Českotřebovský deník 120/2012 (14/5)                                 
Návštěva italských dětí 20. – 25. 4. 2012                  

Italské děti na radnici přivítala paní místostarosta Ing. Jaromíra Žáčková, která je přivezla z Brna. Potom se děti se svými adoptivními rodinami odebraly do svých nových domovů.   
V sobotu všechny čekal krásný výlet. Nejprve jsme navštívili přehradní nádrž Pastviny. Téměř pro všechny účastníky bylo překvapením, že jsme se dostali i do její hráze. Se zaujetím jsme si vyslechli zajímavý výklad paní hrázné a prohlédli si i turbínu, kterou byly zvláště italské děti fascinovány. Po celkem náročném zdolání mnoha schodů, které musí obsluha hráze absolvovat několikrát denně, jsme pokračovali k hlavnímu cíli našeho výletu a tím byly Králíky. Zde jsme se rozdělili na dvě skupiny. Italské děti si nejprve prohlédly pěchotní srub K S 14 a české děti obdivovaly exponáty a vojenskou techniku vystavenou ve Vojenském muzeu. Potom se obě skupiny vyměnily.  Po prohlídce obou objektů jsme se ještě podívali na Králíky z areálu kláštera na Hedeči, odkud je další hezká vyhlídka na město. Díky krásnému počasí, které nám přálo, se bylo na co dívat. Na zpáteční cestě jsme se stavili opět na Pastvinách, abychom našim italským kamarádům ukázali, kam jezdíme v létě na tábor. Vyzkoušeli si i, jak je voda teplá, nebo vlastně studená.  
Nedělní program byl různorodý, protože ho zajišťovali rodiče dětí. Italské děti navštívily Macochu, Vyškov, Zoo ve Dvoře Králové, Dolní Moravu, Litomyšl, Nové Hrady… Některé se sešly na bowlingu, v bazénu či na motokárách. Pro dospělé  byl připraven výlet na zámky v Opočně a v Novém Městě nad Metují.   
V pondělí všechny čekal výlet do Prahy. Po zámeckých schodech jsme vystoupali na překrásnou vyhlídku na celou Prahu, viděli jsme majestátní střídání Hradní stráže, prohlédli si Svatovítský chrám, Vladislavský sál, baziliku sv. Jiří, Zlatou uličku, Daliborku. Valdštejnskou zahradou jsme prošli ke Karlovu mostu a dále na Staroměstské náměstí. Našim hostům jsme ukázali maximum, které se v Praze dá za 1 den stihnout. V úterý dopoledne rodiče pomohli zorganizovat akci ve spolupráci s Policií ČR, která měla velký ohlas. Policisté předvedli zadržení nebezpečného pachatele, ukázali dětem práci se služebním psem, děti viděly, jak se snímají otisky prstů. Další techniku potom mohly vidět i na Starém náměstí, kde probíhala akce, kterou organizoval ČČK. Děti si ještě prohlédly kostel svatého Jakuba a rotundu svaté Kateřiny. Více se nám do programu pro děti nevešlo. Dospělé jsme ještě vzali na prohlídku muzea ve Svitavách, kde je zaujala výstava praček a hlavně  expozice o Oskaru Schindlerovi. Poslední zastávkou byla Litomyšl, kterou mají naši italští přátelé zvláště oblíbenou. V podvečer se za vydatné pomoci našich rodičů konala pro děti diskotéka. Z tohoto večera odcházely spokojeny děti, ale spokojeni byli i rodiče, kteří se po letech zase vrátili zpět do školy, ze které mnozí vyšli. Některým se domů ani moc nechtělo.    Ve středu přišel nejméně radostný bod programu, odjezd. Děti se sešly u školy, kufry byly naloženy a děti odešly směr nádraží. Dny příliš rychle uběhly. Stejně jako v Itálii, ani tady se odjezd neobešel bez slziček. Závěrem se dá říci, možná neskromně, že se celá návštěva vskutku vydařila s ohledem na počasí, program…. Bylo by jen dobře, kdyby takto dobře rozjetá spolupráce pokračovala.
Mgr. Hana Frühaufová, zástupkyně ředitele  Základní školy Ústecká Česká Třebová

 

PRONAJMU 1-2 PÁRTY STANY
Ideální na svatbu, rodinné oslavy a párty s přáteli. Rozměr 3x6 m, s bočnicemi.
Cena 450Kč (1ks); 750Kč (2ks) na týden. 731 421 952

Skupina italských dobrovolníků v oblasti sociálních služeb z Agrate Brianza navštívila naše město


Ve dnech  16.  – 20. dubna 2012 navštívila naše město dvacetičlenná skupina dobrovolníků z Agrate Brianza, kteří dobrovolně a bez nároku na odměnu věnují svůj čas fyzicky či psychicky handicapovaným lidem ve svém městě.  Vzácným hostem byla také místostarostka družebního města Agrate Brianza, paní Karolina Perkmann. Všichni hosté byli ubytování v hostitelských rodinách.

Místostarostka města paní Ing. Jaromíra Žáčková připravila pro „Gruppo Sociali“ velmi zajímavý a bohatý program, jehož smyslem bylo ukázat našim hostům, jakým způsobem pracuje sociální síť v našem městě, jakou péči věnuje naše město seniorům atd.  

Všichni členové této skupiny se živě zajímali o všechny detaily práce v oblasti péče o handicapované osoby, o seniory, o maminky s malými dětmi,  ale také o práci s romskou menšinou atd. Součástí programu byla i návštěva Ústavu sociální péče v Anenské Studánce, návštěva v mateřském centru ROSA, v domě s pečovatelskou službou i domově pro seniory, ve Stacionáři, v nízkoprahovém centru NADĚJE v Semaníně atd. Zlatou tečkou pobytu byl nádherný večerní  koncert v rotundě sv. Kateřiny, na kterém za varhanního doprovodu Blanky Poukarové zazpívala mladá operní zpěvačka Jana Ženková árie především z dílny italských hudebních skladatelů. Pobyt ve České Třebové se našim hostům velice líbil a kromě nových poznatků a inspirací pro svou práci byla i navázána četná nová přátelství, a to právě díky ubytování v rodinách.  Vedení města touto cestou oceňuje a děkuje všem českotřebovským rodinám, které ochotně poskytly našim italským hostům pohostinnost svých domovů, a to navzdory  jazykové bariéře.                                                                                                         Ludmila Rašnerová, sekretariát starosty města

Upřesnění k článku o vystoupení Řetůvanky v Javorce

Řetůvanka se ještě nezúčastnila Kmochova Kolína. Akce, která v Kolíně 29.4. proběhla byly oslavy k výročí Františka Kmocha. Akce se zúčastnili někteří muzikanti DH Řetůvanka, jako přátelská výpomoc městské hudbě Františka Kmocha. Jmenovitě to byli Pavla Strouhalová a Jiří Zeman na tenorsaxofony, Antonín Sláma na klarinet es a Michal Zeman 1.křídlovka. Kmochův Kolín letos bude 8.-10.6 bude již 49.ročník. DH Řetůvanka se však chce zúčastnit Kmochova Kolína až příští rok, tj. 50. ročníku. Již v brzké době mě čekají jednání s vedením města Kolín ohledně naší účasti. Původně jsme se měli zúčastnit této akce v roce 2011, ale po obdržení smlouvy a zjištění dalších podmínek ze strany pořadatelů jsme účast odřekli. V sobotu 19.5. v podvečer nás čeká velký koncert ve Vysokém Mýtě, kdy na závěr prvního dne soutěže dětských dechových hudeb vystoupí jako host DH Řetůvanka
J. Zeman.
Dozorčí rady mají jednotné vedení, v čele stanul radní Martin Netolický 

Pardubice (14. 5. 2012) - Dozorčí rady pěti nemocnic Pardubického kraje zasedaly od minulého týdne již v novém složení.  Na návrh valné hromady zvolili členové jednotlivých dozorčích rad ze svého středu předsedu. Ve všech případech nově stanul  v čele krajský radní zodpovědný za zdravotnictví Martin Netolický.  Z  dalších osmi  obsadili místa ekonom Ivan Pilip, právník Rudolf Skoupý a bývalý ředitel regionální pobočky zdravotní pojišťovny Ministerstva vnitra Josef Diessl, tři patří zaměstnancům, po jednom zástupci města a koaliční strany.
„Jedná se o systémový krok z hlediska řízení krajského zdravotnictví. Nové složení dozorčích rad by mělo sjednotit  a zlepšit dohled nad hospodařením nemocnic zakládaných Pardubických krajem. Jednání dozorčích rad  potvrdila, že účast odborníků je nanejvýš potřebná. Fundované otázky  ekonomického charakteru na vedení nemocnic  jsou zárukou toho, že tyto  orgány konkrétní roli plní,“  vysvětluje princip jednotné  struktury orgánů akciových společností radní Netolický. Zdůraznil, že dozorčí rada musí plnit roli kontrolní a řešit konkrétní problémy: „V minulosti účast politiků  nezaručovala odbornou diskuzi nad složitými otázkami hospodaření
 
Pronajmu byt 2+1
(70 m2) ve starší zástavbě v blízkosti Starého náměstí v Č. Třebové.
Nájemné dohodou, tel. 736518021
 
Věnuji za odvoz
kompletní dýhovanou ložnici z 50. let m. s.
(šatník, prádelník, 2 postele s nočními stolky, toaletka s taburetkou).
Lze i jednotlivé kusy. Telefon 736518021
 
Pardubický kraj dostal v roce 2011 z Motivačního programu ELEKTROWINu více než 400 000 korun

Pardubice, 14. května 2011 – Celkem 14 měst a obcí v Pardubickém kraji se v minulém roce zapojily do Motivačního programu kolektivního systému ELEKTROWIN. Do svých rozpočtů tak získaly 406 042 korun. Tato částka oproti roku 2010 vzrostla téměř trojnásobně. V celé České republice pak Motivační program ELEKTROWINu přinesl v uplynulém roce 135 českým městům a obcím více než 4,3 miliony korun.
Jednu z nejvyšší částky v kraji dostalo v rámci Motivačního programu kolektivního systému ELEKTROWIN město Horní Jelení. „Za 57 600 korun jsme nakoupili čtyři kusy malých červených kontejnerů na menší domácí spotřebiče. Kontejnery jsme již umístili na dostupná místa a naši občané je již plně využívají. Nyní bude realizován první svoz spotřebičů,“ říká místostarosta města Horní Jelení Jan Petraš.
Základním cílem Motivačního programu je přitom zkvalitnění zpětného odběru elektrozařízení, tzn. podpořit lepší dostupnost, obslužnost sběrných dvorů a zabezpečit sběrná místa proti nechtěným návštěvníkům. „Obce kromě malých kontejnerů nejčastěji nakupovaly kamerové systémy, vysokozdvižné vozíky nebo manipulačních prostředky,“ dodává Tereza Ulverová, ředitelka provozního oddělení ELEKTROWIN.  Základním předpokladem pro čerpání finančních prostředků z Motivačního programu je uzavřená Smlouva o zajištění zpětného odběru. Na základě splněných kritérií, přičemž výtěžnost velkých a malých elektrozařízení na obyvatele patří mezi ta nejdůležitější, mohou obce žádat o příspěvek 2krát ročně. Maximální čerpatelná částka na obec a rok činí 100 000 Kč. Žádost o vyplacení odměny přitom mohou podávat až do 15. února 2013.
 
Přehled čerpání obcí v Pardubickém kraji z Motivačního programu ELEKTROWIN 

Rok

Počet obcí

Vyplaceno z Motivačního programu

2010

5

144 000 Kč

2011

14

406 042 Kč

Dospělí hasiči se setkávají u požáru, mladí na závodišti 

Jevíčko (14. 5. 2012) - Hasičská mládež Pardubického a Jihomoravského kraje se o víkendu  utkala v Jevíčku O putovní pohár Malé Hané. Na hřišti u gymnázia soutěžilo 56 družstev  v požárním útoku PLAMEN,  požárním útoku CTIF a štafetě 4 x 60 metrů.   Souběžně běželi v závodě na 60  metrů s překážkami starší  žáci i žákyně o hejtmanskou cenu, mladší žáci a žákyně soutěžili o poháry starostů KSH Pardubického a Jihomoravského kraje.   Pohár hejtmana Pardubického kraje Radko Martínka si odvezl Filip Páral do jihomoravského Bořitova. Ve starších žákyních patřila k nejrychlejším domácí  Stanislava Ošlejšková. Odměnou jevíčské sportovkyni byl pohár od jihomoravského hejtmana.
Myšlenka uspořádat soutěž pro mladé hasiče ze sousedních krajů vznikla před 22 lety na přátelském setkání dobrovolných hasičů Jevíčka a Velkých Opatovic. "Tehdy jsme si s Pavlem Sauerem a kolegy z Velkých Opatovic řekli: Dospělí hasiči se setkávají při požárech a jiných událostech, tak by se dorost mohl scházet na závodech," vzpomíná na začátky Josef Bidmon, dnešní starosta Krajského sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska PAK. Nezůstalo jen u nápadu, o rok později již mladí hasiči změřili síly ve Velkých Opatovicích. "Sportovci přispívají ke vzájemnosti obou krajů. Jako mezi správnými sousedy, i mezi nimi vládne na trati zdravá rivalita, která mimo závodiště mnohdy  přerůstá v přátelství," považuje  hejtman Radko Martínek hasičské soutěže  pro  města na obou stranách hranice za velký přínos.   Jeho slova potvrzuje  fakt, že každoročně  přibývá počet soutěžích i družstev. Na závody   nepřijíždějí pouze mladí hasiči z Jihomoravského a Pardubického kraje.  Letos se na startovní čáru postavili také sportovci  z Olomouckého i Královéhradeckého kraje.
Závodníky přijel do Jevíčka podpořit také krajský radní zodpovědný za neziskový sektor Pavel Šotola: "Právě  hasiči sdružují nejvíce dobrovolníků, což nakonec mají i v názvu. Jsou to dobrovolní hasiči, kteří se bez nároku na odměnu starají  o majetek a bezpečí bližních, vychovávají dorost a pečují  o pospolitost v obcích."