Císaře pána slavně vítali v České Třebové před 158 lety    
Bylo to dne 3. června 1854, nedlouho potom, co se 24. dubna toho roku konala svatba  mladistvého panovníka J.A.V. Císaře Františka Josefa a Alžběty, kněžny bavorské. Čechám a Moravě se mělo pak  mezi všemi zeměmi rakouskými  štěstí, že po boku mladičkého rytířského panovníka měly spatřiti a uvítati přemilostnou matku vlasti, J.V. císařovnu Alžebětu. Nejvyšší návštěva byla přiřknuta starodávné Praze....

Ve čtvrtek dne 1. června 1854 o 9. hodině ranní opustil císařský manželský pár Vídeň a jeli po severní Ferdinandově dráze do Brna, kam přijeli brzo po poledni. ředitelstvo dráhy se postaralo o skvostné ozdobení dráhy a každého nádraží, tisíce lidí stály na baštách a návrších města Brna...Z nádraží jeli v povoze do Zemského domu, kde byli ubytováni, večer navštívili obnovené a ozdobené divadlo.

Další den 2. června císař odbyl přehlídku brněnské posádky, nemocnice v Zábrdovicích, vojenský vychovací ústav, trestnici a káznici císařovna navštívila ústav šlechtičen a klášter Uršulinek, o jedné hodině s poledne pak oba společně navštívili průmyslovou výstavu a sbírku moravských historických pamětihodností ve sněmovním sále. Nejzajímavější pak byla Moravská národní slavnost v Lužance.

V sobotu 3. června 1854 o deváté hodině dopolední pak odjeli z Brna a byli blíže Království českého slavnostně přivítáni v České Třebové a to od nejvyšších autorit zemských J. J.  Exc.  Místodržícího Svob. pána Mescéryho a velitele armádního sboru hraběte Clam Gallas´a, Ti pak císaře s chotí provázeli vlakem až do Prahy.  Také v České Třebové byla před nádražím jedna velká brána, celá provedená z březového proutí, poskytovala pohled nad míru dojímavý. Byla složena ze dvou pilířů, sepnutých nahoře příčkou na které byl věnec, se vznášejícím se císařským orlem. V dvoupatrových prolomeních obou pilířů sedělo po třech dívkách v národním kroji z okolí Třebové, zaměstnaných vochlováním lnu, přádlem a tkaním. U podstavy každého pilíře stálo pachole v selském kroji u pluhu. Nesčíslný počet korouhviček navrchu i po stranách brány poskytoval pohled vskutku úchvatný....

Dále je již popisována na dalších stranách další cesta císařského páru vlakem  do Prahy.

Publikaci "Perly české " vydal  v r. 1855 na památku slavného příjezdu  JJ. C.K. Veličenstev Františka Josefa a Alžběty do královského hlavního města Prahy Sbor musejní pro vědecké vzdělání řeči a literatury české, uspořádal Antonín Jaroslav Vrňátko. Popis příjezdu z Brna do České Třebové najdeme na stranách 5.,  6. a 7. (viz příloha) Kniha je v digitalizované podobě k dispozici na internetu na odkaze http://archive.org/stream/perlycesk00unkngoog#page/n39/mode/2up. Děkuji Petru Čadovi za upozornění na tuto zajímavost. Nevím, zda je tato cesta nějak  popsána také v dokumentech města, možná by bylo zajímavé po tom  pátrat. (mm)