Českotřebovský deník 124/2012 (18.5.)                                  
Kavárnička U TYGRA oznamuje !!!

Informace že budeme končit náš provoz je nepravdivá a zakládá se na lži. Kavárna BYLA, JE a BUDE tu stále pro Vás...jde o poškozování dobrého jména naší kavárničky proto bychom chtěli tímto všechny spekulace vyvrátit. Rozvíjíme se  a chystáme stále nové a nové nápoje a delikatesy které jsou naší specialitou. Proto budeme rádi, zachováte-li nám přízeň a oblíbíte si nekuřácké prostředí v kavárničce, která dostala ocenění PŘÁTELSKÁ DĚTEM. S přáním krásných dnů majitelé Marta a Jan JASANŠTÍ
 
Bohoslužba na Starém náměstí 

Církev bratrská pořádá dne 24. 6. v 9,30 otevřenou bohoslužbu na Starém náměstí. Využijte příležitost vychutnat si spolu s námi tradiční i moderní křesťanské písně, srozumitelné kázání poselství Bible, či krátké vyprávění některých z nás o zkušenostech víry v Boha.  Zveme každého mezi nás – přijďte se zúčastnit či se jen nezávazně podívat a poslechnout. Všichni bez výjimky jsou srdečně vítáni. Tomáš Pospíchal, kazatel.

Sňatky v květnu 

Jan Žitný, Česká Třebová a Markéta Křemenáková, Česká Třebová
Martin Maco, Česká Třebová a Martina Sadílková, Česká Třebová
Jan Blažek, Česká Třebová a Markéta Kubů, Ústí nad Orlicí
 
ČSOB Pojišťovna v České Třebové bude na nové adrese 

vylepšuje pro své stávající klienty a pro nové klienty obchodní prostory. Stávající pracoviště se přemísťuje od 4.6.2012 zde v České Třebové na adresu   Hýblova 98    (naproti Cukrárně  Suk)
Přijďte se zeptat, jak počítáme povinné ručení……
Přijďte zjistit novinky v oblasti pojištění domků a domácností….
Přijďte se zeptat,  jak a kdy vzroste cena životního pojištění pro ženy v EU ……
Přijďte se zeptat na pojištění podnikatelů……
Přijďte se pojistit na cestu do zahraničí……
Přijďte se zeptat na  důchodovou  reformu platnou od 1.1.2013…..
Rádi Vás uvítáme v nových prostorech a  zodpovíme Vaše dotazy                             ČSOB Pojišťovna, tel: 774 22 94 95

 

Memoriál Vlastimila Voleského  na Lhotce


Sokol Lhotka ve spolupráci s osadním výborem Lhotka si Vás dovolují pozvat na 23. června
od 8.30 h na čtvrtý ročník turnaje fotbalových přípravek Memoriál Vlastimila Voleského
Akce se koná pod záštitou člena rady města Česká Třebová pana Mgr. Josefa Kopeckého
Přijďte podpořit nejmenší fotbalisty a strávit hezký den ve zdejším sokolském areálu. Občerstvení zajištěno. V případě nepřízně počasí změna vyhrazena. Ing. Rudolf Sýkora, předseda osadního výboru Lhotka
 
Slavnostní koncert ke 150. výročí založení smíšeného pěveckého sboru Žerotín Brandýs nad Orlicí

Slavnostní koncert se bude konat v Brandýse nad Orlicí 15.6.2012 v sále sokolovny od 19:30 hodin. Sbor Žerotín 150 let od svého založení. V předsálí bude malá výstavka z historie sboru, budou vystaveny prapory sboru. Jsou pozváni všichni bývalí zpěváci sboru.
Program koncertu:
·        Projev starosty (zřizovatele sboru) Petra Tomáška a předsedy sboru Pavla Neumeistera.
·        Vystoupení Žerotína + gratulace hostů
·        Společný zpěv sboru Žerotín a ústeckého Alou vivat
·        Vystoupení Alou vivat
·        Vystoupení sboru Bendl
·        Společný zpěv sborů Bendl a Žerotín                                                         Následuje společenský večer.

Z pozůstalosti po vojácích, letcích, partyzánech, SNB koupím medaile, odznaky, průkazy, foto, písemnosti. T: 608420808

 
Příští týden v Pardubickém kraji  

Úterý 22. 5. Tisková konference k  neziskovému sektoru a Evropskému roku aktivního stárnutí.  Uskuteční se v úterý 22. května od 10 hodin  v Restauračním klubu Krajského úřadu Pardubického kraje (Pardubice, Komenského náměstí 125).
 
Pátek 25. května 2012 Pocta Janu Kašparovi. Po pietním aktu u jeho hrobu se hlavní program uskuteční v bývalé reálce (Pardubice, Komenského 120), kam chodil Jan Kašpar do školy. Při této příležitosti zde  náměstek hejtmana Jan Tichý odhalí pamětní desku Jana Kašpara z dílny akademického malíře Josefa Procházky. Společenský sál bude za přítomnosti hejtmana Radko Martínka a ředitele Národního technického muzea Karla Ksandra přejmenován  na Sál Jana Kašpara. V dalším programu se setkají historici, současní aviatici a příznivci letectví a hlavně tvůrci filmu 100 let poté, a stále znovu. Tento dokument  tvůrci  během odpoledne celkem třikrát představí veřejnosti. Na první projekci budou navazovat besedy od 16 a od 17 hodin, na které  přislíbili účast režisér Jan Kiss s filmovým štábem,  pilot novodobého Blériotu Petr Mára, organizátor přeletu a majitel Aviatického muzea v Kuněticích Martin Kindernay, historici Pavel Sviták a Jiří Kotyk, praneteř Jana Kašpara Eva Perrová a další zajímavé osobnosti.
 
Kraj bude chránit silnice, mobilní váhou

Pardubice (18. 5. 2012) – Náměstek hejtmana zodpovědný za dopravu, dopravní obslužnost a investice Jan Tichý seznámil minulý týden Radu Pardubického kraje se stavem silnic II. a III. třídy. Upozornil na to, že jejich stav považuje za velmi vážný. Stát nedává krajům na opravu silnic ani korunu. Kraj  nemá mnoho možností jak ochránit kvalitu silnic nižších tříd. Jednou z těch, které chce využít, je zavedení kontrol hmotností nákladních vozidel. 
„Po letošní zimě máme na opravu vozovek pouze 90 milionů korun, což představuje 0,3 procent z reálné hodnoty silničního majetku v Pardubickém kraji,“ říká náměstek Tichý. Tři desetiny procenta z hodnoty majetku investované do oprav přitom znamenají, že cestáři by se k opravám jednotlivých úseků vozovek mohli dostat vždy po 350 letech. Při plánované životnosti silnic 50 let je taková situace pochopitelně zcela neudržitelná. „Taková perioda opravy silnic by znamenala, že bychom nyní opravovali cesty z doby, kdy ve Francii vládl Ludvík XIV., stále ještě žil staroměstský kat Jan Mydlář a Angličané zabrali New Amsterdam a přejmenovali ho na New York. Za zhruba sto let bychom se teprve dostali k opravám cest z doby, kdy byl Napoleon Bonaparte miminko a v Čechách vládla Marie Terezie,“ poukazuje na absurditu současného stavu v nadsázce Jan Tichý.
Je naprosto jasné, že se Pardubický kraj, jako ostatně všechny regiony v republice, neobejde v oblasti údržby silnic bez pomoci státu. Tedy toho, kdo před deseti lety předal krajům silnice II. a III. třídy v silně podfinancovaném stavu. „Máme tak málo peněz, že si můžeme dovolit opravovat jen ty, které jsou v havarijním stavu. A těch je čím dál tím více,“ konstatuje náměstek. „Stát přitom do výstavby několika kilometrů dálnice D8 přes České Středohoří investuje skoro 16 miliard korun. Kdybychom si ročně odpustili pár kilometrů dálnic nebo rychlostních silnic, bylo by pro problémech se silnicemi v krajích. Takto budeme mít kdesi šestnáct kilometrů dálnice, zatímco krajské silnice budeme označovat dopravními značkami jako nesjízdné.
Kraj se alespoň vydal cestou prevence, aby zabránil dalšímu nadměrnému ničení vozovek, které poškozují zejména přetížené kamiony. „Rozhodli jsme se náš silniční majetek chránit. Ve spolupráci s Policií ČR budeme pravidelně kontrolovat hmotnost vozidel. Rada Pardubického kraje schválila pořízení skříňového dodávkového vozidla, které bude po dovybavení používáno k přepravě přenosné váhy pro mobilní nízkorychlostní vážení vozidel. S využitím váhy počítáme především v místech, kde je doprava nejsilnější a silnice nejzatíženější,“ objasnil plány kraje náměstek Tichý. Předpokládaná cena pořízení dodávkového vozidla je do jednoho milionu korun.
Vedení kraje uvažovalo i o zakoupení stacionárních vah umístěných na vozovce. Ty registrují auta, která povolený váhový limit přesáhnou, a zároveň pořídí fotografie s poznávací značkou. Jedna váha však vyjde asi na pět milionů korun, proto je hejtmanství pořídí jen s podmínkou, že s nákupem pomůže ministerstvo dopravy.