Poslední víkend v dubnu je tradičně v Přívratě zamluven pro festivalový pěvecký koncert . Do sálu U Coufalů se českotřebovský pěvecký sbor Bendl zve svého partnera, který je jednak posilou pro vytvoření pěkného a přátelského ovzduší večera a jednak také umožňuje srovnání a měření výkonu nebo sil. Je to rozhodně zajímavá akce i pro samotný Přívrat, který díky koncertům hudebního festivalu Antonína Bennewitze měl možnost posoudit výkony a zaměření pěveckých sborů z širokého regionu, nebo dokonce až z Itálie.   Letošním hostem Bendla byl spřátelený sbor Žerotín z  Brandýsa nad Orlicí, zajímavý, počtem zpěváků podobný Bendlu, ale s daleko delší historií, neboť právě letos slaví již 150 let do svého založení v roce 1862.  Přes takovou historii je  poměrně mladý, plný sil a zajímavý i tím, že sbormistrem Žerotína je  také dlouholetý člen Bendla František Mikeš z Dlouhé Třebové.  Pro "místní" sbor Bendl byl Žerotín rozhodně důstojným partnerem.  Bendl, vystupující v první polovině koncertu převedl svůj klasický program: Gloria z Lužanské mše, Zajatá, Tui sunt coeli, Come again, Čačina, Dolina, dolina, Ja keď sa Janoško, David a Goliáš, Hello Dolly, Tolita toten,   jako přídavek pak zazněla píseň Prší, prší. Posluchači myslím především nezapomenou na muzikálovou melodii Hello, Doly, při jejímž poslechu  jsem si představoval i spolupráci s  některým místním tanečním uskupením. V programu sboru Žerotín byly také skladby chrámové, lidové a spirituály. Na záběr koncertu pak zazněly dvě společně nacvičené písně. Díky propojení obou sborů v osobě Františka Mikeše nebyl se společným nácvikem velký problém. Zazněla tak skladba Ó lásko (pod vedením Josefa Menšíka) a na závěr pak Aleluja Petra Pálky za řízení Františka Mikeše

Koncert sledovali posluchači opět ve zcela zaplněném sále, hostem koncertu byl i senátor Petr Šilar, který se i letos stal jedním z patronů našeho festivalu a převzal nad ním záštitu.  Když si vybíral, na který koncert přijede, tak  jeho jasná volba byla pro koncert  v Přívratu, chtěl si vychutnat atmosféru v této úspěšné obci, kde dokážou během roku zorganizovat tolik zajímavých akcí všeho druhu.

Koncert v Přívratu měl přece jen také nějaké novinky. Především sbor Bendl zpíval v nových "koncertních šatech". Vkus je třeba ocenit, není totiž jednoduché vybrat střih, který by padl zpěvačkám  různého věku a různých typů. Myslím, že vybrali rozhodně dobře.  A tak na se posledních zkouškách Bendla zkoušely nejen písně, ale také nové koncertní šaty. Zkrátka nepřišli ani pánové, vystoupili  v černých košilích s novými fialovými motýlky. Další novinkou byla výzdoba  v sále U Coufalů. V čele sálu na jevišti je nyní podobizna nejslavnějšího přívratského rodáka Antonína Bennewitze v nadživotní velikosti, který nakreslila  Monika Motlová.  Portrét se mi zdá důstojný a vydařený, pouze mně nesedí letopočty, kterými je zde ohraničen  Bennewitzův život. Možná nechtěně totiž ubírá Bennewitzovi  celých 25 let jeho dlouhého života.  Na  podobizně jsou letopočty 1833 - 1901, správný letopočet úmrtí tohoto velikána je však až rok 1926. Je to tak, Antonín Bennewitz zemřel v Doksech až ve věku  93 let. Dalšími prvky výzdoby sálu je pal přívratská kaplička a obecní znak, převedený do stupnice šedi.  Po koncertě se konalo přátelské  a jak se na Přívrat sluší  také velmi srdečné setkání obou sborů.

Fotografie z koncertu v Přívratu - zahájení koncertu starostou obce Přívrat Janem Stránským:

Vystoupení pěveckého sboru Bendl
Vystoupení sboru Žerotín Brandýs nad Orlicí
Závěrečné společné písně: