Českotřebovský deník 115/2012 (9.5.)                                    

Vernisáž výstavy se uskutečnila za obrovské účasti veřejnosti ve čtvrtek 3. května v malém sále Kulturního centra. Fotografie z akce poslal Milan Richter. Výstava je ve výstavní síni Kulturního centra otevřena až do 16. května a opravdu stojí za shlédnutí.

Odhalení památníku v Semaníně  

Při dopolední nedělní bohoslužbě 29. dubna jsme odhalili památník dvaceti semanínským mužům, ženám i dětem, kteří si na konci 2. světové války vzali život a jejichž ostatky jsou uloženy v hrobě za kostelem směrem k faře (kousek od místa památníku).
Bohoslužba se uskutečnila před vchodem kostela a památníkem. Sešlo se dost německých účastníků, méně českých. S otcem Milošem přijeli dva bohoslovci, dostavil se spoluautor pamětní desky, umělecký kovář František Bečka, dále dva historici, několik fotografů, zástupce Pardubického rozhlasu, telefonicky Orlický deník. Záznam z bohoslužby a rozhovory s realizátory památníku a s pamětníky událostí budou vysílány v neděli v křesťanském pořadu na Radiožurnálu. Památník Němce překvapil a dojal, na české straně vyvolal diskuzi - viz například veřejná diskuze webu obce Semanín. Z architektonického hlediska památník moc hezky doplnil zákoutí u kostelního průčelí, celkový dojem je snad ještě lepší, než si realizátoři představovali.  Eva Kubovᨠ(David Smyčka)
 

Pronajmu byt 2+1 na Trávníku v Č.Třebové. Dům i byt je po celkové rekonstrukci, zasklená lodžie, zateplení atd.  Nové zděné jádro, kuchyňská linka včetně spotřebičů, koupelna a samostatné WC s umyvadlem. Upřednostním dlouhodobý pronájem max. 2 dospělí a 1 dítě. Tel: 604 294 730,  email: j.dobroucky@seznam.cz. 

 
Představujeme sólistku z pátečního festivalového koncertu KOJKu 

Markéta Dominikusová se narodila 9.3.1995 v Hradci Králové. Na housle začala hrát ve čtyřech letech v ZUŠ Ústí nad Orlicí pod vedením p.uč. Miluše Barvínkové, od sedmi let docházela do  ZUŠ Letohrad, do třídy p.uč. Pavlíny Balcarové. Od 8 let se pravidelně účastnila dětských houslových soutěží. Ve svých 17 letech je držitelkou mnoha prvních cen, v houslové soutěži J.Muziky v Nové Pace a na Kocianově houslové soutěži v Ústí nad Orlicí. Získala zvláštní cenu za mimořádný houslový výkon v barokním triu na soutěži v komorní hře v Jindřichově Hradci. V tomto roce si Markéta velmi váži finále Telemannovy houslové soutěže v Poznani a ocenění na Akademii Václava Hudečka. V současné době je Markéta studentkou Pražské konzervatoře ve třídě profesora Pavla Kudeláska. Hraje na housle mistra Jaroslava Dvořáka z r. 1911.

 


Úspěšná účast Taneční školy Česká Třebová na soutěži O Rychnovský pohárek 

21. 4. – 22. 4. 2012 proběhl v Rychnově nad Kněžnou již 19. ročník pohárové taneční soutěže O Rychnovský pohárek. Soutěže se zúčastnilo téměř 2 000 tanečníků z celé republiky. Vzhledem k dostupnosti patří již tradičně tato soutěž mezi největší akce Taneční školy co do počtu startujících tanečnic a tanečníků. Letos jsme do Rychnova nad Kněžnou vypravili 3 autobusy s celkovým počtem 160 tanečnic a tanečníků ve věku od 5 let, startující v 13 choreografiích. Svou velmi úspěšnou soutěžní premiéru si v Rychnově odbyli streetdance junioři začátečníci, streetdance mini děti a také naše ženy.

 
Medailová umístění:
 1. místo – Pátá (8 choreografií) – Šárka Prossová
 2. místo – Draka bolí zub (7 choreografií) – Šárka Prossová
 2. místo – Alenky (4 choreografie) – Šárka Prossová
 2. místo – Happy nation (3 choreografie) – Tereza Řeháková
 3. místo – ŠachMat (5 choreografií ) – Lucie Rybková
 3. místo – Barvy (8 choreografií) – Šárka Prossová
 
Další umístění:
 5. místo – Oh my God! (17 choreografií) – Lucie Rybková
 5. místo – LolliPop (8 choreografií) – Markéta Svatošová, Tereza Řeháková
 5. místo – Vlaštověnky (12 choreogrefií) – Šárka Prossová
 5. místo – Avatar (6 choreografií) – Tereza Řeháková
 6. místo – Dancing singers (12 choreografií) – Tereza Bradnová
 6. místo – Fire (7 choreografií) – Šárka Prossová
 7. místo – Karneval (12 choreografií) – Šárka Prossová                                                                                      Šárka Prossová

 

Mladý vědec přivezl zlato i z Ameriky

Pardubice (9. 5. 2012) –  Náměstek hejtmana Pardubického kraje Roman Línek se setkal  s mladým vědcem Ondřejem Borovcem, který  se včera  vrátil z amerického Houstonu se zlatou medailí za svůj projekt týkající se kvantových vrstev termoelektrických materiálů. S ním zvítězil už v krajském kole Festivalu vědy a techniky pro děti a mládež.  Spolu s gratulací mu Roman Línek předal reprezentační tričko Pardubického kraje, příspěvek na další cestu na evropské vědecké fórum do Dublinu a také baterku, aby posvítil na cestu i dalším mladým lidem, která zajímá věda.
Tato pomoc zapadá do strategie Pardubického kraje, který podporuje technické vzdělávání. Ondřej Borovec může být dobrým příkladem pro své vrstevníky. Právě technické vzdělání dostalo Československo v první polovině minulého století mezi deset nejvyspělejších zemí světa,“ uvedl  Roman Línek.
Ondřej Borovec získal technické předpoklady v rodině, po příkladu otce se vydal i jeho starší bratr, který se zabývá biotechnologiemi. Tatínek přihlásil Ondru do projektu Otevřená věda při Akademii věd a právě z této spolupráce vyšel i jeho projekt, který oslovil porotce u nás i v USA. „V Houstonu bylo 420 účastníků ze 60 zemí a každý z nás stál v hale před svým panelem, kde jsme měli zhruba 10 minut na přesvědčení sedmi porotců. Ale když došlo na otázky, debatovali jsme mnohem déle,“ podělil se Ondřej Borovec o čerstvé zážitky. Teď ho čeká maturita na gymnáziu ve Vysokém Mýtě a potom by rád  studoval obor kybernetiky na elektrotechnické fakultě ČVUT. Chce také pokračovat v týmu Akademie věd ČR. I tam totiž jeho projekt uspěl a v červenci se s ním vypraví na vědecké fórum, tentokrát už mezi zavedené vědce do Dublinu. „Přeji mu, aby pomyslně dokázal udělat díru do světa,“ zakončil setkání Roman Línek.