Českotřebovský deník 99/2012 (18.4.)                                   

Prozaička a literární vědkyně PhDr. Blanka Kostřicová, PhD. publikuje většinou své nově vznikající povídky průběžně v olomouckém časopise Listy. V pondělí 16.4. představila na autorském čtení celený blok tří povídek (opět s nepřiznaným autobiografickým nádechem), které byly zveřejněny v prvním letošním čísle pražské literárně-kulturní revue Souvislosti, do níž Blanka Kostřicová obvykle přispívá odbornými statěmi a recenzemi. Před rokem zde např. publikovala článek o nedávno zemřelém ostravském spisovateli Jana Balabákovi, který patřil do úzkého kruhu autorčiných přátel.  Na literárním večeru bylo nejen autorské čtení, ale také diskuze nad současnými i připravovanými pracemi  Blanky Kostřicové. Také v Českotřebovském zpravodaji jsme nedávno zveřejnili některé "příběhy na 50 slov" Blanky Kostřicové, další jsou k dispozici na internetu, např. na tomto odkaze: http://pribehynapadesatslov.cz/author/blanka/.  Jak autorka prozradila, tak tyto púříběhy  přibývají a nyní jich je již 83: Tvoří ucelený komplex, který je již v rukopise připraven k vydání pod názvem Kronika. Přijalo jej nakladatelství Dauphin, ovšem termín vydání zatím nebyl stanoven.Revui Souvislosti, ze které byly přečteny ukázky,  lze v České Třebové zakoupit v knihkupectví Paseka. 
 

Blanka Kostřicová (*1961 v Litomyšli)

Žije v České Třebové. Vystudovala FF UP v Olomouci, obor čeština-angličtina. Pracovala v Ústavu pro jazyk český ČSAV v Praze, poté jako středoškolská učitelka v České Třebové. Literární recenze, kritiky a eseje publikuje zejména v časopisech Host a A2. Pracovala též pro kulturní rubriku Lidových novin a pro Literární noviny. Povídky i delší prózy publikovala nejprve časopisecky a v knižním sborníku Dvanáct východočeských prozaiků. V roce 2007 vyšly souběžně dvě její knižní prvotiny Třebovské povídky (TG Tisk Lanškroun) a Ledovcová turistika (Dauphin a Protis). V roce 2008 zveřejnila odbornou publikaci Románový cyklus Jiřího Kratochvila (Periplum). V témže nakladatelství jí roku 2009 vyšla knížka Lyžařské povídky. Jednu recenzí na publikaci Dole a nahoře najdete ZDE   (mm)
Zemřel Zdenek Švábenský 

V úterý 17.4.  měl pohřeb Zdenek Švábenský alias "Hombré" v Ústeckém krematoriu. Byl to významný turista, vodák a pořadatel mnoha akcí. Byl zakladatelem a pořadatelem akce Drozdovská pila, na kterou jezdilo mnoho cyklistů i z České Třebové.
Ve smuteční síni byl promítán vzpomínkový klip, na který uvádím odkaz: http://www.youtube.com/watch?v=dYKut29SOuE
 
KLUB ČERVENKA – květen 2012 - Ekocentrum  Červenka,  ZŠ Habrmanova, Česká Třebová 

2.5. v 16.00 hod.  5. DÍLNA – VOLNĚ ŘEZANÉ KŘIVKY
Lektorka:  Oldřiška Smékalová
Pomůcky: Látky 4 čtverce 30 x30 cm, řezací a šicí potřeby + šicí stroj
Poplatek:  30,- Kč  Všichni zájemci jsou vítáni.
http://www.ctrebova.cz/klub-cervenka    ŠICÍ DÍLNY – ZE STARÉHO NOVÉ
Dobrovolní záchranáři obdrželi od kraj tři sta tisíc

Pardubice – Představitelé horské služby, Českého červeného kříže, kynologů, vodní záchranné služby a vojáků v záloze převzali v pondělí od hejtmana Radko Martínka smlouvy na finanční příspěvek. Peníze z krajského rozpočtu využijí nestátní neziskové organizace na nákup vybavení nezbytného k jejich činnosti. Horská služba například počítá, že pořídí GPS do obojků záchranářských psů. Letos poprvé požádalo o dotaci z rozpočtu Pardubického kraje občanské sdružení Rescue Pardubice.
„Snažíme se udržet dotace pro všechny, kteří jsou nezastupitelní,“ řekl v úvodu setkání hejtman Radko Martínek. „Vážíme si vaší dobrovolné  práce a dotaci považujeme za symbolické poděkování,“ dodal hejtman, který věří, že i ve složité ekonomické situaci se dotace udrží v příštích letech alespoň ve stejné výši. Josef Šifra z Horské služby Čenkovice pochválil kraj za to, že nezapomíná na dobrovolné záchranáře, protože díky této finanční dotaci modernizují vybavení. Připomněl společný nákup defibrilátorů, přístrojů na oživení srdeční činnosti, nebo GPS, které jsou nejen v horském terénu neocenitelným pomocníkem. Záchranáři vyzdvihli také spolupráci s dispečinkem a posádkami Zdravotnické záchranné služby Pardubického kraje.  
 
Ostatní složky integrovaného záchranného systému Pardubického kraje

Horská služba České republiky je záchranná organizace s právním postavením obecně prospěšné společnosti. Zajišťuje profesionální pomoc návštěvníkům hor po celý rok. Řídí a provádí pátrací a záchranné akce, provádí značení cest a nebezpečných oblastí a nepřímo se tak podílí i na podpoře rozvoje regionu. V rámci Pardubického kraje jsou zřízeny dva okrsky HS ČR, a to v Čenkovicích, patřící pod oblast Orlické hory a v Horní Moravě, patřící pod oblast Jeseníky. Obě střediska jsou z pohledu Pardubického kraje i nejvýznamnějšími středisky zimních sportů. Ze strany Pardubického kraje je HS ČR finančně podporována pravidelně od roku 2003.
 
Záchranná brigáda kynologů Pardubického kraje je dobrovolné a nezávislé občanské sdružení, které je členem Asociace záchranných brigád kynologů České republiky. Činnost ZBK v České republice je zabezpečována jednotlivými záchrannými brigádami organizovanými v územní působnosti krajů. Členové se dobrovolnou činností připravují především na vyhledávání a záchranu osob. Ze strany Pardubického kraje je záchranná brigáda kynologů finančně podporována pravidelně již od roku 2003.
 
Vodní záchranná služba Českého červeného kříže je dobrovolné a nezávislé občanské sdružení, které je kolektivním členem Českého červeného kříže. Činnost VZS ČČK je zabezpečována místními sdruženími. V rámci Pardubického kraje působí dvě sdružení - MS VZS ČČK Pastviny na vodní nádrži Pastviny a MS VZS ČČK Chrudim na vodní nádrži Seč. Členové VZS bezplatně zajišťují pomoc návštěvníkům obou rekreačních center, provádějí pátrací a záchranné akce na vodních nádržích a poskytují i první pomoc a základní ošetření úrazů. Obě MS VZS jsou ze strany Pardubického kraje finančně podporovány pravidelně již od roku 2002.
Český červený kříž je humanitární občanské sdružení působící na území České republiky. Jeho činnost je zaměřena zejména do oblasti humanitární, sociální a zdravotní. Ve smyslu Ženevských úmluv je pomocnou organizací vojenské zdravotní služby. Činnost ČČK je potřebná a nezastupitelná zejména v oblasti proškolování dětí, mládeže i dospělých v poskytování první pomoci a předlékařské pomoci nebo při zajišťování zdravotnického dohledu na hromadných sportovních a společenských akcích. V rámci Pardubického kraje jsou zřízeny čtyři oblastní spolky s právní subjektivitou v Chrudimi, Pardubicích, Svitavách a Ústí na Orlicí. Každý oblastní spolek má zřízenou Humanitární jednotku ČČK předurčenou k pomoci složkám IZS v případě vzniku mimořádných událostí a krizových situací. Všechny čtyři oblastní spolky ČČK jsou ze strany Pardubického kraje finančně podporovány pravidelně od roku 2006.
 
Občanské sdružení PATRIOT - klub vojáků v záloze a 201. Pardubice, o. s., jsou dvě občanská sdružení, která sdružují vojáky v záloze, zejména příslušníky Aktivní zálohy Armády ČR, ale i další zájemce, kteří se chtějí podílet na pomoci občanům při mimořádných událostech a krizových situacích. Sdružení spolupracují s profesionálními složkami IZS a s ostatními shora uvedenými nestátními neziskovými organizacemi. Obě občanská sdružení jsou ze strany Pardubického kraje finančně podporována pravidelně již od roku 2007.
 
Rescue Pardubice, o. s. je záchranářská organizace, která vznikla v srpnu 2005 z podnětu profesionálních i neprofesionálních zdravotníků. Jejím hlavním cílem je přibližovat problematiku poskytování první pomoci laické veřejnosti různých věkových skupin a také osobám se zdravotním znevýhodněním. Sdružení vedle pořádání vzdělávacích kurzů, seminářů a školení pro  ZŠ, SŠ apod., zajišťuje po zdravotní stránce sportovní, kulturní a společenské akce a také úzce spolupracuje se složkami IZS. O dotaci z rozpočtu Pardubického kraje požádalo občanské sdružení poprvé v roce 2012.
Pernicová se setkala s Českou Miss World

Pardubice - Krajská radní zodpovědná za školství, kulturu a památkovou péči Jana Pernicová byla jedna z prvních, s kým se nová Česká Miss World Linda Bartošová podělila o radost z nového bytu v pražských Stodůlkách, jehož roční pronájem byl hlavní cenou pro druhou nejkrásnější dívku České republiky v letošní stejnojmenné soutěži. Půvabná blondýnka z Vraclavi u Vysokého Mýta, studentka Anglického gymnázia v Pardubicích, se s členkou krajské samosprávy setkala den po převzetí klíčů od zmíněného bytu a při neformálním setkání nezůstalo jen u hodnocení průběhu soutěže. Řeč se točila také kolem studia a plánů do budoucnosti.
Rodačka z Vysokého Mýta okouzlila nejen ředitelku soutěže Česká Miss Michaelu Maláčovou a porotu, které předsedala italská herečka tuniského původu Claudia Cardinale, ale také přítomné publikum a novináře. Onoho březnového večera v Hudebním divadle Karlín předvedla přirozený šarm, sex-apeal, v taneční choreografii z muzikálu Chicago pohybové nadání a při plnění úkolu v dalekém Thajsku také nesporné pěvecké vlohy. „Úspěch Lindy Bartošové je skvělou propagací našeho kraje. Zcela určitě se tím této sympatické dívce otevírá svět. Snad se naplní všechna její očekávání a bude moci svého krásného vzhledu i kouzla osobnosti využít v oblasti médií, které se chce profesně věnovat. Upřímně jí to přeji,“ řekla po setkání Jana Pernicová.
Nejbližší cíle Lindy Bartošové jsou jasné. V květnu dobře odmaturovat, v červnu uspět u přijímacích zkoušek na univerzitu a 18. srpna přesvědčit i porotu světového finále soutěže Miss World, které se uskuteční v komplexu Ordos v pouštní autonomní oblasti Vnitřní Mongolsko v severní části Čínské lidové republiky.