Českotřebovský deník 90/2012 (8.4.)                                     
Mateřské školy opět v centru pozornosti 

V současných dnech probíhá zápis nových dětí do českotřebovských mateřských škol a opět se tedy  testuje, zda bude  kapacita našich městských mateřských škol postačovat. Připomeňme že po boomu v osmdesátých letech se začaly podnikové, dnes firemní mateřské školy rušit. Dnes není v celém Pardubickém kraji ani jediná firemní školka.
Budovy město získalo v devadesátých letech bezúplatně pouze od Českých drah, šlo tehdy o budovy MŠ Habrmanova, MŠ Vinohrady a MŠ Lhotka, dnes A centrum, stacionář. Další  si město muselo od podniků odkoupit. V případě MŠ U koupaliště od a.s. Sigma a v případě MŠ U Stadionu od  tehdy krachující Primony. Za tuto MŠ tehdy město zaplatilo 8 milionů korun, ačkoliv mělo spoustu   jiných problémů, které chtělo a potřebovalo řešit. Budovy MŠ U Stadionu  nebyla v té době plně využita, v jednom křídle byl tehdy sklad košil a dalšího neprodaného zboží, tak zde bylo zřízeno Mateřské centrum ROSA a Ekocentrum Podorlicko. Ekocentrum se po zrušení nevyhovující MŠ Podbranská přestěhovalo do její budovy a v MŠ U Stadionu jsou tak již nyní zřízeny 3 třídy, mohly by zde však být čtyři.  Zde je tedy jediná rezerva pro případ, že počet  žádostí dětí o návštěvu MŠ převýší nabídku a jiné řešení nebude možné.  Podle starosty města by zřízení nové třídy vyžádalo náklady ve výši cca 400 tis. Kč a k tomu další starost, kam umístit plně fungující mateřské centrum ROSA. Ani to by nebylo zadarmo a vyžádalo by si další prostředky. 
Proto se logicky této variantě město spíše brání, ačkoliv je pravděpodobné, že míst ve školkách opravdu dostatek nebude. Bylo tomu tak již loni a Město, resp.- rada města to vyřešila zvýšením počtu žáků MŠ ve třídách z 26 na 28 dětí. O tuto možnost  musely formálně požádat ředitelky mateřských škol. Letos tedy již tato varianta nepřipadá v úvahu, navíc toto zvýšení kapacity nemá trvalou platnost, je pouze dočasné .  V poslední den vyzvedávání přihlášek do MŠ vydala např. ředitelka MŠ Vinohrady 36 přihlášek, ačkoliv má volnou kapacitu jen pro 26 dětí. podobně to bude jistě na dalších školkách.   A tak se bude opět třídit, posuzovat, tedy kádrovat, kdo má a kdo nemá "nárok". problém mohou mít např. ženy na MD, které mají další starší dítě školkovského věku nebo maminky bez zaměstnání. Ovšem i to je relativní, právě to že mám dítě v MŠ  může přece být kladným bodem pro to, aby se zaměstnání sehnalo snadněji.  Město Česká Třebová má ze srovnatelných měst v kraji nejméně míst v mateřských školách (podle MF DNES)
Česká Třebová  (16000 obyvatel)     4 MŠ - 17 tříd - 476 dětí (při kapacitě 28 dětí / třída)            29,7 místa na 1000 obyvatel
Ústí nad Orlicí (15 000 obyvatel)       8 MŠ s kapacitou 548 dětí                                                    36,5 místa na 1000 obyvatel 
Svitavy (17 000 obyvatel)                  7 MŠ s kapacitou 638 dětí                                                     37,5 místa na 1000 obyvatel
Chrudim (25 000 obyvatel)                 6 MŠ - 35 tříd - 935 míst                                                      37,4 místa na 1000 obyvatel
V hodnocení "Město pro byznys" za loňský rok 2011 se v Pardubickém kraji umístilo město Česká Třebová  na 4 místě z 15 měst s rozšířenou působností. Jedním z kritérií je i počet míst v mateřských školách na 1 obyvatele. V tomto hodnocení jsme propadli a byli jsme nejhorší v celém kraji. Díky nedostatku míst v MŠ v České Třebové Třebovákům nezbývá než vozit své děti do mateřských škol v okolí (Rybník, Semanín, Dlouhá Třebová). Zvykáme si na to, že to lepší nebude?  Dostatek míst pro děti v MŠ přece  umožňuje maminkám včasný návrat do zaměstnání, zvyšuje zaměstnanost ve městě a také ekonomickou úroveň rodin. Naše radnice se v posledních letech snaží zjišťovat pro naše město investory, snaží se o vnik nových pracovních míst. je to velmi důležité, Může to do města přivést nové lidi a zajistit práci pro nás, co tu žijeme. Ale zrovna tak mohou na tato  vytvořená místa nastoupit i  občané z měst a vesnic v okolí. Budeme-li investovat stejné úsilí i do vytvoření míst pro děti v mateřských školách, uděláme něco přímo pro svoje občany, zajistíme pro ně možnost pracovat, také se to projeví v zaměstnanosti. neměli bychom se proto otevřené další třídy MŠ bránit, ukáže se-li to jako potřebné. Výmluv na to proč další třídu neotevírat, jsem slyšel už hodně. Třeba to, že zase dojde k populačnímu poklesu a co pak s tím...  Co by pak měli říkat v těch městech, kde je  míst v MŠ daleko více?  Přece musíme opět  snížit počet dětí v jedné třídě, připravit pro učitelky lepší podmínky pro práci, nabídnout místa v MŠ ve městě  těm, kteří vozí děti jinam, nabídnout místa i pro děti mladší než tři roky, tak jak to už udělali (s dotací EU) ve Svitavách atd.  
Proč tvrdím, že se Město otevření nové třídy brání?  Zatím jsem neslyšel ani jedno vstřícné vyjádření, ani rozpočet města na rok 2012 nepočítá s výdaji, které by byly případně pro novou třídu MŠ potřeba. Školská komise rady města není zřízena, právě tato problematika by mohla být zde posuzována. Stálo by za to také posoudit rozložení MŠ na katastru města.  Na Lhotce a na Parníku s jistě více než 4000 obyvateli máme  MŠ "U Stadionu" pouze papírově, leží těsně na hranici katastru Parníka. Možná by proto mohla být nová třída zřízena i v přízemí staré budovy ZŠ Parník, kde je také krásná zahrada i zastávka veřejné dopravy. Mohla by být i součástí MŠ U Stadionu. Podobně přece byla před lety mateřská škola v budově dnešní ZŠ na ulici Komenského. A nemuselo by se "hýbat" s Mateřským centrem ROSA... (mm)

Na obrázku Pavla Vašaty ze 7. dubna   "pan domácí" čáp bílý ve svém sídle v Třebovici

Seminář k Barevnému minivolejbalu – Česká Třebová

Po dohodě s řediteli základních škol se konal seminář "Barevný minivolejbal" na ZŠ Habrmanova v učebně s interaktivní tabulí, určený pro tělocvikáře, vychovatele a učitele z prvních stupňů  základních škol. Pořadatelem a propagátorem se stal úspěšný oddíl volejbalu T.J.Sokol Česká Třebová II. Lektorem na tomto semináři byl Lubomír Vašina, trenér I.třídy a školitel volejbalových trenérů. Celý seminář byl veden v duchu propagace nového projektu ČVS, předání této myšlenky do škol a navázání spolupráce s učiteli na školách. V programu semináře bylo představení projektu, pravidla minivolejbalu ve všech jeho formách, náplň hodiny TV zaměřené na minivolejbal a záludnosti učení technik odbití a případné odstraňování chyb.  Při této příležitosti se diskutovalo a probíralo dalších několik témat. Pořádání meziškolského turnaje v „Barevném“ volejbale, možnost zapojení této disciplíny do programu „Týdne sportu 2012“, možnosti zapojení se do projektu, který připravil Český volejbalový svaz – Partnerská škola.
Semináře se zúčastnilo 16 pedagogů ze tří (tj. ze všech) základních škol v České Třebové. Po oficiálním ukončení semináře, proběhla diskuse o nových poznatcích v trénovaní a zapojení - motivaci dětí začátečníků do projektu.
                                                                                                                                Lubomír Vašina, TJ. Sokol Česká Třebová II.

 

Barevný volejbal aktivně hrají oba českotřebovské sokolské volejbalové kluby, opakovaně přináším výsledky z různých turnajů a festivalů celostátního významu. Počet mladých volejbalistů zapojených do projektu "Barevného volejbalu"  je tedy u nás velký a mohl by se v budoucnosti opět projevit vyšším počtem hráčů a zvýšenou kvalitou hry družstev v mistrovských soutěžích.  Jak již bylo uváděno, tak zde již není hráčská základna tak široká, jak by bylo potřeba.  Na fotografii  představím ještě úspěšné "barevné" volejbalisty ze Sokola II.