Českotřebovský deník 125/2012 (19.5.)                                  
Blahopřání k povýšení, byť se zpožděním

Na návrh Československé obce legionářské povýšil ministr národní obrany Alexandr Vondra paní poručíka v.v. Boženu Ivanovou do hodnosti nadporučíka. Slavnostní akt se uskutečnil v Praze na setkání veteránů při příležitosti oslav státního svátku dne 28. října 2011.
 
Nadporučík Božena Ivanová je radistkou a poslední příslušnicí 2. československé paradesantní brigády v Sovětském svazu. Válka pro ni skončila v roce 1945 demobilizací v hodnosti četaře.
 
Na ilustrační fotografii pořízené na dělostřelecké tvrzi Hůrka v Králíkách při otevření výstavby "S padákem nad hlavou" v roce 2010, je po boku nadporučíka Ivanové brigádní generál Jaroslav Kleneš, bývalý příslušník paraskupiny Platinum - Pewter ve Velké Británii. Ha území Protektorátu byl vysazen v únoru 194-5 a až do konce války obsluhoval vysílačku Anna.
 
Text a foto: Oldřich Gregar
 

Příspěvek Oldřicha Gregara zveřejňuji až s velkým zpožděním, některé články se při stěhování redakce Čt. zpravodaje nejdříve ztratily a poté objevily, tím vše vysvětluji.... (re)

Návštěva z italského města Peschiera Borromeo  

Ve středu 9. května 2012 přijela na pozvání  ZŠ Habrmanova do České Třebové skupina učitelů a zástupců města Peschiera Borromeo v čele se  starostou panem Antoniem Salvatore Fallettou. Oplatili tak návštěvu našich učitelů na podzim minulého roku. Oficiálně byla delegace z Peschiera Borromeo přijata na radnici vedením města ve čtvrtek dne 10. května 2012. 
Na programu bylo představení ZŠ Habrmanova, prohlídka města, regionu a hlavně domluva výměnného pobytu našich a italských žáků. Historicky první výměna mezi oběma městy se uskuteční již na podzim letošního roku. Žáci budou mít jedinečnou příležitost vyzkoušet si svoje znalosti angličtiny, poznat nové přátele a způsob života  v obou zemích.
 
Ludmila Rašnerová, sekretariát starosty města 

Città di Peschiera Borromeo Město Peschiera Borromeo

Město Peschiera Boromejského se nachází jihovýchodně od Milána. La cittadina conta più di 20.000 abitanti ed è in continua espansione. Město má více než 20.000 obyvatel a stále roste, těží s těsné blízkosti města Milano. .
Provincia: Milano Provincie: Milan  Regione: Lombardia Region: Lombardia  
Numero Abitanti: 22.823 al 31/12/2010 Počet obyvatel: 22.823 až 31/12/2010
Altitudine: 100 mslm Nadmořská výška: 100 m nm  Superficie: 23,49 kmq Rozloha: 23.49 sq km
V roce 2006 bylo toto město  na osmém místě v žebříčku nejbohatších obcí v Itálii. Životní prostředí velmi ovlivňuje přírodní park Carengione, původně lovecký revír Boromejského. Během středověku oblast Peschiera Boromejského byla důležitá pro obchod.
Květnové trhy s malým zájmem kupujících i prodejců nebylo mnoho

Další trhy budou v těchto dnech:  28.6.  19.7. 23.8., 20.9. 18.10 22. 11 a 13. prosince


Jarní koncert velkého swingového orchestru s kvalitní posilou - Big bandem Lanškroun

V pátek 18. května večer se velký sál Kulturního centra opět zcela zaplnil příznivci swingové hudby. Již tradiční konferenciér Alfréd Strejček měl  na tomto večeru příležitost představit posluchačům koncertu nejen domácí velký swingový orchestr KC Česká Třebová řízený Mgr. Milanem Špičákem, ale také jeho hosta, Big band Lanškroun. O obou orchestrech hovořil moderátor pouze v superlativech.  Kvalitní hudební těleso z Lanškrouna je tradičně ozdobou všech jazzových festivalů,a na které  bylo pozváno a stejně  tak tomu bylo  v přípdě Jarního koncertu v České Třebové. Swing je  v našem městě vzácné koření a tak se nelze divit, že je o všechna vystoupení VSO velký zájem a že nás tento orchestr také reprezentoval v našich partnerských městech. Na fotografiích představujeme hosta večera, lanškrounský Big band.
Big Band Lanškroun patří již dlouhou dobu mezi přední české amatérské big bandy. Jeho zakladatelem (r. 1983) a dirigentem je Ing. Josef Pilný, pod jehož vedením se orchestru podařilo dosáhnout řady zajímavých úspěchů. Široký repertoár (750 skladeb) umožňuje orchestru vystupovat v pořadech nejrůznějšího druhu. V roce 2000 měl tu čest být jedním z hlavním bodů programu při slavnostním zakončení mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech, hrál na mezinárodním filmovém festivalu pro děti a mládež ve Zlíně.V témže roce dělal orchestr společnost například Stelle Zázvorkové, Vlastimilu Brodskému či Pavlu Bobkovi při večeru společnosti Harlequin.Zřejmě největší výzvu v dosavadní historii orchestru představovalo pozvání k doprovodu Waldemara Matušky při koncertu k jeho70. narozeninám ve vyprodané pražské Lucerně....