Českotřebovský deník 92/2012 (11.4.)                                   
Další výstava s fotografiemi členů KčtFŽ

Po velice úspěšné českotřebovské výstavě Vlaky, vláčky, koleje byl Klub českotřebovských fotografů železnice osloven zástupcem Regionálního muzea ve Vysokém Mýtě k zapůjčení fotografií pro další výstavu. Výstava s  názvem „Pod parou“ je věnovaná parním strojům, lokomobilám, lokomotivám a dalším zařízením poháněných parou. Výstava se bude konat v Regionálním muzeu ve Vysokém Mýtě ve dnech 15. 4. až 17. 6. 2012. Samotnou výstavu, věnovanou parním strojům všeho druhu budou doprovázet i některé doprovodné programy a také 19. 5. parní jízda s lokomotivou 423.009 k výročí již 130 let místní dráhy Choceň – Litomyšl a k tomuto výročí bude v muzeu další doprovodná výstava, jejíž část bude zaměřena rovněž na parní lokomotivy, jezdící na zdejší místní dráze.  KčtFŽ na výstavu „Pod parou“ zapůjčil fotografie, na kterých jsou zachyceny parní lokomotivy nejen od nás, ale i z dalších koutů Evropy. Ze svých soukromých sbírek jsem na tuto výstavu zapůjčil několik modelů a částí lokomotiv a funkční parní stroj. Podrobnosti k této výstavě lze nalézt na internetové stránce www.muzeum-myto.cz, nebo v přiloženém programu výstavy v pdf  ZDE
Pavel Stejskal
Pozvánka CYKLO GLACENSIS 2012

V pátek 18. května 2012 v 8.00 hodin startuje z náměstí jedenácti českých měst 11. ročník mezinárodní cyklistické akce CYKLO GLACENSIS 2012, která se koná pod záštitou náměstka hejtmana Romana Línka. Cyklisté vyjíždějí z České Třebové, Ústí nad Orlicí, Brandýsa nad Orlicí, Chocně, Žamberka, Králík, Lanškrouna, Vysokého Mýta, Náchoda, Bačetína a poprvé také z Nové Města nad Metují. Dalších 8 týmů startuje z polských měst. V každém týmu pojede deset a více cyklistů a po různých trasách dojedou do cíle ve Wójtowicích u Bystrzyce Kłodzke. Každý účastník získá na památku tričko a štítek na kolo s logem Cyklo Glacensis 2012. Všichni účastníci se sejdou v cíli ve Wójtowicích. Večer je zajištěno občerstvení, ubytování a společenský a kulturní program. Akce se může zúčastnit široká cyklistická veřejnost. Další informace www.orlicko-trebovsko.cz, u vedoucích týmů nebo na mailu jana.stanko@centrum.cz. Region Orlicko – Třebovsko Vás srdečně zve.
 

Linka důvěry a budoucí sociální pracovníci


Linka důvěry poskytuje své služby již více než 15 let a na konci března se o své zkušenosti podělila také s mladými lidmi, kteří se chtějí v budoucnu věnovat pomáhající profesi.

Dne 29. 3. 2012 se studenti 1. ročníku VOŠ - vzdělávacího programu sociální práce z VOŠ a SŠ technická v České Třebové seznámili s činností Linky důvěry. Během dvouhodinové přednášky jim byly podrobně představeny obě sociální služby, které zařízení nabízí: telefonická krizová pomoc a poradenství po e-mailu. V první části přednášky se studenti dozvěděli něco o historii telefonické krizové pomoci ve světě i u nás. Práce na lince byla pak představena z pohledu pracovníka – jaké jsou na něho kladeny nároky, jak probíhá vzdělávání a jakými pravidly - etickými kodexy se pracoviště řídí. V druhé části vedoucí Linky důvěry studenty také seznámila se specifikami práce v neziskové organizaci, s financováním a organizováním sociálních služeb. Přednášky se účastnilo 50 studentů.

Linka důvěry Ústí nad Orlicí je určena lidem, kteří se dostali do obtížné životní situace. Je to anonymní služba, kde si lidé mohou s pomáhajícím profesionálem promluvit po telefonu na čísle 465 52 42 52. Lidem, kteří se potýkají s nějakým trápením je také určeno bezplatné poradenství po e-mailu na adrese napis@linkaduveryuo.cz.                                                         Bc. Lucie Šumberová

PÁTÉ VÍTĚZSTVÍ V ŘADĚ ! MADAM JDE DO PRAVIDELNÉHO VYSÍLÁNÍ NA RÁDIU SAMSON! 

Celkem jsme za pět týdnů od vás dostali v hitparádě Štafle naprosto NEUVĚŘITELNÝCH 5762 HLASŮ !!!    
Co napsat teď, když už pro naši písničku tato soutěž skončila? Je to hlavně vaše zásluha a my jsme opravdu překvapeni tou podporou kterou jste nám po 5 týdnů dávali najevo, nejenom hlasováním ale i ve vašich reakcích na Facebooku a prostřednictvím e-mailu. Byl to pro nás poučný a zajimavý zážitek. Pro vás hlasující, kteří chcete s kapelou, kterou jste tak dlouho podporovali zůstat v kontaktu, jsme založili na Facebooku KLUB MADAM. Soutěž pro nás končí ale pozitivní energii od vás si schováme do našich písniček. Přátelé a kamarádi, MADAM se vám klaní a děkuje každému z vás hlasujících :-)   Vaše MADAM
Písnička ,,Kreslím křídou" je ke shlédnutí zde http://www.youtube.com/watch?v=C3iHhadGaZE 
Z obhájců přijede Kreisinger

Pardubice v sobotu hostí šestý ročník vinařského půlmaratonu, který je zároveň již po čtvrté mistrovstvím České republiky. Organizátoři očekávají rekordní účast v hlavním závodě i doprovodném programu.

„Předpokládáme, že na startu hlavního závodu bude okolo 1500 závodníků. Takový počet je pro nás maximem, protože chceme udržet rodinný ráz závodu. Věřím, že se opět předvedeme v dobrém světle a bude se o nás mluvit i za hranicemi Pardubic,“ přeje si  předseda organizačního výboru Oldřich Bujnoch. „Naše filozofie spočívá v tom, že chceme uspokojit každého účastníka. Pro každého máme připravené kvalitní víno i občerstvení v cíli – guláš, kávu, vodu, ovoce. Chceme, aby se u nás všichni cítili skvěle, aby si užili nejen samotný závod, ale aby to pro ně byla i společenská záležitost, kdy si mohou v klidu v prostoru cíle promluvit s ostatními, popít kávu…,“ vysvětluje Bujnoch.

Hlavní důvody, proč hostí 19. domácí půlmaratonský šampionát opět Pardubice, vyjmenovává vedoucí soutěžního oddělení atletického svazu Václav Fišer: „Podpora města, sportovní prostředí, rychlá trať a skvělí organizátoři.“ Mistrovství republiky se bude v Pardubicích konat již po čtvrté a můžeme se těšit na nejlepší domácí závodníky. „Z žen bych rád vyzdvihl například Petru Pastorovou, ale pak je tady i dost holek, které umí běžet okolo 1:20 a ty budou útočit na medailové pozice. Bohužel nestartují Sekyrová s Kamínkovou, které usilují o splnění limitu v maratonu. Ale s Petrou Kamínkovou jsem mluvil a v Pardubicích si možná zaběhne kratší trať. Nechme se překvapit,“ dodal Fišer. Každopádně by v hlavním závodě neměly chybět vytrvalkyně od třetího místa dál, Taťána Metelková, Radka Churáňová, Marta Fenclová či Lenka Šibravová.

„Mezi muži by měl dominovat Jan Kreisinger, dobrý čas by mohli zaběhnout i Vít Pavlišta,“ přibližuje Fišer. „Pro mě je to poslední test před pražským maratonem,“ nechal se slyšet Kreisinger, pro nějž je tentokrát důležitější čas než výsledné umístění. „Chtěl bych běžet za 1:08, možná 1:07:30, půjdu si svůj závod,“ prohlašuje 27letý svěřenec Róberta Štefka, který tím tak trochu pouští boj o půlmaratosnkou obhajobu titulu a už nyní se těší na svou premiéru „celé“ trati. „Možná je dobře, že tak úplně nevím, do čeho jdu a nevím, co se stane po třicátém kilometru,“ říká s úsměvem. Vzhledem k tomu, že absentuje loni stříbrný Petr Pechek, který běžel v pondělí maraton v Utrechtu (2:20:36), otevírá se prostor pro boj o titul nejen pro Pavlištu, ale i pro další, třeba předloňského medailistu Jakuba Bajzu, nebo před rokem šestého Jana Havlíčka.

Na ty, kteří zavítají do „města perníku“, čeká v sobotu také bohatý doprovodný program. „Zájem veřejnosti je obrovský, a proto jsme připravili hned několik variant běhů pro ty, kteří se necítí na půlmaraton,“ říká Bujnoch. Pro děti i dospělé je připraven Lidový běh Vaňka Vaňhy s VZP. Ten patří mezi jeden z nejoblíbenějších právě z toho důvodu, že se ho může zúčastnit prakticky kdokoliv, navíc každý startující letos dostane i medaili, což je jistě lákavá vyhlídka především pro děti. Další možností je Pernštejnská sedmička určená těm, kdo si netroufnou přímo na půlmaraton, ale chtějí si vyzkoušet trať hlavního závodu, čeká na místo třech kol jen jedno, a poté zamíří rovnou do cíle. V letošním roce zařadili organizátoři také štafety tříčlenných družstev, kde je šance pro týmy z firem, podniků či z řad kamarádů. A v nabídce jsou také inline brusle. Ti, kteří se necítí na aktivní pohyb, mohou přijít fandit běžcům a pobavit se na Pernštýnské náměstí. Statistiky a další informace k MČR naleznete na www.atletika.cz,

Jednání Zastupitelstva Pardubického kraje

Uskuteční se ve čtvrtek 12. dubna 2012 od 14 hodin v jednacím sále zastupitelstva v sídle Krajského úřadu Pardubického kraje v Pardubicích, Komenského náměstí 125. 
 

 Navržený program:

1.

Zahájení

2.

Informace hejtmana o činnosti rady

3.

Záležitosti rozpočtu Pardubického kraje na rok 2012

4.

Zřízení kontokorentního účtu pro Pardubický kraj

5.

Majetkové záležitosti Pardubického kraje a revokace části usnesení Z/227/10

6.

Podpora jednotkám SDH obcí Pardubického kraje v roce 2012 - krajská dotace

7.

Grant kanceláře hejtmana pro rok 2012

8.

Dopravní obslužnost Pardubického kraje

9.

Organizátor veřejné dopravy Pardubického kraje

10.

Záměr zvýšení kapitálu EAST BOHEMIAN AIRPORT a.s.

11.

Investiční akce v oblasti zdravotnictví

12.

Záležitosti v oblasti dopravy, silničního hospodářství a investic

13.

Grantové programy Pardubického kraje v oblastech územního plánování, cestovního ruchu a regionálního rozvoje pro rok 2012

14.

Globální granty OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost

15.

Záležitosti evropských fondů

16.

Revokace části usnesení Z/136/09

17.

Plán rozvoje vodovodů a kanalizací - změna č. 7

18.

Granty a dotace v oblasti životního prostředí, zemědělství a rozvoje venkova

19.

Záležitosti v oblasti školství

20.

Granty v oblasti sportu, volnočasových aktivit a kultury v roce 2012

21.

Převod zřizovatelských funkcí k základním uměleckým školám

22.

Sloučení Speciální základní školy Žamberk a Odborného učiliště a Praktické školy, Žamberk, Tyršova 214

23.

Grantové řízení v oblasti sociálních věcí pro rok 2012

24.

Různé

 

     Jednání Zastupitelstva Pardubického kraje je veřejné.  Magdalena Navrátilová tisková mluvčí