Pátek 13. byl šťastným dnem! 

 
Mládí návrháři ústecké umprumky si ze Slovenska odvezli hned tři ocenění
Prešov – Dalším velkým úspěchem se může po páteční mezinárodní soutěži v oděvní tvorbě Módna linia mladých 2012 pochlubit Střední škola uměleckoprůmyslová v Ústí nad Orlicí. Její početná výprava přitom stála před nelehkým úkolem: v silné konkurenci obhájit vynikající umístění z předešlých let. Dvě první a jedno druhé místo jsou jasným důkazem úspěšné slovenské mise.
 
Měsíce příprav a tvrdé dřiny
Účast na renomované přehlídce vzali Ústečtí vážně. Jak podotýká Ludmila Skokanová, která soutěžící připravovala, návrhy pro prešovskou soutěž vznikaly prakticky od začátku školního roku, jednalo se tedy o dlouhodobou práci. „Musím ocenit, že jejich tvorbě věnovali někteří část jarních prázdnin, dokonce i velikonoční svátky,“ pochválila sedmičku statečných, kteří nakonec do Prešova přivezli šest kolekcí. Z nich se plná polovina vyšplhala na medailové příčky, což je v konkurenci bezmála sto padesáti prací úctyhodný výsledek. Celou prezentaci svých návrhů si navíc mladí umělci sami zajišťovali. „Museli jsme si i vybrat modelky, hudbu a vymyslet choreografie na přehlídku, a to nás ještě čeká nafocování modelů,“ zmínila jedna z účastnic Anna Chrtková.
Zabodovaly nevšední plavky a plášť
Těsně pod nejvyšším stupínkem skončila v pátek studentka teprve druhého ročníku Kristýna Černá, když v kategorii scénická a historická tvorba zaujala porotu kreací inspirovanou kulturou starověkého Egypta s výstižným názvem Horovo oko. Ve stejné kategorii soutěžila s cirkusově laděnými oděvy také Anna Chrtková, své práce prezentovali rovněž Michal Kremina s Kristýnou Markovou v kategorii módní doplněk a František Macháček, jenž vytvořil kolekci Echelon určenou pro mladé extravagantní muže.
Jedno ze dvou prvenství pro ústecké barvy získala Iva Bártová (3. ročník oboru oděvní design) v kategorii prádlo - plavky. „Porotu zaujala kombinace úplet, kožešina a hedvábí na plážovém oblečení, určeném s nadsázkou pro chladné léto,“ popsala vítězný výtvor Jana Salabová, další z pedagožek, která studenty na Slovensko doprovázela.
Bezmála husarský kousek se pak podařil maturantce Lucii Filipové, s pláštěm totiž žádný z žáků umprumky v Prešově dosud nesoutěžil. Vítězství v kategorii svrchník při první účasti je tím pádem dvojnásob cenné. „Vítězná kolekce je nejen praktická, ale také poutavá,“ ocenila práci své svěřenkyně Ludmila Skokanová a podobně hovořila také Jana Salabová: „Lucie zabodovala nápaditou ozdobou na zimních kabátech, které byly střihově velmi propracované. Těší nás, že v září rozšíří řady úspěšných studentek, které pokračují ve studiu oděvního designu na vysoké umělecké škole v Plzni.“
Ústecká škola jako záruka kvality
Srovnání se slovenskými či maďarskými školy tedy dopadlo pro Ústecké výborně. Kromě ocenění může vedení umprumky i samotné soutěžící těšit také pozvánka na další ročník soutěže. „Slovenští pořadatelé by byli rádi, abychom do Prešova jezdili i nadále. Jsme pro ně zárukou kvality, což nás pochopitelně těší,“ podotkl k úspěšnému účinkování na mezinárodní soutěži ředitel školy Zdeněk Rössler. (jp)