Českotřebovský deník 126/2012 (19.5.)                                  

Gymnazisté v Anglii 


Ve dnech 12. - 17. dubna se skupina studentů českotřebovského gymnázia vydala na poznávací zájezd do Londýna a dalších zajímavých míst a měst Jižní Anglie. Ve čtvrtek o půl osmé ráno jsme vyjeli na téměř dvaceti čtyř hodinovou cestu do našeho cíle. Po té co jsme dorazili na místo, čekala nás okružní prohlídka hlavních pamětihodností, které při návštěvě Londýna rozhodně není možné vynechat. A to jsou Westminsterské opatství, Big Ben s budovou parlamentu, Buckinghamský palác, Trafalgarské náměstí, Picadilly Circus, Covent Garden Market a mnoho dalších. Večer nás pak náš autobus odvezl na parkoviště, na kterém jsme již byli očekáváni rodinami, které nás po dobu našeho pobytu hostily. Třetí den nás čekal výlet do přímořské oblasti, konkrétně do města Brighton. Díky pánům řidičům jsme si však ještě předtím měli možnost prohlédnout (alespoň přes okna autobusu) prostředí anglického venkova a také útesy nazvané „Sedm sester“. Následovala prohlídka města se známým molem „Brighton Pier“ a palácem „The Royal Pavilon“. Čtvrtý den patřil okružní jízdě po londýnských sportovištích, která se nyní připravují na letní olympijské hry, dále výletu do paláce Hampton Court s překrásnými zahradami a bludištěm a nakonec prohlídce tří nejznámějších londýnských muzeí – Natural History Museum, Victoria & Albert Museum a Muzea vědy. Poslední den strávený v Anglii jsme věnovali návštěvě dvou dominant – hradu Tower a mostu Tower Bridge. Nakonec jsme lodí dojeli a poté vyšplhali k nultému poledníku v Greenwichi. Zde naše pouť skončila a my se plní zážitků vraceli zpět domů. Všem i mně osobně se tento zájezd moc líbil a budu-li mít ještě někdy příležitost podívat se do této nádherné země, určitě tak učiním, protože je ještě mnoho krásných koutů, které jistě stojí za návštěvu.

Text a foto: Martin Menšík (úvodní foto: Martina Pěkníková) Více fotografií naleznete na webové stránce školy www.gymnct.cz

ZŠ Habrmanova pořádá příměstský tábor:  2.prázdniny se Šikulkou 

Termín :  20. – 24.8.2012 Od   8,00 – 15,00 hodin
Pro děti od 1. do 9. třídy, které chtějí poznat a vyzkoušet tradiční  i moderní techniky.
Program :
Pondělí    -    plstění z ovčí vlny
Úterý      -    keramika
Středa    -    vosková batika a decoupage na textil, sítotisk
Čtvrtek   -    fimo, korálkování
Pátek      -    embosing, scrabooking
Cena :  1 350,- Kč  zahrnuje výtvarný materiál, obědy, pitný režim, pedagogické vedení a  pojištění.
Maximální počet účastníků je 16 dětí. Možno jednotlivé dílny – cena na den 400,-Kč.
Přihlášky a informace u paní vych. Lenky Elblové,   tel.737613369,l.elblova@email.cz
 
tvořivé dostaveníčko S Výtvarnými technikami 

pořádá Červenka,o.s. při  ZŠ Habrmanova pořádá pro rodiče a děti  
tiffany – skleněné vitráže  Pomůcky : pracovní rukavice, náplast 
Kdy : 12.6.2012 od 16,00 hodin ZŠ Habrmanova  Cena : 150,- Kč
Přihlášky: na tel.č. 737 613 369 nebo u p.vych.Lenky Elblová, l.elblova@email.cz

Víkend českotřebovských volejbalistů.


O minulém víkendu jsme měli bohatý program. V sobotu 12. 5. 2012 jsme předehrávali KP přípravky-trojic skupiny A chlapců v Chocni. Soupeři nám byla družstva Sokola Č. Třebová II, Litomyšle, Chocně a Lanškrouna. Klukům se tentokrát moc nedařilo a obsadili páté místo, když dva zápasy prohráli nejtěsnějším rozdílem 1:2. V sobotu rovněž probíhal poslední turnaj série barevného minivolejbalu ve Svitavách. Z 12-ti přihlášených družstev ve čtyřech kategoriích největšího úspěchu dosáhlo družstvo chlapců ve složení Hubáček, Beneš a Dupenopulos v zeleném minivolejbale, když  obsadilo celkové první místo. V neděli se naše B družstvo přípravky-trojic zúčastnilo B skupiny ve Svitavách. Zde vyhrálo jeden zápas a skončilo na 3. místě. V neděli také pokračoval dalším kolem pohár Pardubického kraje mladšího žactva v Pardubicích. Hrálo se na venkovních kurtech Sokola Pardubice za chladného počasí, ale naši hráči a hráčky si s chladným počasím poradili a obsadili celkové 1. a 2. místo.  Za volejbal  Česká Třebová Michal Kadlec
 
Pozvánka na 3.ročník turnaje v malé kopané

Uskuteční se opět pod názvem Letní Čistírna Cup, který se bude konat v sobotu 23.června na fotbalovém hřišti Na Skalce. Startovné: 1000 Kč/tým. Kontakt: Marek Trejtnar 776046900 nebo na www.cistirna.banda.cz.
 
Cena města Kohout pro Oldřicha Stránského 

V některých odvětvích sportu je v současnosti mnoho peněz které čistotu sportu kazí. Kopaná, lední hokej, košíková, tenis a další atraktivní sporty to jsou dnes divadla za velké peníze, ale také lukrativní zaměstnání. Samozřejmě, příprava na vrchol stojí mnoho úsilí, často mnoho peněz zvláště u odvětví, které potřebuje nákladná technické vybavení  (viz třeba lyžování - trénink v horách, tenis - drahé trenéry, krasobruslení atd.) Své profesní období prožil v Perle/Primoně, ukončení textilní výroby ve městě  vlivem konkurence asijských zemí se zabránit nedalo "Nepomohla by již ani obrovská investice do modernizace továrny," říká dnes o konci svého celoživotního pracoviště.  Přesto  intenzivně pomáhal zachraňovat zbytky archivu vzorků. Archiv knih byl světovým unikátem (alespoň, dle vyjádření zahraničních zákazníků Primony). Obsahoval 360 obrovských knih o rozměru cca 80 x 60 cm. Paradoxem je, že byl v době války ukryt v továrně a zachráněn před německými okupanty, ale před novodobými "zlatokopy" se jej zachránit nepodařilo.
Cenu města  získal Oldřich Stránský na podnět sportovní komise, za celoživotní  úspěšnou sportovní činnost a reprezentaci města  Ke dnešnímu sportu říká: " Dnešní vrcholový sport, pokud se umí, je dobrý byznys, kterému se ještě říká sport. Je tomu tak již i v lehké atletice. V době mého závodění jsme byli čistí amatéři. Určitou odměnou byly cesty do zahraničí.Na příklad, po skončení aktivního závodění jsem byl trenérem reprezentantů chodců bez nároků na odměnu. Je ale třeba poznamenat, že v době totality byl sport také politickou prestiží mezi státy tzv. socialistického tábora a mezi státy tak zvaně "kapitalistickými". Sportování ale dnes stojí také peníze a to i na"obyčejné" výkonnostní úrovni . Takže - v mnoha případech to dnešní sportovci mají těžší než jsme měli my. 
Kdybych dnes znovu začal sportovat, určitě bych si vybral lehkou atletiku pro její čistotu v soupeření a opět bych rád běhal, protože jako běžec jsem začínal. Zvláště běh v přírodě, pocit volnosti, překonáváni sebe sama - to člověka naplňuje.V zimě jsem miloval běh na lyžích a také jsem řadu let v této disciplině závodil. Určitě bych si nikdy nevybral box neboť "umlátit" soupeře abych mohl zvednout ruce nad hlavu opojen vítězstvím - to nikdy. Dnešní Mladé sportující generaci nic nezávidím. Bohužel jsme sportovali v jiné době, ve skromnějších, podmínkách, zvláště pokud jde o technické vybavení. Vývoj se nedá zastavit, narodili jsme se bohužel o něco "dříve". Cesta k úspěchu je stále zdlouhavá, stále bolí, stále vyžaduje mnoho úsilí, vytrvalosti a sebezapření."  
Postupně představíme i další  držitele Ceny města |(mm)
 
Cena města pro Jaromíra Šlemra 

Jaromír Šlemr získal cenu města za  celoživotní aktivní kulturní působení ve městě  s přihlédnutím k vydání  knížky Čas je jako kůň s jezdcem. Setkání nad novou publikací, která vyšla z iniciativy a také vlastním nákladem autora za přispění města Česká Třebová, obce Rybník,  Města Skuteč a Ing. Jaroslava Horáka z Olomouce. Knížka obsahuje části  Vyznání - Stříbrný vítr,  Básně. -  Budulínek (libreto dětské opery) včetně klavírního výtahu z úvodu opery a také F. K. Zedínkem zhudebněnou báseň "Pozdrav z České Třebové". V knížce jsou dobře vybrané ilustrace českotřebovských výtvarníků Marty Demelové, Pavla Langhanse, Jarky Bittla, Ludmily Rašnerové, Miloše Kebrle, Miloslava Tomše a Stanislava Víši. Ing. Jaromír Šlemr, se zamýšlí především nad úvodními verši knížky: Čas je jako kůň s jezdcem, který cvalem mizí za obzorem a nevrátí se, ať chceme či nechcem! ....    
Mám velkou radost, že Město ocenilo celoživotní zásluhy Jaromíra Šlemra. Snadno lze doložit jeho velký příspěvek především v oblasti ochotnického divadla. Jeho přínos pro ochotnické divadlo jak v České Třebové, tak ve Skutči, odkud pochází, byl již dříve oceněn udělením Zlatého odznaku  J. K.  K. Tyla. Bude-li DS Hýbl udělovat čestné členství, pak by mezi čestnými členy souboru neměl Jaromír Šlemr chybět....  (mm)