Českotřebovský deník 127/2012 (21.5.)                                  
AGILITY : Podhorský  Čaroskok   + Víkend s FITMINEM 2012

Koncem dubna na cvičišti ZKO Podhorka proběhly letošní první závody.Počasí  opět ukázalo, že ,,umí”,ale 30st. C ve stínu naše pravidelné návštěvníky nepřekvapilo. Pravda, ti méně otrlí raději zůstali v chládku domova, ale i tak byla účast hojná - závodilo 64 týmů ve 3 výkonnostních kategoriích.
Máme radost, že na stupních vítězů se umístili i závodníci reprezentující barvy Podhorky: Soňa Šmajzrová, Žaneta Krebsová,Bára Machová , Eliška Švihlová…S radostí jsme uvítali naši bývalou členku Romanu Ptáčkovou, která  2x reprezentovala naši republiku na Europen Open a přivezla do České Třebové cenné medaile. I když pro studijní a pracovní vytížení se na čas agility vzdala, byly její běhy s křížencem Rickym a pudlíkem Tobbym opravdu nádherné.Také nás  těší , že mnozí závodníci se k nám opakovaně vrací- a to dokonce až z Krnova nebo z Prahy.
Děkujeme touto cestou našim sponzorům - především firmě DIBAQ , která vyrábí superprémiové krmivo řady FITMIN, ale i prodejně EXOTA , paní Klimešové a Petrové, autoškole DRUMEL, firmám GEBESAN a RYDO, autosalonu Hyundai, MVDr. Radku Palánovi a dalším, kteří dle svých možností přispěli . Výsledky agility závodů Podhorský čaroskok jsou na webu : www.podhorka .org  v levém sloupci Závody a vyberete si ten příslušný tedy Podhorský čaroskok.  Fotografie jsou pod ODKAZY – Foto III.
Zároveň vás chceme pozvat  30.6. na  závody agility Podhorský skok a nejdůležitější FITMIN-CUP – Podhorka 1.7.  Loni jsme k nám zavítali i reprezentanti ČR  na Mistrovství světa a my doufáme,že se k nám opět někteří vrátí, abychom mohli shlédnout jejich špičkové výkony.
 
Taneční škola Knířovi informuje – červen 2012

17.6.2012 pořádáme další workshop s Martinem Dvořákem. Tentokrát SLOWFOX i pro úplné začátečníky. Přijďte se s námi naučit tento krásný tanec od osminásobného mistra ČR.
19.6.2012 ZUMBA ZDARMA. V rámci Týdne sportu ve spolupráci s VOŠ a SŠ technickou jsme připravili ZUMBU s Laďkou v čase 19 – 20 hod. v sále „na intru“. Na prázdniny připravujeme tančení s Michalem Kostovčíkem. Aktuální informace a podrobnosti k akcím najdete na www.knirovi.cz nebo na Facebooku (Taneční škola Knířovi).
 
TELEFONICKÁ KRIZOVÁ POMOC:  Nabízené služby při Lince důvěry Ústí nad Orlicí

Linka důvěry Ústí nad Orlicí již řadu let nabízí lidem telefonickou krizovou pomoc. Jejím posláním je poskytovat okamžitou telefonickou pomoc v obtížné životní situaci. Lidé se mohou na naši linku obracet i v případě, že svá trápení, ale i radosti, potřebují jenom někomu svěřit a s někým je sdílet.  Pracovník Linky důvěry se snaží posilovat motivaci a schopnosti volajícího samostatně řešit svou situaci v budoucnu, dává naději. Cílem hovoru je stabilizace a zklidnění a poskytnutí podpory. Kontakt s volajícím může snížit nebezpečí, že se krize bude dále prohlubovat. Linka důvěry nabízí základní psychosociální poradenství a informace. V  případě potřeby doporučuje a podává kontakt na další organizace či odborníky, kteří pomohou řešit obtížnou situaci (např. psychology, manželské poradny, občanské poradny atd.).
Od minulého roku jsme naši činnost rozšířili o novou sociální službu. Jedná se o poradenství po e-mailu. Posláním e-mailového poradenství je napomoci lidem při řešení obtížné situace prostřednictvím poskytnutých informací. Odpověď na e-mail je zpracována nejpozději do 4 pracovních dnů; v akutním případě je lépe zavolat přímo na uvedené krizové telefonní číslo.
Výhodami obou našich služeb jsou jejich snadná dostupnost, anonymita klienta, zachování mlčenlivosti a individuální přístup.
Linka důvěry také pravidelně organizuje přednášky a besedy. Ty jsou určeny především pro žáky základních škol (6. – 9. třídy), ale také žáky středních škol a pro další organizace, které mají zájem se o naší činnosti dozvědět více informací. Důležitým prvkem interaktivního programu je také povzbuzení k aktivnímu hledání pomoci a snížení obav se na krizové telefonní linky obracet.
Více o činnosti Linky důvěry Ústí nad Orlicí naleznete na našich webových stránkách: www.linkaduveryuo.cz.
Rychlý kontakt:
Telefonickou krizovou pomoc poskytujeme na čísle 465 52 42 52.
E-mailové poradenství poskytujeme na: napis@linkaduveryuo.cz
Bc. Lucie Šumberová, vedoucí Linky důvěry Ústí nad Orlicí
 
Litomyšl voněla tradičními bábovkami jako za časů  Rettigové 

Litomyšl (19. 5. 2012) - Na litomyšlském náměstí se hodovalo o víkendu  pod širým nebem, ale také soutěžilo o nejlepší bábovku. Třiadvacet hospodyněk upeklo sladkou pochoutku a čekalo na výrok poroty. Zasedal v ní i radní pro cestovní ruch Miroslav Stejskal.
„Nebylo vůbec jednoduché z takových dobrot vybírat tu nejlepší, nechutnější a nejhezčí. Bábovky byly určitě upečeny s láskou, všechny vypadaly velmi vábně,“ říká radní Stejskal. „U hodnocení rozhodoval vedle chuti také vzhled. Ovšem jen jedna z bábovek mohla získat titul nejlepší.  Vavříny si nakonec odnesla  studentka Lucie Gondeková, která společně s cukráři z Labské hotelové školy  v Pardubicích upravila rodinný recept  na staročeskou kynutou bábovku vícero chutí po prababičce.“    
 
Město v pohybu – týden dobré pohody 2012           

13. ročník společensko-kulturně-sportovní akce „Město v pohybu – týden dobré pohody“ proběhne ve dnech  4. – 9. června 2012. Během týdne se uskuteční různé kulturní a sportovní akce pro všechny věkové kategorie a je připraven bohatý doprovodný program. Kromě profesionálních hudebních skupin a umělců vystoupí na podiu amatérské a dětské soubory.  
Mezi hlavní doprovodné akce patří úterní Den životního prostředí a čtvrteční Den s IZS (ukázky hasičské, záchranářské, armádní a policejní techniky), jenž jsou doplněny zajímavými video prezentacemi a praktickými ukázkami. 
V hlavních večerních kulturních programech vystoupí na Mírovém náměstí profesionální skupiny a umělci. V pondělí vystoupí Václav Neckář s kapelou Bacily a skupina The Fireballs. V úterý se představí folklorbeatová skupina DOCUKU a jazzovat bude František Uhlíř. Středeční podvečer bude patřit Josefu Zímovi se skupinou Jiřího Sládka a Ondřeji Rumlovi s letohradským Big Bandem. Se skupinou Roberta Křesťana Druhá tráva a Gumou Kulhánkem s kapelou November 2nd se setkáme na podiu ve čtvrtek. Rockový pátek zpestří vystoupení skupin HAK band z Polska, Mother´s Angels a Laura a její tygři. V sobotním podvečeru vystoupí německá skupina TAXI a týden dobré pohody v sobotu večer  zakončí svým vystoupením  Aneta Langerová a Backwards Beatles revival. Připraven je také tradiční ohňostroj. V době konání akce „Město v pohybu – týden dobré pohody“ se uskuteční v úterý 5.června na atletickém stadionu republikové finále žactva Pohár rozhlasu. Doprovodné akce budou probíhat na všech sportovištích ve městě a na veřejném prostranství Kociánka. Hudební vystoupení se uskuteční na Mírovém náměstí. V městském muzeu, v Galerii pod radnicí a ve výstavní síni SŠUP ve Špindlerově ulici jsou připraveny výstavy. V prostoru před Malou scénou se v úterý odpoledne odehrají čtyři divadelní pohádky, v tábořišti v Cakli se ve středu uskuteční Dětský den outdoorových aktivit a v pátek večer se v prostoru před Základní uměleckou školou představí taneční soubor C-Dance s vystoupením Běh na dlouhou trať. Zázemí a občerstvení pro návštěvníky akcí je připraveno v horní části Mírového náměstí po celou dobu konání akcí.  Více informací a podrobný program najdete na www.ustinadorlici.cz.