Českotřebovský deník 121/2012  (15.5.)                                 
Předání ochranné známky Práce postižených společnosti SOLEA CZ výrobní družstvo 

K slavnostnímu předání dojde 25. května 2012  v 9,30 hodin v zasedací místnosti Obecního úřadu Rybník 
SOLEA CZ výrobní družstvo zaměstnává 85 osob se zdravotním postižením a patří mezi vzorové zaměstnavatele zdravotně postižených osob nejen ve svém regionu. Známku předají nově oceněnému ukázkovému zaměstnavateli zdravotně postižených v České republice paní Hana Potměšilová, ředitelka NFOZP, Jiří Hrdlička, starosta obce Rybník, a Ing. Antonín Šípek, ředitel Sdružení automobilového průmyslu.  Projekt ochranné značky „Práce postižených“  (www.pracepostizenych.cz) nemá  obdoby v žádné ze zemí Evropské unie. Projekt  si klade za cíl,  upozornit na lidi, kteří i přes své zdravotní postižení a ztížené podmínky při uplatňování na trhu práce dokáží vykonávat stejně dobrou a konkurence-schopnou práci jako zdraví lidé. Stejně tak je cílem pozdvihnout společnosti, které jsou kvalitními zaměstnavateli osob se zdrav. postižením. Právo užívat tuto známku  má zaměstnavatel, který zaměstnává zdravotně postižené osoby a prokáže, že se na poskytnuté službě, vyrobeném, baleném či kompletovaném výrobku  svou prací podílely  zdravotně postižené osoby alespoň 75 procenty. Od roku 2010 je ochranná známka součástí Národní politiky kvality České republiky. Majitelem ochranné známky je Nadační fond pro podporu zaměstnávání osob se zdravotním postižením (www.nfozp.cz). Správcem ochranné známky je Sdružení pro oceňování kvality.   
SOLEA CZ výrobní družstvo vyrábí díly zejména pro automobilový průmysl. SOLEA CZ se specializuje se na oblasti lisování plastů, kompletaci, třídící práce a kovovýrobu. 
 
Středa 16.5. = Květinový den

Květinový den opět pořádají skautky a skauti z České Třebové již po jedenácté. Za posledních 10 let, kdy pomáhají a vybrali více než 350 000 Kč. Plakátek akci najdete ZDE
 
Jízdní řády se budou v červnu zase měnit. 

Termín změny je stanoven na 10. červen a týká se jak  úpravy zastávek vlaků a možná i změny vedení některých spojů  také změny v dopravě autobusové. Na webu firmy OREDO již jsou změněné jízdní řády uvedeny. Některé změny jsou nepatrné, týkají se úpravy spojů o letních prázdninách, ale zajímavé (pozitivní změny najdeme na trase naší městské dopravy na Trase  terminál - sídliště Lhotka.  tento úsek zůstává jako součást slinky 700 934 z Lanškrouna, avšak tvoří její více méně samostatnou část, na které je vytvořen pravidelný hodinový interval spojů ve všedních dnech a dvouhodinový interval v sobotu a neděli. Je to zajímavé, tato linka přece neměla v tomto úseku vůbec existovat! Návrh změny jízdního řádu linky 700934 je  k dispozici ZDE, zda je definitivní, je těžko říci. Ve společnosti OREDO probíhají personální změny, po železničního technologa odchodu Ing.  Tomáše Záruby odejdou i další osoby, změnil se i "pardubický" jednatel společnosti. Věřme že to bude k lepšímu.
 
Studenti českotřebovského gymnázia v národním kole Expo Science Amavet! 


Českotřebovské gymnázium se již druhým rokem účastní Festivalu vědy a techniky pro mládež v Pardubickém kraji, který pořádá Asociace pro mládež, vědu a techniku AMAVET, o. s. ve spolupráci s Pardubickým krajem, Univerzitou Pardubice a dalšími pořadateli. Po velmi úspěšném loňském roce naši studenti připravili šest projektů pro letošní ročník. V okresních kolech v Lanškrouně a Pardubicích pět z nich postoupilo do krajského kola, které se konalo 22. – 23. 3. v pardubickém Ideonu.
Zde si nejlépe vedl tým ve složení Kristýna Tomášová, Kateřina Chudá a Martin Menšík s projektem Analýza spotřeby a likvidace jedlých olejů. Jejich prezentaci se zájmem zhlédl i hejtman Pardubického kraje Radko Martínek. Porota nakonec rozhodla a postupu projektu do národního kola soutěže Expo Science Amavet, které proběhlo 19. – 20. 4. v Praze na půdě Akademie věd. Všichni tři studenti navíc získali cenu Fakulty chemicko-technologické Univerzity Pardubice – roční stipendium, pokud na této fakultě zahájí studium. Děkujeme všem zúčastněným studentům za vynikající reprezentaci naší školy.text a foto: Mgr. Michal Jiráský
 
Studenti gymnázia na návštěvě Krajského úřadu v Pardubicích  


V pátek 30. března 2012 si studenti sexty 6.A a 2.C českotřebovského gymnázia udělali výlet do krajského města Pardubic, samozřejmě za účelem vzdělávání. Naším cílem byl Krajský úřad Pardubického kraje, kde jsme se měli v rámci předmětu Základy společenských věd dozvědět různé informace o fungování a činnosti kraje, o lidech, kteří stojí za vedením Krajského úřadu, apod. V 9 hodin dopoledne nás v budově úřadu přivítal JUDr. Martin Netolický Ph.D., radní Pardubického kraje pro zdravotnictví, zastupitel města Česká Třebová a zároveň bývalý student českotřebovského gymnázia, který naši početnou skupinu zavedl např. do kanceláře hejtmana Radko Martínka nebo do jednacího sálu Rady Pardubického kraje, kde jsme si zahráli na Radu kraje. Přibližně hodinová debata, vedená panem Netolickým, se nejprve ubírala směrem z oblasti práva, fungování kraje a dalších záležitostí, především z učiva společenských věd, které jsme v letošním školním roce probírali. Postupně se atmosféra uvolňovala a i když většina z nás brzy překročí hranici dospělosti, u hlasování jsme byli jako malé děti a museli jsme hlasovat několikrát. Bohužel, rozpočet kraje se odhlasovat nepodařilo J. Závěr jednání naší pomyslné rady se nesl v duchu vzpomínek pana Netolického na léta strávená na gymnáziu v České Třebové a nakonec se pan radní nebránil ani peprným dotazům typu „Byl jste někdy přítomen uplácení?“. Po 11. hodině byla naše rada rozpuštěna a čekala nás cesta domů do České Třebové. Závěrem je třeba poděkovat jménem studentů obou tříd panu Netolickému za jeho čas, který nám věnoval. V rámci Základů společenských věd nás příští rok čeká ještě návštěva Poslanecké sněmovny. O tom tedy někdy příště. Jiří Štembírek, 6.A
 
Pozvánka CYKLO GLACENSIS 2012 

Region Orlicko - Třebovsko připravuje na dny 18. a 19. května ve spolupráci se Sdružením obcí Orlicko, mikroregiony Vysokomýtsko, Lanškrounsko, městy Choceň a Náchod, DSO Regionem Orlické hory, Regionem Novoměstsko a s okresem kladským 11. ročník mezinárodní cyklistické akce Cyklo Glacensis 2012. Tato akce zahajuje cykloturistickou sezónu v česko-polském příhraničí a v roce 2012 má dva nové partnery: Region Novoměstsko a Domov pod hradem Žampach. Akce se koná s finanční podporou zúčastněných regionů a Pardubického a Královéhradeckého kraje. Osobní záštitu nad letošním ročníkem přijal opět náměstek hejtmana Pardubického kraje Roman Línek.
Akce se zúčastní 19 týmů startujících v pátek 18. 5. 2012 v 8.00 hodin z devatenácti různých míst pořádajících českých a polských regionů - z českých měst se startuje z Ústí nad Orlicí, České Třebové, Brandýsa nad Orlicí, Chocně, Žamberka, Králík, Lanškrouna, Vysokého Mýta, Náchoda, Bačetína a poprvé také z Nového Města nad Metují. V každém týmu pojede deset a více cyklistů a po různých trasách dojedou do cíle ve Wójtowicích u Bystrzyce Kłodzke v Polsku. Každý účastník získá na památku tričko a štítek na kolo s logem Cyklo Glacensis 2012. Tradičně se k propagační jízdě připojují významné osobnosti veřejného života, v průběhu předcházejících ročníků se jí zúčastnili hejtmani a radní obou krajů, zástupci agentury CzechTourism, ministerští úředníci, předsedové mikroregionů a starostové příhraničních obcí a měst. Pravidelným účastníkem téměř všech 11 ročníků je náměstek hejtmana Roman Línek: „Na kole jezdím pravidelně, ale je pravda, že místní kopečky mi dávají jako Pardubákovi z polabské roviny zabrat. Obdivuji všechny místní borce, ženy i muže, mladé i starší ročníky, kteří to zvládnou. I když je pravda, že nejde o vítězství, ale o příležitost projet se a setkat se s podobně naladěnými lidmi v krásné krajině.“
V Královéhradeckém kraji je k dispozici téměř dva tisíce kilometrů cyklotras. „Rozvoj cykloturistiky patří mezi naše priority v oblasti podpory cestovního ruchu. Královéhradecký kraj poskytuje dotace na údržbu a stavby cyklostezek, cyklobusům pak každoročně rozdělí kolem třech a půl milionu korun. Na kole se dají poznávat přírodní i historické památky, aktivně odpočívat a dělat něco pro své zdraví,“ řekl náměstek hejtmana Královéhradeckého kraje Helmut Dohnálek.
V cíli je na páteční večer 18. května 2012 pro všechny zúčastněné připraven společenský večer s prezentací činnosti českých i polských pořádajících regionů a zábavný program. Projekt je zrcadlově připravován i z polské strany. „Česko-polská spolupráce je největší přidanou hodnotou této akce a každoročně přispívá i k rozvoji turistiky v těchto pohraničních oblastech,“ říká radní Miroslav Stejskal, který má na starosti cestovní ruch. Očekává se, že se ke kmenovým členům startujících týmů připojí další dobrovolní cyklisté, kteří s nimi ujedou část trasy nebo s nimi dorazí až do cíle. Ve Wójtowicích se očekává až čtyři sta cyklistů. Po společně stráveném večeru zde účastníci přenocují a následující den se vrátí do svých domovů. Další informace www.orlicko-trebovsko.cz. Všichni příznivci cykloturistiky, jste zváni k účasti!
 
Pardubický kraj se podílel na dnu otevřených dveří v evropských institucích

Brusel (14. 5. 2012) – V sobotu 12. května probíhal v institucích EU den otevřených dveří. V budově Výboru regionů se prezentovaly různé evropské regiony včetně Pardubického kraje.
Stálé zastoupení Pardubického kraje v Bruselu poskytovalo návštěvníkům informace o krajských památkách a kultuře. Stánek Pardubického kraje navíc lákal ochutnávkou Pardubického perníku. „Prezentace ve Výboru regionů umožňuje kraji jedinečnou příležitost propagace. Návštěvníci pro nás představují potenciální turisty, nejčastěji se ptají, co zajímavého mohou v Pardubickém kraji vidět,“ uvedla Karolína Brennerová, vedoucí Zastoupení Pardubického kraje v Bruselu.
Den otevřených dveří v Bruselu umožňuje také spolupráci a navazování kontaktů mezi evropskými regiony. Pardubický kraj se prezentoval společně s partnerskými regiony - Abruzzo v Itálii, Prešov na Slovensku a Lubuskie v Polsku.
Výbor regionů tuto sobotu navštívilo několik tisíc lidí. Den otevřených dveří v EU probíhá každoročně u příležitosti oslav Dne Evropy. Letos se oslavy uskutečnily již podvacáté. Den Evropy nebo také Schumanův den připadá na 9. května. Dne 9. května 1950 francouzský ministr zahraničí Robert Schuman ve své deklaraci vyzval k mírové spolupráci v Evropě a položil tak základy dnešní evropské integrace.
 
Mezinárodní hudební festival  Letohrad  patří k hudebním svátkům v kraji 

Pardubice (15. 5. 2012) - Pod záštitou hejtmana Pardubického kraje Radko Martínka  se ve dnech 2. – 10. června 2012 uskuteční  v Letohradě a jeho okolí jeden z nejvýznamnějších českých hudebních festivalů. Uznávané zastoupení mají zejména varhaníci z různých zemí světa. Divákům přinese festival šest  zajímavých a jedinečných koncertů. Pardubický kraj na něj přispívá částkou 40 tisíc korun.
Prestižní  hudební festival pořádá již 23 let Společnost F. V. Heka. Tato významná osobnost národního obrození  je s Kyšperkem, dnešním Letohradem, úzce spojena. F. V.  Hek  zde prožil závěr svého života a je zde také pohřben.  „Stejné úsilí jak on na poli buditelském, vyvíjejí také organizátoři festivalu  na poli hudebním,“ říká hejtman  Radko Martínek. Za 23 let existence se letohradský festival dostal do povědomí publika nejen z Pardubického kraje a zařadil se  po bok dalších významných svátků hudby, jakou jsou Smetanova Litomyšl či Tomáškova a Novákova hudební Skuteč.  Vedle Společnosti F. V. Heka se na organizaci festivalu a financování spolupodílejí také Město Letohrad a Kulturní centrum Letohrad. „Pro naše město je to jedna z největších akci, která k nám přiláká návštěvníky, a to zejména z řad milovníků hudby,“ uvádí starosta Letohradu Petr Fiala.
Dramaturgie festivalu představuje jako každým rokem řadu  zajímavých koncertů, které se snaží oslovit široké spektrum diváků. Na zahajovacím galakoncertě se představí Filharmonie Hradec Králové se šéfdirigentem Ondřejem Kukalem a přední český houslový virtuóz Václav Hudeček,“ prozradil umělecký ředitel festivalu František Vaníček. Po několika letech na festivalovém pódiu vystoupí přední český amatérský komorní orchestr Univerzity Hradec Králové a na závěr festivalu je opět připraven koncert propojující různé hudební proudy. Tentokrát to bude provedení Jazzové mše Karla Růžičky v podání několika pěveckých sborů, sólistů a orchestru. Tradičními koncerty v dramaturgické stavbě festivalu jsou varhanní recitály především  zahraničních varhaníků. V minulých ročnících se festivalovému publiku představili neprofesionální i profesionální varhaníci nejen z evropského kontinentu, ale také ze zámoří. Právě především varhanní koncerty dodávají festivalu na mezinárodním významu a v oblasti varhanní hudby se právem řadí k předním akcím podobného zaměření u nás. V roce 2012 vystoupí umělci z Finska, Švýcarska a Německa. Celkově na MHF Letohrad 2012 vystoupí 130 účinkujících.
 

Mezinárodní hudební festival – Letohrad 2012

23. ročník

  

sobota  2. června 2012 v 19.30 hod. – Dům kultury v Letohradě

předání cen města

předání ceny Grand prix za rok 2011 F. V. Hekem B. Mimrovi a Kom. orch. J. Kociana

Zahajovací galakoncert

P. I. Čajkovskij – Koncert pro housle a orchestr D dur, op. 35

 A. Dvořák – Symfonie č. 6 D dur, op. 60

Václav Hudeček - housle  Filharmonie Hradec Králové  Ondřej Kukal – dirigent

 

neděle 3. června 2012 v 18 hod. – Evangelický kostel v  Horní Čermné

Finské inspirace Henryk Gwardak – varhany (Finsko)

 

čtvrtek 7. června 2012 ve 20 hodin – kostel sv. Bartoloměje v  Jablonném n. Orl.

Populární varhanní skladby Elmar Jahn – varhany (Německo)

 

pátek 8. června 2012 ve 21 hod. – kostel sv. Václava v Letohradě

Koncert při svíčkách Cyrill Schmiedlin (Švýcarsko) Novinka: Video přenos koncertu na plátno!

  

sobota 9. června 2012 ve 20 hodin – Kostel sv. Filipa a Jakuba v Lukavici

Smyčcový orchestr UHK Jaromír Křováček – dirigent

 

neděle 10. června 2012 v 15 hod. – zámecké nádvoří v Letohradě

 Závěrečný koncert

Karel Růžička – Celebration Jazz Mass

Pěvecké sbory KOS Litomyšl a JITRO Hradec Králové sólisté a Big Band Chrudim řídí – Milan Motl