektován tradiční charakter zástavby, lokality budou navazovat na stávající funkční využití. Návrh zákona byl projednán v souladu se zněním stavebního zákona.
V dalším bodě programu Zastupitelstvo města projednalo a schválilo dotace na sportovní činnost mládeže a odměny trenérům. Podle tohoto usnesení budou vyplaceny   dotace podle následující tabulky:
T.J. Sokol Česká Třebová II   58 880 Kč
          T.J. Sokol Česká Třebová 135 860 Kč
TJ Lokomotiva Česká Třebová  645 160 Kč
          ŠSK při Gymnáziu Česká Třebová 130 500 Kč
JUDO Česká Třebová, o.s. 193 500 Kč
          TK. Česká Třebová, o.s. 152 380 Kč
SKI Klub Česká Třebová, o.s. 95 000 Kč
          Fotbalový klub Č. Třebová, o.s. 378 720 Kč
Sportovní klub basketbalu při VOŠ a SOŠ Technické Česká Třebová, o.s.  103 600 Kč.
          FbK Orlicko Třebovsko, místní pobočka Česká Třebová 118 700 Kč. 
Přidělení dotací sportovním oddílům menších než 50 000 Kč jsou v kompetenci rady města a zastupitelstvo se jejich  schvalováním nezabývá.  Na jednoho registrovaného sportovce ve věku v kategorii mládež město poskytuje dotaci 1300 Kč, na neregistrovaného ve výši 260 Kč. Pro trenéry mládeže jsou podle kvalifikace určeny dotace na roční odměny ve výši 8900 Kč - 5400 Kč a 2300 Kč.
V části Různé se zastupitelé mimo jiné zabývali nákupem nové cisternové automobilové stříkačky pro jednotku SDH Česká Třebová. V současnosti  jednotka disponuje 24 let starou technicky značně opotřebovanou stříkačkou. Město proto letos požádá o státní účelovou dotaci na reprodukci požární techniky. V případě přiznání bude dotace poskytnuta v roce 2013 ve výši max. 1 mil. Kč, předpokládaná cena je cca 5,5 mil. Kč. Na návrh rady města zastupitelé schválili usnesení, ve kterém ZM prohlašuje, že zajistí vlastní finanční prostředky z rozpočtu města pro dofinancování nákupu tohoto vozidlo. Dofinancování se tedy netýká rozpočtu města v letošním roce.
V měsíci dubnu proběhl zápis do mateřských škol. Výsledný počet přihlášených dětí je cca o 30 vyšší než je současná kapacita mateřských škol ve městě.  Na návrh rady města zastupitelé schválili zahájení organizačních příprav ke zřízení nové třídy v objektu MŠ U Stadionu a ke zřízení nových prostor pro přemístění MC ROSA včetně vyvolaných stavebních úprav, který  je třeba realizovat k termínu zahájení školního roku 2012/13.
Restaurování sochy sv. Jana Nepomuckého z areálu kostela sv. Jakuba. Ministerstvo kultury ČR kladně rozhodlo o přidělení dotace na letošní rok ve výši 80 000 Kč na obnovu této kulturní památky s tím, že povinností města je dofinancovat restaurování sochy částkou 20 tis. Kč. Zastupitelé tento příspěvek jednomyslně schválili.
Udělení cen města Kohout 2011. Zastupitelstvo na návrh rady města schválilo udělení ceny města Česká Třebová Kohout 20121 těmto osobnostem:
Oldřichu Stránskému za zásluhy v oblasti sportu
Eliška Štichauerová za sportovní výkony (plavání)
Monika Simonová za sportovní výkony (cyklistika)
Občanskému sdružení Triarius za divadelní premiéry Strange love, Orangutan v továrně, Ucho
Mateřskému centru ROSA za cyklus letních a zimních divadelní představení
Ing. Jaromíru Šlemrovi za knihu Čas je jako kůň s jezdcem
Na závěr jednání starosta Jaroslav Zedník seznámil zastupitele s tím, že Město Česká Třebová obdrželo od Ministerstva životního prostředí dotaci a obnovu městské zeleně ve výši 13,4 mil. Kč, která bude  rozdělena v třech následujících letech. Je to po zámeckém parku Průhonice druhá  nejvyšší udělená dotace v rámci ČR. Bude využita na rekonstrukci Aleje Maxe Švabinského,  úpravu zeleně v oblasti připravovaného parku Benátky  a na úpravu zeleně v areálech základních škol, mateřských škol a gymnázia i dalších drobných zelených ploch ve městě. Celková spoluúčast města na tomto projektu bude činit 4,5 mil. Kč. Vlastní realizace  projektu bude probíhat v letech 2013 - 15, nejdříve je třeba realizovat přístupová jednání, připravit a podepsat smlouvu o dataci a vypsat výběrová řízení.  
Jaroslav Zedník také informoval o měření intenzity digitálního televizního signálu na katastru našeho město. Měření proběhlo na základě stížnosti starosty města na Český telekomunikační úřad na podzim r. 2011. Výsledek  potvrdil, že stížnosti od občanům na slabý signál jsou oprávněné. V 1. multiplexu se pokrytí České Třebové 63,1%, v 2. multiplexu 54% a ve 3. multiplexu cca 40%. Na základě měření se začala Česká televize řešit pokrytí signálu v 1. multiplexu, vedení města kontaktují firmy, které se účastní výběrového řízení na zřízení lokálního dokrývače signálu. Měl by zajistit zvýšení pokrytí minimálně na 86%.  Tato investice bude pořízena v letošním roce bez spoluúčasti města.
 
Farmářské trhy na Starém náměstí opět začínají  

Ve čtvrtek 26.04.2012 od 08.00 hod. do 16.00 hod. se v klidové zóně na Starém náměstí uskuteční "Farmářské trhy". Pořadatelem je pan Stuchlík  z Náchoda, tel. 777 622 812. Další termíny farmářských trhů budou projednány v radě města v pondělí 30.04.2012.

Celonárodní Noc kostelů v Církvi bratrské


Když jsem kdysi chodíval kolem kostelů a církví, někdy mě napadlo, co tam asi tak křesťané dělají? A jsou vůbec nějací křesťané? Myslel jsem, že patrně nejsou, a pokud, tak jen pár starých babiček a kněz v černém.

Církve v České Třebové Vás proto zvou na jeden den, kdy máme všichni otevřeno pro veřejnost. (Popravdě řečeno, každý je srdečně vítán i kdykoliv jindy.)

Na 1. června Vás zveme na akci Noc kostelů také do naší Církve bratrské. Naše budova pod Jelenicí (Tykačova 1183) je těsně u kolejí, kde si jí většina lidí všimne z projíždějících vlaků.

Od 18 hodin do půlnoci bude připraven různorodý program, který představí křesťanství z různých pohledů. Bude možné klást otázky, nebo se také jen dívat a poslouchat. Srdečně Vás zveme!

Za Církev bratrskou Petr Horáček

ZO ČSOP Zlatá Studánka, odbor životního prostředí MěÚ Česká Třebová a společnost Eko Bi s.r.o. pořádají 10. 5. od 10. do 16 hodin

DEN ZEMĚ na Starém náměstí


Pro děti a občany našeho města a okolí jsme připravili již V. ročník pestré nabídky EKO informací, soutěží, her, ukázek starých řemesel, možnost projížďky na oslíku, nákupu dárkových předmětů … Svou účast přislíbili Ekocentrum Červenka, odbor ŽP MěÚ Č. Třebová, Eko Bi s.r.o., Ekocentrum Paleta Oucmanice, Ponny Dekor, Mateřské centrum Rosa, Výroba latexových zvířátek, Brána dětem,  farma Kojovec, Představení programů podporujících třídění odpadů – společnosti ASEKOL s.r.o., EKO-KOM a.s. a ELEKTROWIN a.s. – program „Tonda obal na cestách“, hod mobilem, hry, soutěže, ... Město Česká řebová vyhlásí u příležitosti Dne země 2012 výsledky soutěže „O nejlepší maketu nově otevřeného Sběrného dvora v České Třebové.“

ZO ČSOP Zlatá studánka vyhlašuje u příležitosti DNE ZEMĚ 2012 sbírku starého suchého chleba a pečiva pro farmu Kojovec (odevzdat můžete u stánku Zlaté studánky) - nejlepší tři třídy budou oceněny. Prodej kamenů, hraček, keramiky, cukrovinek, … Občerstvení zajišťuje Hotel Bravo.

Pronajmu byt 1+1 na Křibu. Tel. 721 532 034