Českotřebovský deník 86/2012 (2.4.)                                      
Úklid sídliště Borek 

Naděje o.s. uspořádala již 9.ročník akce „ Ukliď svoje sídliště“ . Skupina asi 40 dětí a několika dospělých uklidila sídliště Borek a přilehlý lesík. Díky tomu, že si většina obyvatel uklízí okolí domů pravidelně, je sídliště po zimě čistější než tomu bývalo dříve.
Jsou zde však i lidé, kteří si po sobě uklidit nepořádek neumí – jedná se o ty, kteří chodí do lesa pálit měď a také o ty, kteří rozebírají auta a to co nejde zpeněžit nechají odhozené v příkopě. Po dobře odvedené práci dostaly všechny děti malou sladkost.
Pro větší čistotu sídliště by bylo dobré , aby kolem kontejnerů , které jsou u jednotlivých domů byly postaveny přístřešky. Zamezilo by se rozfoukávání nepořádku po sídlišti a také tomu, aby děti odložené věci používaly na hraní a pak nechaly někde ležet.
   Jan Holub  Naděje Česká Třebová
 
20 let Oblastní charity Ústí nad Orlicí    

Řada Charit si letos připomíná 20 let od svého vzniku. Také Oblastní charita Ústí nad Orlicí. Původních sedm Farních charit, vzniklých v r. 1992, (Česká Třebová, Jablonné n.O., Lanškroun, Letohrad, Choceň, Sloupnice, Ústí n.O.) se v roce 2003 transformovalo do Oblastní charity Ústí nad Orlicí se sídlem v Letohradě. Ředitelem této organizace  byl až do loňského odchodu do důchodu pan Štefan Čanda.
Posláním Oblastní charity (OCH) je pomoc potřebným - například starým lidem, osobám se zdravotním a mentálním postižením, rodičům s dětmi, dětem a mládeži, sociálně slabým rodinám, lidem v osobní krizi, opuštěným, migrantům a uprchlíkům atd..
Během 20 let se Oblastní charita rozrostla na současných cca 100 zaměstnanců a více než desítku poskytovaných služeb na území celého orlickoústecka. Jedná se zejména o charitní ošetřovatelskou službu, pečovatelskou službu, domácí hospicovou péči, občanské poradenství, osobní asistenci, denní stacionář pro seniory a handicapované občany, půjčovnu zdravotnických kompenzačních pomůcek, rodinná centra, nízkoprahové zařízení pro děti a mládež, služby na podporu ohroženým rodinám, sociální šatník atd.
 
Z historie Oblastní charity:
- Už v r. 1991 vznikla v Letohradě a Ústí n.O. první střediska domácí ošetřovatelské služby v orlickoústeckém regionu. Postupně se přidala pracoviště v Chocni a České Třebové a v r. 1993 také v Lanškrouně..
- V letech 1991-1997 pomáhala Oblastní charita ve spolupráci s letohradskou farností organizovat celkem šest pobytů běloruských dětí postižených černobylskou havárií v českých rodinách.
- V r. 1997 byl v Letohradě uskutečněn  I. charitní ples, který letos proběhl již pošestnácté.
- V r. 1995 byla otevřena prodejna levných oděvů v Letohradě, z jejíhož výtěžku byl částečně hrazen provoz charitních služeb. Sortiment této prodejny byl změněn v r. 2009 na papírenské zboží.
- V r. 1997 a následných letech se Oblastní charita zapojila do pomoci lidem zasaženým povodněmi.  Jednalo se zejména o pomoc s vysoušením domácností,  organizaci humanitárních i peněžních sbírek, přímou finanční pomoc a provádění sanačních omítek.
- Po povodni v r. 1997 byly zrekonstruovány zchátralé bytovky v Ústí n.O.-Kerharticích a v r. 1999 zde byl otevřen Dům pokojného stáří sv. Kryštofa se 17 byty. Součástí DPS se stala i služba denního stacionáře pro seniory.
- V r. 2000 se Oblastní charita zapojila společně s letohradskou farností  do projektu Adopce na dálku.
-  V r. 2001 zahájil provoz sociální šatník v Pobytovém středisku žadatelů o azyl v Kostelci n.Orl.        a uskutečněna první Tříkrálová sbírka.
- V r. 2002 byla otevřena půjčovna zdravotnických kompenzačních pomůcek v Letohradě a Ústí n.O.
- V r. 2003 vznikla Občanská poradna Ústí nad Orlicí, která má v současné době 4 kontaktní místa (Lanškroun, Letohrad, Králíky, Vysoké Mýto) a její služby jsou velmi využívané.   V této době se rozvinuly také asistenční terénní služby poskytované lidem odkázaným na pomoc druhé osoby. V Centru pod střechou bylo otevřeno Nízkoprahové zařízení pro děti a mládež v Letohradě a převzat zde také provoz Rodinného centra Mozaika.
- V r. 2004 se OCH stala zřizovatelem Rodinného centra Kopretina ve Sloupnici
- V r. 2010 byl zahájen projekt ošetřovatelské služby na podporu umírajícím pacientům a jejich rodinám:  Domácí hospicová péče
 -  2011-  posledním zahájeným projektem je  „Šance pro rodinu“ – sociálně aktivizační služby na pomoc ohroženým rodinám.
V tomto roce se stala ředitelkou OCH paní Ing. Marie Malá.
 
Doprovodné akce: připomínají dvacetileté výročí
Oblastní charita Ústí nad Orlicí si 20leté výročí připomene programem pro širokou veřejnost:
8. září 2012  u příležitosti  Dne charity na farní zahradě v Ústí nad Orlicí.
Program:
-          14.30 h. mše sv. v Kostele Nanebevzetí P.Marie v Ústí n.O.
-          Poté na farní zahradě: představení charitních služeb, poděkování příznivcům a doprovodný kulturní program
-          17.00 h. koncert skupiny TRABAND
Diecézní charita Hradec Králové pořádá oslavy 20 let Charity v úterý 5. června 2012. V 10 hod. bude sloužena mše sv. v katedrále Sv. Ducha v Hradci Králové a zde převezmou nominovaní kandidáti Cenu Diecézní charity,  mezi jinými i pan Štefan Čanda. Program skončí v 18 hod. koncertem dětského sboru Boni Pueri.  Bližší informace o nabízených službách i doprovodných akcích naleznete na www.uo.charita.cz                                                                                                  Iva Marková