Českotřebovský deník 117/2012 (11.5.)                                  
DEN ZEMĚ 2012 V ČESKÉ TŘEBOVÉ 

Ve čtvrtek 10.5.2012 se na Starém náměstí konal již 5. ročník Dne Země. Pořadateli byli ZO ČSOP Zlatá studánka, odbor ŽP Městského úřadu a firma EkoBi,s.r.o.
Za krásného počasí se od 10 do 16 hodin na náměstí přišly podívat stovky lidí, dětí MŠ i ZŠ. U jednotlivých stánků si našel každý něco pro sebe z pestré nabídky eko-informací, soutěží, her. Někdo poučení, někdo zábavu. Poznávaly se rostliny i živočichové, velice dobře byl zpracovaný program o včelách, stloukali se budky pro ptáky. V menší části náměstí se prezentovaly společnosti podporující třídění odpadů – společnosti ASEKOL s.r.o., EKO-KOM a.s., ELEKTROWIN a.s.  Město Česká Třebová vyhlásilo u příležitosti "Dne země 2012" výsledky soutěže „O nejlepší maketu nově otevřeného Sběrného dvora v České Třebové“ - vítězem se stala třída ZŠ praktické, která si za odměnu užije vstup do Lanového parku.
ZO ČSOP Zlatá studánka vyhlásila u příležitosti DNE ZEMĚ 2012 sbírku starého suchého chleba a pečiva pro farmu Kojovec. Vítězem se staly MŠ Vinohrady a MŠ U Stadionu, na 3. místě třída 4.B ZŠ Ústecká. Moc děkujeme všem kolektivům i jednotlivcům, kteří přispěli na tuto sbírku, zvířátkům bude jistě chutnat. Fotografie naleznete na: http://zozlatastudanka.rajce.net/DEN_ZEME_2012                    ZO ČSOP Zlatá studánka
Festival Kocianovo Ústí čerpá z odkazu Mistrů hudby

Ústí nad Orlicí (11. 5. 2012) – Mladým houslistům z Evropy, Asie i Ameriky patří v těchto dnech 54. ročník Kocianovy houslové soutěže. A nejen jim. Soutěž je nedílnou součástí Mezinárodního hudebního festivalu Kocianovo Ústí, a tak posoudit umění talentovaných mladých houslistů i dalších profesionálních interpretů může v rámci programové nabídky opravdu široká veřejnost. Pardubický kraj akce finančně podpořil částkou 50 tisíc korun.
„Festival i houslová soutěž patří k vrcholným kulturně uměleckým akcím v Pardubickém kraji. Jsou také připomínkou rozsáhlého díla velmi pilného a houževnatého umělce Jaroslava Kociána. Věřím, že soutěž i letos otevře dveře mladým talentovaným představitelům české houslové školy na prestižní pódia nejen doma, ale i v zahraničí,“ uvedl hejtman Pardubického kraje Radko Martínek, který převzal nad oběma akcemi osobní záštitu.
Druhý festivalový koncert VIVALDIANNO MMXII, který je novým multižánrovým projektem Michala Dvořáka a Jaroslava Svěceného, si nenechala ve čtvrtek 10. května ujít ani krajská radní Jana Pernicová. „Náš kraj má zcela právem ve svém znaku černou lyru, jež připomíná Mistry hudby, kteří v našem kraji působili. Z jejich odkazu čerpají další generace, o čemž svědčí i pořadatelství festivalu Kocianovo Ústí a vznik mezinárodní houslové soutěže,“ podotýká Jana Pernicová.
Letos poprvé se soutěže účastní zástupci Nového Zélandu, Kuby a Spojených arabských emirátů. Již potřetí náš kraj zastupuje houslistka Hanička Jasanská, žákyně orlickoústecké Základní umělecké školy. Kocianova houslová soutěž patří mezi nejprestižnější kulturní akce Pardubického kraje. Její sedmý ročník ukončí 12. května závěrečný koncert v Roškotově divadle.
 
Kocianovo jméno nese také Komorní orchestr Jaroslava Kociana. O jeho vystoupení není v Ústí zájem.

Důsledkem toho je, že v Ústí nad Orlicí, kde orchestr  vznikl a dlouho pracoval, prakticky nevystupuje. jwe to velká škoda nejen pro orchestr, ale také pro samotné město Ústí nad Orlicí. V současné době je tato soutěž a doprovodný program  v rukou Jaroslava Svěceného