Českotřebovský deník 109/2012                                              
Návštěva vedení Pardubického kraje na Slovensku

Oficiální návštěvu Pardubického kraje očekával v pátek 27. dubna místopředseda Prešovského samosprávného kraje a primátor města Popradu Anton Danko. Po úvodní prezentaci programu rozvoje města a cestovního ruchu v podtatranské oblasti diskutovali účastníci setkání o ekonomice, dopravě, nezaměstnanosti, ale také o organizaci samosprávy. Hejtman Radko Martínek vyzdvihl stavební rozvoj na Popradsku, líbila se mu například cyklistická stezka nebo velmi moderní Aréna, která se stala Stavbou roku 2007. „Nepřehlédnutelná je podpora hokeje v Popradě. Jak Pardubice, tak Poprad jsou hokejová města. Vyměnili jsme si zkušenosti v tom, jak kraje podporuji mládežnický sport,“ uvedl hejtman Martínek.   Partnerství se slovenským regionem má podle obou představitelů velký význam nejen pro konkrétní pomoc v krizových situacích a pro předávání zkušeností samosprávy, ale také proto, že se navštěvují i mnohé neziskové a zájmové organizace. Hejtman Radko Martínek pozval slovenské kolegy na Smetanovu Litomyšl nebo na dostihy do Pardubic.

 
Radní Netolický o transformaci: Každá změna potřebuje čas  

Kežmarok (30. 4. 2012) - Vedení Pardubického kraje zavítalo do  Domova sociálních služeb L´ubica a Krízového strediska v Kežmaroku. Představitelé kraje zde diskutovali o otázkách transformace zařízení sociální péče v podmínkách Prešovského samosprávného kraje a Pardubického kraje. 
„Každá změna potřebuje čas,“ tvrdí radní zodpovědný za zdravotnictví Martin Netolický, který nesouhlasí s časovým harmonogram připravované transformace. Jeho  obavy  potvrzuje příklad Slovenska, kde dětské domovy a kojenecké ústavy transformovali postupně: „Podle zkušeností u slovenských kolegů je na obdobné změny třeba více jak deset let. Zdá se mi, že připravovaná transformace je ukvapená a nepřipouští problémové  aspekty, které se v praxi objevují.“ Pardubický kraj se stal pilotním místem  transformace dětských domovů a kojeneckých ústavů.  „Jsme v začátcích a proto jsem se chtěl na vlastní oči přesvědčit,  jak změny fungují v praxi a jak kolegové vytvářejí podmínky pro pěstounskou péči,“  řekl radní Netolický, proč si vybrali návštěvu dvou zařízení spravovaných Prešovským samosprávným krajem. Při prohlídce zařízení rodinného typu L´ubica se seznámil s tím, jak postupují slovenští kolegové v případě  postižených a těžko umístitelných dětí v pěstounských rodinách.  „Zdravotně postižné děti nutně vyžadují speciální péči, nejen zdravotnickou,  kterou mohou získat jen ve specializovaném zařízení,“ je přesvědčený  radní Netolický. Obává se, že nepřipravené změny mohou nebezpečně ohrozit stávající systém, kdy je o děti ve fungujících zařízeních postaráno velmi dobře. Problém spatřuje rovněž v získávání kvalitních pěstounských rodin. Delegace Pardubického   kraje zavítala rovněž do zařízení krizové intervence, které je určeno pro dočasný pobyt  dětí nacházejících se v obtížné situaci.
 
Hejtman Martínek odhalil na Cestě svobody pamětní desku 

Vyšné Hágy  (27.4. 2012) –  Hejtman Radko Martínek si minulý týden prohlédl, jak Prešovský samosprávný kraj opravil komunikaci druhé třídy z Vyšného Hágu  do Štrbského Plesa zničenou  při sesuvu půdy v roce  2010.   Při této příležitosti byla  odhalena pamětní deska jako symbol poděkování za to, že Pardubický kraj poslal partnerům 20 tisíc eur na rekonstrukci silnice zničené při rozsáhlých povodních. 
 „Když  naše partnery postihla přírodní katastrofa, tak  Pardubický kraj nezaváhal ani minutu a poskytl našim přátelům půlmilionový dar. Nebyla to však jenom záležitost kraje, ale všech jeho obyvatel, kteří se spontánně do sbírky připojili,“ řekl Radko Martínek při odhalení pamětní desky u zrekonstruované silnice druhé třídy. „Pamětní tabule je pouze symbol, svědčí o tom, že pro naše národy je nejcennější přátelství. Značka se stala symbolem dlouholeté spolupráce,“ dodal hejtman. K sesuvu půdy na silnici II/537 v úseku Vyšné Hágy – Štrbské Pleso došlo  23. května 2010 vlivem intenzivních srážek. V délce asi 30 metrů se odtrhla část silnice a propadla se zhruba do dvoumetrové hloubky. Silničářům se podařilo opravit poškozenou komunikaci za dva měsíce. Náklady dosáhly téměř 500 tisíc eur. „Použili jsme zdroje  z rezervního fondu Pardubického samosprávného kraje i dar partnerského regionu. Částku 19 400 eur, kterou nám věnovali v rámci solidarity po povodních, jsme se rozhodli použít pro tento účel, protože tuto cestu využívají často také čeští turisté,“ vysvětlil předseda Prešovského samosprávného kraje Peter Chudík. Nebyla to však jediná pomoc od partnerského českého regionu při řešení krizových situací. Po vlně ničivých povodní v létě 2004 Pardubický kraj poslal v srpnu do Prešova materiální pomoc v hodnotě 100 tisíc korun. Už o několik měsíců později, v říjnu 2004, postihla Vysoké Tatry ničivá smršť. I tehdy mezi prvními pomohl prešovskému regionu  právě Pardubický kraj částkou půl milionu korun. 
 
Prešovský kraj se podělil o zkušenosti

Poprad (30. 4. 2012) -  V závěru minulého týdne navštívil hejtman Pardubického kraje Radko Martínek   partnerský Prešovský samosprávný kraj. Na cestě ho doprovázeli  členové rady  Pardubického kraje Martin Netolický, který má na starosti zdravotnictví, a Pavel Šotola, zodpovědný za neziskový sektor. Součástí delegace byl   předseda finančního výboru Miroslav Krejčí. Pracovní jednání se týkala aspektů rozvoje a další spolupráce mezi oběma kraji. Pozornost věnovali dopravě, zdravotnictví, sociální oblasti a čerpání evropských fondů. Delegaci  Pardubického kraje přijal předseda  Prešovského samosprávného celku Peter  Chudík v budově  krajského úřadu.  Připomněl, že Pardubický kraj je nejstarším partnerským regionem prešovského kraje. Hejtman Radko Martínek vyzdvihl, že desetileté partnerství se Slováky  není  zakotveno jen ve spolupráci samospráv, ale zejména je založeno na aktivitě lidí, protože občané českého a slovenského státu k sobě měli vždy nejblíže: „Považuji za důležité, že mezi sebou spolupracují školy i sociální zařízení.“ Spolupráce se řídí plánem, do něhož je pro letošní rok zahrnuto 27 aktivit, z toho většinu akcí tvoří přímá spolupráce mezi krajskými zařízeními. „Tradičně nejvíce aktivit se týká sociálních, neziskových  a školských zařízení. Slováci projevili také zájem o chod našeho krajského úřadu, o výměnu zkušeností s čerpáním prostředků z Evropské unie a také o zpracování strategických dokumentů rozvoje kraje. Není vyloučené, že se společné setkávání se rozšíří i na regionální sportovní hry,“ dodal radní Šotola. Zástupci samospráv  si vyměnili zkušenosti také s financováním samosprávných celků. „Finančně se některé oblasti nedají srovnávat. Pardubický samosprávný kraj má nastavený jiný systém,“ říká předseda finančního výboru Miroslav Krejčí. Návštěva Pardubického kraje zamířila v pátek 27. dubna  do Popradu, kde delegaci očekával podpředseda Prešovského samosprávného kraje a primátor města Anton Danko. Po úvodní prezentaci programu rozvoje města a cestovního ruchu v podtatranské oblasti diskutovali o ekonomice, nezaměstnanosti, evropských fondech,  ale také organizaci samosprávy v obou zemích.  Hejtman Radko Martínek vyzdvihl stavební rozvoj, zaujala ho víceúčelová hala:   „Nepřehlédnutelná je podpora hokeje v tomto městě. Stejně jako  Pardubice je  Poprad hokejovým městem. Hovořili jsme o tom, jak kraje podporují mládežnický sport.“  Pardubický kraj je nejstarším partnerským regionem Prešovského samosprávného kraje. Smlouva o spolupráci byla podepsána jako první v historii kraje na východě Slovenska, a to 23. 10. 2002.
 
Foto Luboš Kozel