Informace ze Zastupitelstva Pardubického kraje                 

Grantové programy v oblastech územního plánování a regionálního rozvoje

 Zastupitelstvo Pardubického kraje ve čtvrtek 12. 4. 2012 schválilo poskytnutí grantů 53 obcím na pořízení územně plánovací dokumentace. Celková částka činí 4,8 mil. Kč, dotace jedné obci maximálně 100 tis. Kč. "Vzhledem ke změnám legislativy v této oblasti, která spočívá  v povinnosti obcí mít v roce 2015 aktualizovanou územně-plánovací dokumentaci, jsem velmi rád, že i při omezené výši finančních prostředků se nám oproti roku 2011 podařilo navýšit  částku určenou pro tento program," konstatoval hejtman Pardubického kraje Radko Martínek.

Zastupitelstvo rovněž schválilo poskytnutí grantů na podporu projektů posilujících ekonomický rozvoj mikroregionů. Sedmi obcím, které jsou v rámci Programu rozvoje Pardubického kraje označeny jako problémové, pošlou  3,11 mil. Kč. Hejtman Pardubického kraje Radko Martínek upřesňuje: "Mezi podpořenými projekty je například vybudování cyklostezky k průmyslové zóně ve Svitavách nebo  rekonstrukce kulturního domu v Čankovicích, který bude sloužit pro  podnikatelské účely.“

 

Na cestovní ruch přidal kraj více než milion korun

Na podporu budování infrastruktury cestovního ruchu v Pardubickém kraji kraj rozdělil 4,8 milionu korun mezi 22 projektů. „Přestože přetrvává hospodářská krize, tak jsme letos mezi žadatele rozdělili o 1,3 milionu korun více. Je nám jasné, že lidé starající se o cestovní ruch potřebují pomoc. Podpořili jsme  zejména projekty, které mají širší regionální význam,“ vysvětlil strategii radní pro cestovní ruch Miroslav Stejskal. Na příkladech radní uvedl, kdo v grantovém řízení uspěl. „Vojenské muzeum Králíky se podílí na vytvoření uceleného informačního systému na území kraje, proto společnost AMYFORT obdrží 72 150 Kč, aby mohla zřídit informační systém pro návštěvníky. Na vybavení odpočívadla pro turisty v areálu Muzea řemesel v Letohradě doporučila rada částku 50 tisíc korun, doplnění infrastruktury významného turistického cíle, kterým Suchý vrch je, podpoříme částkou 150 tisíc korun.“  Padesát tisíc korun dostane také Průmyslové muzeum v Mladějově, kde se chystají opravit budovy bývalé parní elektrárny. Pro středověký hrad Svojanov zakoupí vlastník, město Polička, vybavení pro konání kulturních akcí. Město Hlinsko uspělo s žádostí na podporu expozice masopustních obchůzek a masek na Hlinecku.

 

Převod zřizovatelských funkcí k základním uměleckým školám

Zastupitelé dnes schválili dokončení převodu zřizovatelských funkcí ke zbylým třem základním uměleckým školám z Pardubického kraje na příslušná města. Tím také došlo ke sjednocení tohoto systému. „V základních uměleckých školách se vzdělávání účastní především děti a mládež z příslušných obcí, proto budou po dohodě s jednotlivými městy k 1. červenci 2012 převedeny dvě základní umělecké školy na Statutární město Pardubice a k 1. září 2012 bude převedena poslední ZUŠ na město Vysoké Mýto,“ informovala radní pro školství Jana Pernicová. Ostatní ZUŠ byly převedeny na sídelní města už v dřívějších letech.

 

V Žamberku se sloučí dvě školy

Na žádost ředitelky Speciální základní školy Žamberk a po dohodě s ředitelkou Odborného učiliště Žamberk odsouhlasili zastupitelé kraje sloučení Speciální základní školy a Odborného učiliště v Žamberku. Dojde k němu k 1. červenci letošního roku a nástupnickou organizací bude Odborné učiliště. Důvodem je nenaplněnost Speciální základní školy Žamberk a další postupný úbytek žáků. Sloučení výše uvedených příspěvkových organizací je dalším krokem směřujícím k optimalizaci sítě škol na území Pardubického kraje. „Úspory, které přinese zánik jednoho ředitelského místa a kumulace ekonomických agend, budou využity k dalšímu zkvalitnění speciálního školství,“ uvedla radní Pernicová.

 

Granty v sociální oblasti jdou i na dopravu znevýhodněných

Po Radě Pardubického kraje dnes návrhy grantové komise posuzovali i členové zastupitelstva. Odsouhlasili podporu například pro potravinovou pomoc lidem v nouzi prostřednictvím Oblastní charity Nové Hrady, dopravu osob se zdravotním postižením a seniorů nebo senior dopravu Českého červeného kříže v Ústí nad Orlicí. Významnou podporu obdržela i ZŠ Svítání na dopravu dětí se zdravotním postižením.

 

Dotace oživí vzácné malby tvrze na Orlici

Dotaci sto tisíc korun schválilo krajské zastupitelstvo také pro záchranu renesančních maleb a sgrafitové výzdoby tvrze na Orlici. Vzácné malby tu byly objeveny v průběhu celkové rekonstrukce tvrze. Jedná se o jedinečná umělecká díla pocházející z období renesance. Výskyt takto cenných kulturních památek je na území Pardubického kraje velmi vzácný. Figurální nástěnné malby se dají srovnávat s malbami v interiéru zámku Pardubice a figurální sgrafita mají obdobu jen na druhém nádvoří zámku v Litomyšli. Vlastník této kulturní památky požádal Pardubický kraj o poskytnutí dotace na restaurování této umělecké výzdoby, která bude prezentována ve veřejně přístupných prostorách tvrze. Celkové náklady restaurátorských prací přesáhnou 630 tisíc korun.

 

Přijímací zkoušky na střední školy: Těžko na cvičišti – lehko na bojišti            


Pardubice - Dobře připravení žáci se přijímacích zkoušek do maturitních oborů bát nemusí. Obtížnost testů pro ostré přijímačky bude navíc srovnatelná s minulým školním rokem. To je jasný vzkaz Pardubického kraje, zřizovatele většiny středních škol, žákům devátých ročníků základních škol. Řada z nich si vyzkoušela zkoušky nanečisto a poznala, kde je „tlačí pata“ a kde si tudíž včas doplnit své znalosti.  Jednotné přijímací zkoušky do maturitních oborů se ve školách zřizovaných Pardubickým krajem uskutečnily poprvé v minulém školním roce. Pardubický kraj, který má k dispozici podrobnou analýzu výsledků těchto pilotních zkoušek, vycházel při přípravě kritérií přijímacího řízení pro tento školní rok nejen z uvedené analýzy, ale především z názorů ředitelů středních škol. Byla vytvořena pracovní skupina ředitelů 11 středních škol, ve které měla gymnázia své tři zástupce. Ředitelé se shodli na některých změnách v přijímacím řízení. „Bodová hranice potřebná pro přijetí na čtyřletá gymnázia, obchodní akademie i na ostatní odborné školy byla snížena. Uchazeči o studium na osmiletých gymnáziích zvládli v minulé školním roce přijímací testy velmi dobře, proto se počet bodů potřebných pro přijetí pro tento školní rok neměnil. Žáci pátých tříd mohou ale letos získat dva body navíc za další aktivity jako jsou například úspěchy v soutěžích,“ vysvětluje krajská radní zodpovědná za školství Jana Pernicová. Budeme-li konkrétní, aby mohl být žák přijat na osmileté gymnázium, musí získat alespoň 50 z 82 bodů. Pro další kola přijímacího řízení je bodová hranice ještě o pět bodů nižší. Přestože v minulém školním roce byla pro přijetí na osmileté gymnázium stanovena hranice 50 bodů z 80 možných, první ročníky gymnázií rozhodně prázdné nezůstaly.

Je třeba připomenout, že nelze srovnávat bodové hranice potřebné pro přijetí na gymnázium a na odbornou školu. Bodová hranice potřebná pro přijetí na gymnázium je stanovena z celkového počtu bodů, které uchazeč může získat nejen v testech, ale i za prospěch ze základní školy a za další aktivity. Prospěch uchazeče ze základní školy bude ve všech krajských gymnáziích bodován jednotně. Bodová hranice potřebná pro přijetí na ostatní střední školy je stanovena pouze z celkového počtu bodů získaného v testech. „Hodnocení uchazeče podle prospěchu ze základní školy a dalších skutečností je v kompetenci ředitele školy. Je pochopitelné, že požadavky na prospěch uchazeče se budou na jednotlivých odborných školách lišit v souvislosti s jejich zaměřením a náročností studia,“ doplňuje krajská radní Jana Pernicová.

V březnu se ve většině středních škol uskutečnily přijímací zkoušky nanečisto. Z jejich výsledků však nelze usuzovat, jak dopadnou ostré přijímací zkoušky. Testy užívané v rámci přijímacích zkoušek nanečisto nemají podle jejich dodavatele stejnou obtížnost jako testy ostré. Celková úspěšnost testů není hlavním kritériem při jejich sestavování a proto jejich obtížnost může být i vyšší. Testy nanečisto jsou určeny především k tomu, aby se žáci seznámili s jejich strukturou a s typy úloh, aby se naučili určité taktice a způsobu vyplňování testů, seznámili se s atmosférou zkoušek a prostředím školy. Zkušenosti z přijímacích zkoušek nanečisto dávají také žákům prostor doplnit si znalosti v oblastech, ve kterých byli méně úspěšní. Společnost SCIO, která je dodavatelem testů pro přijímací zkoušky, garantuje, že obtížnost testů pro ostré přijímací zkoušky bude srovnatelná s minulým školním rokem.