Českotřebovský deník 87/2012 (3.4.)                                      
Televizní zpravodajství z Českotřebovska a Orlickoústecka nyní naladíte i na satelitu  

ČESKÁ TŘEBOVÁ – Televizní zpravodajství z měst a obcí z Orlickoústecka a Českotřebovska můžete od 1. dubna sledovat i na satelitu Astra 3B, a to na prvním českém programu s regionálním zpravodajstvím s názvem regionalnitelevize.cz. Projekt, který sdružuje regionální a lokální televizní vysílání napříč republikou, můžete  naladit na frekvenci 12 168 MHz. Zpravodajství z našeho regionu přitom můžete sledovat v premiéře denně od 19:20 hodin, a v reprízách pak každé čtyři hodiny. To znamená ve 23:20, 03:20, 07:20, 11:20 a 15:20.  
 
PARAMETRY SATELITNÍHO PŘÍJMU:

Astra 3B (23,5 stupně východně), 12168/V, SR 27500, FEC 3/4, norma DVB-S, kódování žádné (FTA)
 
PROGRAMOVÉ SCHÉMA ČTYŘHODINOVÉ SMYČKY:

17:00 CELOSTÁTNÍ SESTŘIH
17:20 MAGAZÍN Z JIŽNÍCH ČECH A VYSOČINY (R1 Vysočina, STTV, JHTV)
17:40 MAGAZÍN Z VALAŠSKA (TV Beskyd)
18:00 MAGAZÍN Z LIBERECKA (RTM)
18:20 MAGAZÍN Z KARLOVARSKA (TV Západ)
18:40 MAGAZÍN Z OLOMOUCKA (ZZIP)
19:00 vysílání slovenské televize PATRIOT TV
19:20 MAGAZÍN Z ORLICKOÚSTECKA A ČESKOTŘEBOVSKA (OIK TV)
19:40 MAGAZÍN Z ÚSTECKÉHO KRAJE (TV Regia, TV Litoměřicko)
20:00 MAGAZÍN Z PLZEŇSKA (TV Plzeň)
20:20 MAGAZÍN ZE SLOVÁCKA A ZLÍNSKA (TV Slovácko)
20:40 MAGAZÍN Z OSTRAVSKA (FABEX TV)
Společnost OIK TV se stala jediným zástupcem Pardubického kraje v tomto projektu, kde vysílá 20 minut denně vždy v pevných časech (premiéra - 19:20, reprízy – 23:20, 03:20, 07:20, 11:20 a 15:20 hodin). Prozatím bude vysílání sestaveno z regionů Orlickoústecka a Českotřebovska, kde společnost vysílá od roku 1991 prostřednictvím sítí kabelové televize. Rádi bychom do tohoto projektu zapojili i další mikroregiony Pardubického kraje tak, aby každá oblast měla svůj vysílací den v týdnu. Vysílání OIK TV v projektu regionalnitelevize.cz není a nebude totožné se 24 hodinovým vysíláním v sítích kabelové televize ve městech Ústí nad Orlicí, Česká Třebová a obcích Třebovice v Čechách a Přívrat
 
Omluva k článku o výsledcích Tříkrálové sbírky.

Omlouvám se, že mi v přehledu výsledků Tříkrálové sbírky za rok 2012 vypadl výčet  kasičky za Anenskou Studánku. Bylo to 4.097,- Kč. Za toto moje nedopatření se omlouvám.                                          Růžena Lomarová, asistentka TS
 
Vodotrysky na náměstí Jana Pernera tryskají, přišlo jaro. 
Současně probíhá úspěšně jarní úklid města, podílí se na tom nejen Eko Bi, ale někdy i občané v okolí svých domů. Tak např. v sobotu uklidila prostranství v okolí domů čp. 1993/94 parta obyvatel a považuji to za ukázku pěkného vztahu ke svému okolí.   Již v březnu zahájila investice do nového chodníku v ulici na Trubech v okolí tzv. čtverce. Akci považuji za chvályhodnou, protože doplňuje investici TEZY do nové fasády. Čtverec tak již bude mít nové chodníky ze tří stran, zbývá  chodník v ulici Jana Drobného. toho se jistě také brzo dočkáme.
 Zajímavostí jsou  také  probíhající stavební práce na úpravě tzv. "garáží" nebo expedice balíků nádražní pošty 02. Najednou se tam pracuje a upravuje. Bude zde nová fasáda.  To právě v době, kdy starosta jedná na ředitelství České pošty o tom, že město nějak převezme (šerednou) budovu   Pošty 02 a nějak ji opraví a lépe využije s tím, že pošta zde bude mít jen v přízemí pobočku a ostatní prostory (včetně opravované přístavby garáží) nevyužije. Ty mají být pak zřejmě zbourány. Pošta si má postavit nové distribuční středisko v Semanínské ulici.  Proč tedy ty garáže opravují?
 
Nový obchodní dům na Parníku.

 V sousedství supermarketu LIDL se dokončuje vše potřebné k tomu, aby se 6. dubna otevřely nové loni rekonstruované obchodní prostory. jsou označeny jako Obchodní dům a opět rozšíří možnosti obchodní zóny, která vznikla v prostoru bývalé Primony.  Již. 6. dubna se budeme moci přesvědčit, co zde koupíme....
 

ČESKOTŘEBOVŠTÍ SENIOŘI V ÚSTÍ

O příležitosti 125. výročí Sokola Ústí nad Orlicí se ve středu 28. března zúčastnili „SOKOLSKÉ AKADEMIE“  i českotřebovští senioři. Za krásnou skladbu „JEN PRO TEN DNEŠNÍ DEN“ sklidili potlesk na otevřené scéně…   Foto: M. Richter
Škola hrou v kraji Komenského
 
tak se jmenuje projekt, na který svazek obcí Region Orlicko-Třebovsko (dále jen ROT) získal dotaci z operačního programu „Vzdělávání pro konkurenceschopnost“. Cesta k evropské podpoře začala zhruba před rokem pracemi na žádosti; ta byla po shromáždění podkladů a uzavření vztahů se zapojenými partnery předložena na Odbor školství Krajského úřadu v Pardubicích 30.6.2011. Dotační smlouva byla po kompletaci nezbytných příloh podepsána 15.2.2012, při tom dotace je stoprocentní a její maximum činí 4.756.616,66 Kč v závislosti na účelných výdajích. Projekt je po většinu doby „samofinancovatelný“ z revolvingové zálohy. Ta byla ve výši 1.426.980 Kč dne 13.3.2012 poukázána na zvláštní účet svazku ROT vyhrazený pouze tomuto projektu. Zálohy mohou být využity k financování pouze do 90%  celkové dotace, pak nastane krátkodobý nápor na vlastní prostředky ROT na počátku roku 2014 v době dokončení projektu a po předložení závěrečného monitoringu bude projekt z dotace dofinancován.
Výstupem projektu je 10 nových vzdělávacích programů ve třech zapojených školách (osloveny byly pochopitelně všechny školy v území ROT), kterými jsou: Gymnasium Česká Třebová, ZŠ Habrmanova Česká Třebová, ZŠ a MŠ Orlické Podhůří. Projekt je fyzicky realizován v souladu s harmonogramem od 1.3.2012 do 28.2.2014, jeho fungování bude – jak už je u evropských dotací dobrým zvykem – sledováno i po té.
Vzdělávací programy budou vytvářet v převážné většině přímo zaměstnanci zapojených škol (garanti, metodikové, tvůrci výukových pomůcek), projekt budou řídit koordinátor, manažer projektu a finanční manažer. S nimi všemi je Region Orlicko-Třebovsko v pracovněprávním vztahu; dosud je připraveno 25 smluv typu zaměstnanecká smlouva nebo dohoda o pracovní činnosti nebo dohoda o provedení práce.
Smyslem projektu jsou již zmíněné vzdělávací programy, které při respektování pravidel dotace poutavou formou prezentují regionální zajímavosti a seznamují s nimi hlavní cílovou skupinu - tou jsou samozřejmě žáci a vedle nich i pedagogové. Projekt bude zaveden a ověřen na 550 žácích a studentech zapojených tří škol, ovšem vzdělávací programy budou k dispozici prakticky pro všechny školy v naší zemi, mimo jiné prostřednictvím webu ROT. Výuka podle programů bude pro žáky i studenty atraktivní a názorná, bude se odehrávat nejen ve školních učebnách, ale rovněž ve volné přírodě, čemuž nasvědčují i přiléhavě zvolené názvy, například: Geopark na školní zahradě, Přírodní zajímavosti v území ROT, Bylinková zahrádka, Zvířátka na dvorku, Byliny městského parku. Součástí programů budou samozřejmě texty, ale rovněž další tištěné materiály a v neposlední řadě prezentace, dále nosiče dat typu DVD a žáci podniknou také několik exkurzí. K aplikaci budou v rámci projektu školy vybaveny technickými pomůckami, namátkou jmenujeme osobní počítače (v počtu 19 ks), mikroskop, fotoaparát, dalekohledy, lupy, projekční plátno, dataprojektor, notebooke. Výběrová řízení na dodavatele vybavení i na dodavatele tiskařských/grafických služeb budou vedena již v režimu zpřísněného zákona o veřejných zakázkách, který ukládá též zveřejnění výsledku procesu i u takto relativně malých objemů, po tom jsme my ovšem už dlouho volali a nové úpravy zákona v tomto ohledu vítáme, byť to současně znamená náročnější administrativu.
Vlastní průběh projektu bude kolektivně sledovat Realizační tým, který má za sebou úvodní startovací jednání 29.3.2012 a na středu 4.4.2012 je do České Třebové svoláno jednání další.
Zapojené školy se tak mohou stát v určitém ohledu modelovými a možná se jim dostane pozornosti rodičů při volbě zařízení, do kterého by chtěli své děti umístit.
 
Pavel Neumeister a Veronika Peterková, manažeři projektu