Českotřebovský deník 123/2012 (17.5.)                                 
Spolek od sv. Kateřiny informuje


Ve dnech 11.5.-13.5. 2012 přijeli na naše pozvání slovenští přátelé z družebního města SVIT. Byli to senioři z pěveckého sdružení SPEVOKOL.Přivítali jsme je v pátek po 17.-té hodině na nádraží ČD, odkud odjeli autobusem na internát VOŠ a SŠT, kde se ubytovali. Večer jsme je přivítali v chalupě u Kostelíčka a tam pro ně připravili pohoštění. Večer jsme strávili v družné debatě a zároveň hrála malá hudební skupina k tanci a poslechu.V sobotu dopoledne byla plánovaná prohlídka města,ale protože pršelo,tak se naši přátelé přesunuli zase do chalupy u Kostelíčka,kde pan Ota Dobrovský přednesl stručný výklad o historii i současnosti České Třebové. Po obědě v chalupě jsme jeli autobusem do Kozlova. Následovala prohlídka chaloupky Maxe Švabinského. Pak jsme se přesunuli do hostince u Sitařů, kde bylo připraveno pohoštění a naši přátelé nám předvedli něco ze svého repertoáru jejich hudebního sdružení SPEVOKOL, včetně několika recitací. My na oplátku jsme jim předvedli ukázku ze "sokolského" cvičení v krásných červených trenýrkách a bílých tričkách. Dále byla volná zábava,ke které nám hrála výborná kapela.Všichni si zatancovali,zazpívali a dobře se bavili.V neděli se naši přátelé přišli rozloučit do chalupy u Kostelíčka, kde po občerstvení dostali malé dárky a také svačinu na delší cestu domů. Auty jsme je odvezli na nádraží ČD, kde jsme se s nimi rozloučili a rychlíkem v 10.57 odjeli směr Slovensko. Alois Vyroubal.
 
Na základních školách v České Třebové bude 6 nových prvních tříd

Na základě provedeného zápisu do prvních tříd bude rozmístění  nových prvňáčků na českotřebovských základních školách téměř rovnoměrné - na každé škole budou zřízeny dvě nové první třídy. Na ZŠ Habrmanova  je po odečtení těch, kterým byl povolen odklad školní docházky zapsáno 50 prvňáčků, na ZŠ Nádražní ulice bude do dvou tříd  chodit 51 žáků. Na každé z těchto bylo u zápis o 3 žáky více, avšak  uspěli při podání žádosti o odklad školní docházky. Na ZŠ Ústecká bylo sice zapsáno 49 prvňáčků,. avšak osmi z nich byl dodatečně povolen odklad školní docházky. I zde budou zřízeny dvě  první třídy. 
 
O přijetí  dětí do mateřských škol bylo rozhodnuto, v srpnu bude ještě další zápis

Zastupitelé dali  na dubnovém jednání ZM souhlas s přípravou nové třídy mateřské školy, která bude zřízena na MŠ U Stadionu, zatím probíhá příprava projektu na stavební úpravy, které si zřízení nové třídy MŠ vyžádá a současně  byl vznesen požadavek na zajištění výuky v této třídě  rozšířením pedagogického sboru MŠ.  MC ROSA dostalo  usnesením rady města ze 14.5. 2012 z nyní užívaných prostor jednoměsíční výpověď. O tom, kam bude přemístěno zatím rozhodnuto nebylo.  Do nově zřizované třídy na MŠ U DStadionu se budou děti přijímat na základě dodatečného zápisu, který bude vyhlášen v měsíci srpnu. V té době již bude o zřízení nové třídy MŠ definitivně rozhodnuto a  budou zajištěny i mzdové prostředky pro pracovníky MŠ. Zápis bude vyhlášen v Českotřebovském zpravodaji a na plakátech.
 
Dvakrát kvalitní atletika v Ústí nad Orlicí  

Atletický stadion v Ústí nad Orlicí uvidí na začátku června dva kvalitní atletické podniky."Nejprve to bude v sobotu 2.června Il.kolo Il.atletické ligy mužů a žen. Startivat bude celkem 18 družstev, mezi nimi i obě družstva domácí Jiskry Ústí nad Orlicí. Na programu bude celkem 34 disciplin a bojovat se bude o 1904 bodů. Pořadatelé zajistili elektrické měření časů a protože bude startuvat kolem 300 atletů a atletek tak také kiosek s občerstvením. Na startu bude několik předních atletů České republiky protože přijede npř. Chrudim, Čáslav, Jihlava, Třebíč, AKTIS Praha a jiné kluby Začátek ligové atletiky je stanoven na 11 hodin
Krátce nato v úterý 5.června bude stadion patřit žactvu z celé České republiky. Do Ústí nad Orlicí byl přidělen 44. ročník celostátního poháru žactva. Startují čtyři věkové kategorie /mladší a starší/ a na startu bude 320 žáků a žákyň, l tady je zajištěno elektrické měření časů. Na programu bude 24 různých disciplin a začátek je stanoven na 10,30 hodin
 
Propozice CYKLO GLACENSIS 2012

Start:  18.5. v 8.00 hod. z náměstí v Ústí nad Orlicí, České Třebové, Brandýsa nad Orlicí, Chocně, Žamberka, Králík, Lanškrouna, Vysokého Mýta, Náchoda, Bačetína a poprvé také z Nového Města nad Metují
Cíl:      16.30 hod. Rekreační zařízení AMW w Młotach (Wójtowice u Bystrzyce Kł.)
17.30 hod. Sportovní hry EURO GLACENSIS 2012 ve Wójtowicích
19.00 hod. Společenský večer ve Wójtowicích v Areálu „Pod debem“ 
Rekreační zařízení AMW w Młotach je vzdálené cca 3km od Wójtowic, kde bude společenský večer, pro účastníky je zajištěna autobusová doprava na trase Młoty – Wójtowice – Młoty, tj. na program sportovních her, společenského večera a po jeho ukončení zpět na nocleh.  
Ubytování v Rekreačním zařízení AMW w Młotach
Pro Čechy 100 lůžek = 12x dvoulůžkových, 20x třílůžkových, 4x čtyřlůžkových pokojů
Stravování
Večeře a snídaně – v místě ubytování (Rekreačním zařízení AMW w Młotach)
Gril večeře v Areálu „Pod debem“ ve Wójtowicích.
Celková cena je 59 złotych (místo původních 90 zł. díky příspěvku Regionu Orlicko - Třebovsko) - zahrnuje ubytování na lůžku, večeři, snídani v Młotach + večeři ve Wójtowicích.
ZDARMA obdrží každý účastník tričko s logem CG.
Odjezd z Wójtowic je v sobotu 19.5. 2012 individuální v režii vedoucího týmu.
Porota posuzovala úroveň školních časopisů a novin

Pardubice – Z celkem dvaceti školních časopisů a novin dnes vybírala porota složená ze zástupců profesionálních novinářů a Pardubického kraje ty nejlepší. Výsledky druhého ročníku krajské soutěže, jehož organizace se ujalo Občanské sdružení Altus, budou vyhlášeny 24. května 2012 v rámci tradiční Bambiriády v Chrudimi.   U periodik rozdělených do několika kategorií dle věku žáků byly hodnoceny originalita obsahu, tematická pestrost, aktuálnost ve vztahu k místu, kde časopis vychází, prostor pro názory žáků, studentů a pedagogů, ale také originalita grafického zpracování, původní fotografie či kresby. Ceny byly uděleny zvlášť za titulní stranu časopisu, grafické zpracování, autorský podíl a obsahovou kvalitu.   „V porovnání s minulým ročníkem se úroveň prezentovaných časopisů zvyšuje. To mi dělá ohromnou radost. Naopak mě mrzí, že se soutěže neúčastní více středních škol. Přitom časopisů v těchto školách vzniká celá řada. Nechybí v nich studentská recese ani, pro žáky tohoto věku přirozená, revolta. Zcela určitě by bylo co posuzovat,“ hodnotí krajská radní Jana Pernicová, která spolu s europoslancem Janem Březinou převzala nad soutěží záštitu. Význam této soutěže spatřuje v kultivaci slovního projevu žáků, rozšiřování jejich obzoru, v rozvoji samostatného myšlení a v neposlední řadě v učení se tvůrčí týmové spolupráci. „Školní časopisy jsou odrazem života žáků a jejich pedagogů, vyznačují se svojí originalitou, zábavností, mnohdy čtenáře poučí. Osobně jsem se v nich inspirovala několika zajímavými recepty,“ dodává s úsměvem Jana Pernicová.       Součástí letošního ročníku byl seminář na téma Média, tisk a propagace, v jehož rámci se uskutečnila i návštěva žáků v redakcích tištěných periodik a rádia. Vítěz dané kategorie a oblasti má právo prezentovat se jako „Školní časopis Pardubického kraje roku 2012“ v šestém ročníku celorepublikové soutěže školních časopisů a novin.