Českotřebovský deník 89/2012 (5.4.)                                     

Výletní restaurace Mandl, byla před časem zdemolována, nyní zde vyrostla více než důstojná náhrada. otevření pro veřejnost se chystá na 28. dubna. Podrobnosti si zájemci najdou na webové stránce http://www.pension-mandl.cz/ . Je třeba připomenout ještě "zlaté časy" nedaleké restaurace Presy, ze které zbylo "to co zbylo". Doufejme, že Penzion presy bude mít lepší perspektivu.  Ubytování se nabízí také v nedalekém Přívratu....
ZŠ praktická Česká Třebová vyhrála projekt založený na místně ukotveném učení


Učitelé z celé České republiky se v pondělí 2. dubna sešli v Brně na konferenci Naomak, na jejíž organizaci se podílela také Nadace Partnerství.  Chtěli se poučit a navzájem inspirovat, jak učit pro život, propojit vzdělávání žáků s rozvojem obce a naučit je spolupracovat s místními občany, spolky i zastupiteli.
 
Součástí konference bylo také vyhlášení nejlepšího českého projektu založeného na místně ukotveném učení. Vyhrála škola z České Třebové s velmi příznačným názvem: ZŠ praktická, a to v republikové konkurenci základních i středních škol.
Zástupci ZŠ praktické k ocenění uvedli:
CO jsme udělali: ŠKOLA PRO UDRŽITELNÝ ŽIVOT -  Základní škola praktická Česká Třebová „CESTY DO NEZNÁMA“
V obci Semanín se buduje síť naučných stezek. Na tuto síť jsme navázali vycházkovou trasou z městského parku Javorka. Upravili jsme cestu a podél trasy postavili informační tabule. Obnovili jsme dvě studánky a umístili  ptačí budky. Na tuto akci jsme získali finanční prostředky v rámci podpory programu Škola pro udržitelný život ve výši  50.000,-. Velký podíl na uskutečnění  měli i sponzoři, zejména Smyčkovi – zahradní architektura, o.s. Pro Semanín, JAF Holz , Skalický transport a Obecní úřad Semanín.
Součástí byl projektový den „Výlet za ptačím zpěvem“. Byl  realizován společně se základní školou Pramínek Semanín, partnerem projektu.Účastnily se i místostarostka České Třebové ing. Žáčková a starostka obce Semanín JUDr. Chalupová.
Děkujeme tímto sponzorům a všem, kteří nás jakoukoliv formou podporovali.
 
Dopoledne v KAVÁRNIČCE U TYGRA 

Děkuji touto cestou manželům Jasanským za  pozvání klientů a pracovníků A -  Centra, týdenního stacionáře do Kavárničky U Tygra. Jedná se již o tradici, která klienty i pracovníky vždy velmi potěší. Bylo pro ně připraveno  občerstvení  a  mohli ochutnat i jiné speciality  z nabídky kavárny. 
Manželům Jasanským děkujeme za moc příjemnou atmosféru a pomoc s odvozem klientů zpět do stacionáře.
 
Mgr. E. Ostruszková

 

 

 

 

 

 


 

Jak ušetřit při cestování veřejnou dopravou

Pokud jste pravidelným cestujícím, který využívá veřejnou dopravu pravidelně  při cestě do práce či do školy, vyplatí se vám zakoupit časovou jízdenku IREDO. Na zakoupenou časovou jízdenku můžete absolvovat neomezený počet jízd. Časovou jízdenku si můžete zakoupit
Sedmidenní  -  cena jízdenky je 8-násobkem jednoduchého jízdného
Třicetidenní - cena jízdenky je 30-násobkem jednoduchého jízdného
Devadesátidenní - cena jízdenky je 81-násobkem jednoduchého jízdného
Příklad: Při koupi časové jízdenky z tarifní zóny Česká Třebová do tarifní zóny Ústí nad Orlicí, kde činí cena jednoduchého jízdného 20 Kč, zaplatíte za sedmidenní jízdenku 160 Kč, za třicetidenní jízdenku 600 Kč a za devadesátidenní jízdenku 1620 Kč. Na tuto jízdenky můžete vykonat neomezený počet jízd za časové období, na které jste si jízdenku koupili.  Navíc časové jízdenky jsou přenosné. Může je používat více osob. Všechny časové jízdenky lze koupit  v pokladnách Českých drah. Sedmidenní a třicetidenní jízdenku  lze koupit  i ve všech regionálních autobusech.
 
Výpočet úspor při koupi časové jízdenky:
Pokud dojíždíte z České Třebové do Ústí nad Orlicí do práce  a týdně vykonáte 10 jízd na této trase  zaplatíte za jednoduché jízdné 200 Kč. Při koupi sedmidenní jízdenky zaplatíte 160 Kč, úspora činí 40 Kč . U třicetidenní pak úspora činí 200 Kč a u devadesátidenní 780 Kč. Dále lze využít i slev pro vybrané skupiny cestujících:
Děti do 6 let , kočárky s dítětem
Děti do 15 let
Žáci do 15 let
Studenti do 26 let
Osoby ZTP a ZTP/P
Rodiče  k návštěvě  zdravotně postižených dětí v ústavech
Držitelé průkazu PTP
 Podrobnosti naleznete na stránkách  www.oredo.cz.
10 dní florbalu 2012 se uskuteční v termínu 27.4. - 6.5. 2012. 

Úvod akce patří přátelským zápasům ČR  a Finska, během týdne pak proběhne mnoho florbalových akcí, kde si na své přijdou děti i dospělý. Navštívit můžete Turnaj pro veřejnost, Školky, Turnaj firem, Turnaj pro ZŠ a SŠ, Turnaj mužů a žen.
Více najdete na http://www.fbkot.cz/index.php/2012-02-07-12-59-52
Osmdesáté jaro malíře Václava Beránka

Autoportrétem s netradičním názvem "Stařec, starý jilm a utopenci v aspiku" připomínáme českotřebovského rodáka Václava Beránka, který zakotvil v Havířově a 8. února oslavil své 80. narozeniny. Narodil se ve vesničce Zhoř u České Třebové První tři roky chodil malý Václav do školy v místě rodiště, obecnou a měšťanskou školu dokončil na Parníku, kam se rodina přestěhovala. Otec byl zaměstnán jako soustružník v místní Armaturce pana Jindry. Následovala studia na českotřebovském gymnáziu a na výtvarné katedře Univerzity Palackého v Olomouci. Měl štěstí na učitele výtvarné výchovy. Ve Zhoři jej učil pan řídící Mareček (malého Václava také portrétoval), na gymnáziu prof. Jirout a na studiích v Olomouci mj. sochař Vladimír Navrátil, žák Kafkův a grafik František Bělohlávek, žák Cyrila Boudy. Ten jej naučil nejen grafickým technikám. Sdílel s ním také obdiv k velkému umělci – Františku Tichému. Dnes mu zdravotní důvody nedovolí dlouhé cesty a tak si užívá své bydliště Havířov. Podle zaslaného snímku a další korespondence však soudím, že stále udržuje kontakty také s Třebováky a svými vrstevníky a jistě vzpomíná i na to, jaké je asi  jaro v České Třebové.  Přejeme nejen 80., ale i mnohé další jaro  a k tomu tolik potřebné zdraví a osobní spokojenost!  
Milan Mikolecký

 
Přidáváme ještě jednu mladší
fotografii Václava Beránka
z našeho archivu
 
 
 
 

 

 

 

 
Hejtmanovy výjezdy po regionu pokračují: cestoval po Moravskotřebovsku 

Moravská Třebová, Jevíčko, Jaroměřice (28. 3. 2012) – Cesty hejtmana Radko Martínka po regionu pokračují, minulý týden zavítal do Moravské Třebové.  V  penzionu BEST  zjišťoval, jak pokračuje přístavba budovy  s přispěním evropských peněz.  Zamířil do  výrobních závodů, textilního podniku HEDVA a jevíčského MARSU. Za dobrovolnými hasiči se vydal do  Jaroměřic.  
Penzion pojme autobus turistů
V Moravské Třebové se blýská na lepší časy. Od  konce dubna ve městě bez problému ubytují  na jednom místě autobus turistů.  Na rozšíření penzionu přispěla zhruba šesti miliony korun Unie. „Zvýšení kapacity penzionu ze stávajících třiceti  lůžek  na padesát vyřeší dlouhodobé potíže s ubytováním návštěvníků,“ uvedl hejtman Radko Martínek. Při návštěvě se přesvědčil, zda práce na přístavbě budovy, jejíž historie sahá až do roku 1835, pokračují podle harmonogramu. „Právě nedostatečná infrastruktura bránila rozvoji turistického ruchu, proto projekt na rozšíření ubytování uspěl a získal prostředky z regionálního operačního programu,“ připomněl hejtman základní myšlenku, jak rozdělovat peníze do cestovního ruchu.  „Dalším předpokladem, aby byl člověk úspěšný v turistice, je slušné chování k zákazníkovi. Turista se musí cítit v konkrétním regionu jako doma. To znamená, že z personálu, který ho obsluhuje, musí být vidět radost, že turista je vítán,“ doplňuje hejtman. Že evropské peníze do penzionu BEST  byly investovány účelně,  svědčí i to, že majitelka Ivana Václavková  nemá o klientelu nouzi ani v časech, kdy objekt rekonstruuje. Mnozí se do Moravské Třebové stále  vracejí.  Podnikají výlety za poznáním po regionu na pomezí Čech a Moravy, obdivují mumii princezny Hereret v muzeu nebo zajdou do renesančního zámku.  
Tašky a polštářky budou šít  ze zbytků látek z HEDVY
Další zastávka zavedla hejtmana Radko Martínka do textilního podniku HEDVA. S generálním ředitelem Jiřím Ošlejškem  debatoval o hospodaření firmy, struktuře výroby a obchodu. Hovořili také o navázání spolupráce akciové společnosti  Hedva s obecně prospěšnou společností Dlaň životu, která pomáhá matkám s dětmi, které se ocitly v tísnivé životní situaci.  „Klientky šijí drobné textilní předměty, tašky, polštářky a podobně. Uvítaly by proto  zbytky látek,  které jako výrobci již dále nezpracováváte, a to buď za symbolickou cenu nebo jako dar,“ zprostředkoval   hejtman prosbu společnosti Dlaň životu, která zajišťuje práci pro matky samoživitelky. Generální ředitel neviděl v tomto druhu pomoci žádný problém, takže již v brzké době  budou klientky vyrábět textilní předměty i z odstřižků moravskotřebovské HEDVY.
 
Z MarSu do celého světa
Krátkým exkurzem do historie firmy začala návštěva hejtmana Radko Martínka v jevíčském závodu MarS, a.s. V doprovodu předsedy představenstva společnosti Svatoslava Marka prošel hejtman Martínek dílny, kde se šijí záložní padáky, batohy, balistické vesty, opasky a další  technická konfekce.  Hovořili spolu o inovaci a vývoji nových výrobků.  Výrobky této úspěšné firmy  vyrábí zhruba osmdesát zaměstnanců, kteří dojíždějí do Jevíčka a Chornic z okolních obcí.  Hejtman se proto zajímal o to, zda jim vyhovují jízdní řády. Reagoval tak na žádost společnosti v závěru loňského roku, kdy vstoupily změny v platnost, aby jim kraj vyšel vstříc a upravil časy příjezdů a odjezdů autobusů, což se také stalo.
 
V Jaroměřicích zavítal hejtman mezi dobrovolné hasiče  
Jaroměřičtí dobrovolní hasiči se hejtmanovi Radko Martínkovi  pochlubili zázemím ve spolkovém a volnočasovém areálu, který byl spolufinancován z evropských fondů. Představili mu hasičskou techniku včetně  dopravního vozu Fiat Ducato. Jak připomněl starosta obce na Malé Hané Rostislav Grulich, na vozidlo  získali v roce  2010 od Pardubického kraje  120 tisíc korun. „Proti standardnímu vozidlu má několik výhod. Jednou z nich je, že dobrovolným hasičům postačí  mimo jiné  k řízení  běžný řidičský průkaz,“ jmenuje hejtman přednosti vozidla, které v  krizových situacích může posloužit také k transportu civilních osob.   

 

 
5. ročník Běhu pro život startuje v Pardubicích 5. května

- Cílem letošního ročníku je vybrat 4 mil. Kč na pomoc opuštěným dětem najít rodinu,  účastníkům zahraje i kapela Marimba -
5. dubna 2012 – Pomoci opuštěným dětem bez rodiny je posláním letošního, již pátého ročníku Běhu pro život, který organizuje Nadační fond Tesco. Partnerem projektu je Asociace náhradních rodin České republiky a odborným garantem PhDr. et PhDr. Radek Ptáček, Ph.D., který se dlouhodobě zabývá problematikou potřeb dětí a jejich plnění v systému náhradní péče. Záštitu nad Během pro život přijali jak patroni z řad známých osobností, Hana Čížková a Pavel Liška, tak i Ministerstvo práce a sociálních věcí České republiky. Cílem letošního Běhu pro život je vybrat 4 miliony korun. „Jménem Nadačního fondu Tesco bych ráda pozvala všechny, jimž není lhostejný osud dětí bez rodin, aby se do projektu zapojili. Celý výtěžek akce věnujeme na proškolení pěstounů a na finanční podporu pěstounské péče pro 50 dětí,“ vysvětluje manažerka Nadačního fondu Tesco Hana Svobodová. V loňském roce trasu v Pardubicích zdolalo 1400 běžců a celkem se zde podařilo vybrat 230 988 Kč.
 
Program dne
10.00 -  14.45    registrace, vydávání startovních čísel, triček a nápojů – Pernštýnské náměstí
13.30                začátek doprovodného programu - horolezecká stěna, maxitrampolína, malování na tvář, hudba, vystoupení pro děti, setkání s partnery, rozcvička
15.00                start běhu
15.30 - 16.15     koncert kapely Marimba
16.15 - 16.30     ukončení akce
 
Kde se poběží Běh v Pardubicích startuje v sobotu 5. května na Pernštýnském náměstí a vede historickým centrem města do zámeckého parku. Odtud se ulicí Pod Zámkem účastníci dostanou zpět do historického centra a k cíli, který je opět na Pernštýnském náměstí. Trasu dlouhou 3,6 kilometru bude možno proběhnout či projít volným krokem. Každý zaregistrovaný běžec obdrží startovní číslo, originální tričko Běhu pro život, občerstvení a medaili v cíli.