Českotřebovský deník 105/2012 (24.4.)                                 

TRIARIUS získal další postup 

Divadelní soubor TRIARIUS Česká Třebová se probojoval na další celostátní přehlídku - na Wolkerův Prostějov!
Když TRIARIUS v březnu vyjížděl se svým představením Ucho na první krajskou přehlídku, na červenokosteleckou přehlídku činoherních divadel, nepočítal s tím, že by tam získal jako jediný doporučení na postup na celostátní přehlídku Divadelní piknik Volyně, ale stalo se. To, že s představením Orangutan v továrně promění i další postup, potom bylo radostné dvojnásob.
"My jsme s tím nepočítali. Doufali jsme, to ano, ale rozhodně jsme nepočítali s tím, že se Ucho dostane do Volyně a Orangutan do Písku i na Prostějov. To je prostě bomba! Moc se těšíme, uvidíme, jak nás budou vnímat diváci a porota," říká režisér obou úspěšných představení Josef Jan Kopecký.
Úspěch TRIARIA je cenný i proto, že na celostátní přehlídky nezaručuje postup ani to, že je na krajské přehlídce porota doporučí k postupu, protože finální výběr provádí dramaturgická rada toho kterého festivalu. To, že dramaturgové v Písku, Volyni i Prostějově z mnoha doporučení vybrali právě TRIARIUS, je tedy pro TRIARIUS milým překvapením.
Divadelní piknik ve Volyni je přehlídkou činoherních divadel, Wolkerův Prostějov přehlídkou divadel poezie a Šrámkův Písek je přehlídkou divade experimentujících. Na těchto přehlídkách se tedy mezi sebou utkají ti nejlepší z celé republiky. Tyto přehlídky již nejsou dále postupovými, nicméně z programů těchto přehlídek si dramaturgové Jiráskova Hronova vybírají soubory, které pozvou na Jiráskův Hronov. TRIARIUS má tedy šanci trojnásobnou.
"My se Jiráskova Hronova zúčastnili před lety se hrou Vánoce u Ivanovových, která tam tehdy dost zčeřila vody, takže premiéru tam již máme za sebou. Uvidíme, jak pochodíme tentokrát. Kdyby to dopadlo, kdybychom byli vybráni, jeli bychom tam moc rádi, protože zahrát si na Hronovou, to se nepoštěstí každému. Ale jak to dopadne, to nikdo netuší. Raděj s tím nepočítáme, přece jenom konkurence nebude malá," dodává na adresu Jiráskova Hronova Kopecký.
 
Středisko Javor volá: Mezinárodní pálení čarodějnic a ringoturnaj

V pátek 20. 4. přijelo na pozvání skautů 3. chlapeckého oddílu střediska Javor 20 harcerů z partnerského města Olawa. Letos jsme tuto tradiční akci obohatili o ringoturnaj, takže se účastníci měli na co těšit.
V pátek se vzhledem k opožděnému příjezdu skupiny stihly zahrát pouze seznamovací hry.
V sobotu, kdy měl probíhat hlavní program, nás probudil déšť, tak jsme dopoledne zařadili turnaj v piškvorkách. Po tuhém boji vyhrál br. Česnek. Poté, co přestalo pršet, začal ringoturnaj. Všechna družstva urputně bojovala. Nakonec vyhrálo družstvo z Olawy, které tak získalo dort pro vítěze. Po sportovním výkonu se všichni odebrali do bazénu. Večer nás čekalo pálení čarodějnic. Přestože ještě nebyl „oficiální termín“ pálení čarodějnic, tak se nám podařilo jednu chytit a na hranici upálit.
U táboráku se sešlo na 70 skautů z našeho střediska. Zpívaly se písničky, hrály soutěže.
V neděli byla na plánu mše a úklid střediska.
Již teď se těšíme na další společnou akci, kterou bude v červenci tábor v Hoštejně, na který přijede také asi 20 členná skupina harcerů.
Akce měla, jak u polských harcerů, tak i českých skautů, velký úspěch. Nakonec nám vyšlo i počasí a poprali jsme se s malováním klubovny na středisku, kde bude 12. – 13. 5. probíhat výstava ke 100 letům skautingu v České republice, na kterou jste všichni zváni.
Akce spolupráce s polskými harcery jsou podpořeny Pardubickým krajem a Městem Česká Třebová. 
Třetí chlapecký oddíl střediska Javor Česká Třebová.
 
Nové kolo pro doručovatele tisku 

Ve čtvrtek dne 19. dubna 2012 se v místní  kanceláři  firmy Mediaservis, s. r o., objevilo nové a zajímavě vyhlížející jízdní kolo červené barvy. Vybaveno bylo přívěsným zařízením s nákladní plošinou, upevněnou před předním kolem. Druhá nákladová plošina se nachází vzadu, na místě nosiče. Podle sdělení pracovníků firmy je kolo určeno pro doručovatelky tisku po domácnostech. Pokud vše dobře půjde, mělo by se  jedno takové kolo objevit v ulicích našeho města, druhé potom ve Svitavách. Vyrobeno bylo v sousedním Německu.  Ve stejném počtu by obě města mohla být vybavena také jedním skútrem, využívaném ke stejnému účelu. Vše však záleží na konečném rozhodnutí vedení firmy.  M.Šebela

 

 

 

 

Úmrtí v dubnu 2012


Boris Růžička nar. 1955 Česká Třebová

Jana Rolečková nar. 1946 Česká Třebová

Blažena Langová nar. 1933 Česká Třebová

Miroslav Broulík nar. 1942 Česká Třebová

Marie Jamborová nar. 1947 Třebovice

Maruška Fialová nar. 1930 Česká Třebová

Danuše Trávníková nar. 1938 Česká Třebová

Jarmila Bednářová nar. 1925 Česká Třebová

Bohumil Kvasnička nar. 1944 Česká Třebová

Jana Trčková nar. 1939 Česká Třebová

Soňa Hájková nar. 1978 Česká Třebová

Jan Chvátal nar. 1937 Česká Třebová

Miroslav Hájek nar. 1944 Česká Třebová

Věra Mašková nar. 1936 Česká Třebová

Jindřich Janovský  nar. 1941 Česká Třebová

Drahoslava Říkovská nar. 1926  Česká Třebová

Regina Turtáková  nar. 1939 Česká Třebová

Zdeněk Kuba nar. 1934 Česká Třebová

Břetislav Zahálka 1956 Česká Třebová    Čest jejich památce !