Českotřebovský deník 128/2012 (22.5.)                                  
Putování za Třebovským kohoutem se vydařilo.

krásné počasí vylákalo v sobotu a v neděli do přírody v okolí našeho města stovky příznivců turistiky.  Zdálo se, jako by se vracely zlaté časy z těch let, kdy byla účast pochodníků na Putování za třebovským kohoutem opravdu masová. Organizační práce poměrně úzkého kolektivu českotřebovských turistů vedených Rudolfem Fibigarem se letos opravdu vyplatila, na  pěších a cyklotrasách napočítali během dvou dnů celkem 1226 turistů a to je pěkné číslo, které snese srovnání s těmi nejúspěšnějšími ročníky a jinými tradičními turistickými akcemi.  Dříve byl pochod prestižní záležitostí města, dnes jde o akci KČT. Nejlépe lze rozdíl  ukázat třeba na úspěšném zářijovém pochodu Lanškrounská kopa, který je skutečně celoměstskou a regionální akcí. Dnes je také velká konkurence akcí různých pořadatelů, na vlastní kůži to pozná každý organizátor sám. Letošní putování za třebovským kohoutem bylo skutečně vydařené, v ulicích bylo dobře poznat skupiny turistů a osvědčily se jiné trasování pro sobotu a jiné pro neděli, i když to pro pořadatele znamená jistě velkou komplikaci.  Zajímavostí sobotního putování byla jistě trasa vedoucí přes pravěkou osadu Bacrie v Křivolíku. Pořadatelé odhalili i nejvzdálenější účastníky pochodu, byli jimi zahraniční účastníci: Jozef Karovič z Bratislavy a Marian Rzekiecki v polského lázeňského města Duszniki Zdój. Fotografie ze sobotního startu pochodu, na kterém nechyběl i Českotřebovský kohout František Smejkal.
 

Úmrtí v květnu 2012 
Oldřich Kostroň, nar. 1934 Česká Třebová
Růžena Tojmarová, nar. 1946 Kozlov
Marie Řehořová, nar. 1929 Česká Třebová
Stanislav Starý, nar. 1945 Česká Třebová
Anna Vytlačilová, nar. 1921 Česká Třebová
František Dostálek, nar. 1921 Česká Třebová
Jaroslav Vaňous, nar. 1942 Přívrat
Ing. Miroslav Klimpl, nar. 1932 Česká Třebová
Věra Kupková, nar. 1921 Česká Třebová
Bohuslav Petržálek, nar. 1926 Česká Třebová
Žofie Pirklová, nar. 1922 Česká Třebová   Čest jejich památce!
 
Poděkování

K našemu kulatému jubileu jsme obdrželi řadu krásných gratulací a přání od různých institucí a přátel. Touto cestou všem upřímně a srdečně děkujeme. zcela mimořádný dík patří "jabkancovým umělcům", kteří nám přímo před okny našeho bytu uspořádali malou, ale milou Jabkancovou minipoutičku se zpěvem a tancem, čímž nás úplně dostali a připravili nám nádherný a nezapomenutelný zážitek. Díky!!
 
 
Orlická věž: hasiči závodili pod dohledem hejtmana


Senioři mohou v dobrovolnictví nalézt nový smysl života

Pardubice (22. 5. 2012) -  Loňský rok zaměřený na osvětu o významu dobrovolnictví přinesl své ovoce v mnoha neziskových organizacích Pardubického kraje v podobě zvýšení počtu dobrovolníků. Letos vyhlásila Unie Evropský rok aktivního stárnutí a mezigenerační solidarity. Pardubický kraj se v něm zaměřuje na volný čas seniorů, jejich vzdělávání, dobrovolnictví a překonávání mezigeneračních bariér. Dobré zkušenosti mají neziskovky zejména s dobrovolnictvím aktivních seniorů, kteří jeho prostřednictvím mohou získat nový smysl života po ukončení pracovní kariéry.
Rádi bychom na podzim letošního roku vyjádřili úctu těmto aktivním seniorům na slavnostním ocenění dobrovolníků z Pardubického kraje,“ říká radní kraje pro neziskový sektor Pavel Šotola. „Letos mohou zájemci nominovat dobrovolníky nad 55 let nebo mladší lidi, kteří pomáhají seniorům, dále nestátní neziskové organizace, které pracují se seniory, a samozřejmě společensky odpovědné firmy.“ Nejvýznamnější počiny z oblasti dobrovolnictví ocení nezávislá komise  1. října na Den seniorů. Nominační archy a podmínky nominace najdou zájemci na www.nevladky.cz v sekci dobrovolnictví.
Pardubický kraj se do Evropského roku aktivního stárnutí zapojuje spolu s Koalicí nevládek Pardubicka celoročním projektem zaměřeným jak na seniory, tak na udržení aktivit na podporu dobrovolnictví. Po Dni Země v Pardubicích jsou připraveny například přednášky o neziskových organizacích a dobrovolnictví na středních školách. Dále se uskuteční semináře pro aktivní seniory na téma finanční gramotnost, média a dobrovolnictví. Chybět nebudou ani  soutěže neziskovek o získání podpory partnerů a sponzorů, takzvané burzy filantropie. Významnou součástí projektu jsou také společné akce s Klubem českých turistů a podpora zapojení seniorů. „Dnes zahajujeme také  soutěž Aktivní stáří očima dětí. Ty mohou až do poloviny září posílat příspěvky o tom, jak vnímají stárnutí, a to jak obrázkem, příběhem, komiksem nebo jinou formou, která je napadne,“ informuje Jana Machová, ředitelka Koalice nevládek Pardubicka.
V Pardubickém kraji se každoročně zvyšuje počet neziskových organizací a rozsah jimi poskytovaných služeb. V roce 2011 byl objem přerozdělených finančních prostředků, poskytnutý formou grantů a dotací neziskovým organizacím, ve výši 161 206 tisíc korun. To oproti roku 2010 představuje nárůst o přibližně 7 milionů korun.
Pardubický kraj podporuje nestátní neziskové organizace zejména prostřednictvím své grantové a dotační politiky. Široká oblast podpory zahrnovala kulturní aktivity, památkovou péči, ekologickou výchovu a péči o životní prostředí, oblast sociální, zdravotní a protidrogové politiky, celoživotní vzdělávání a další aktivity.
V Pardubickém kraji bylo k  31. 12. 2011 evidováno celkem 5867 nestátních neziskových organizací všech existujících právních forem.
 
Bodovali na olympiádě dětí a mládeže, poděkoval jim hejtman

Pardubice (21. 5. 2012) - V restauraci U Šenků  v Pardubicích se setkal hejtman Pardubického kraje Radko Martínek s úspěšnými účastníky páté   zimní olympiády dětí a mládeže. Ta se tentokrát  konala  v Moravskoslezském kraji a naše sportovní naděje v ní zaznamenaly historicky největší úspěch, skončily čtvrté mezi kraji. Z devatenácti medailí dovezli závodníci šest z kovu nejcennějšího. Kralovali zejména biatlonisté a rychlobruslaři. "Dostali jste  do vínku  talent, houževnatost a lásku ke sportu, který vás  stojí mnoho odříkání, vyžaduje vytrvalost, ale přináší radost. Třeba v podobě medailí,“  shrnul hejtman Radko Martínek v děkovné řeči základní předpoklady, nutné k úspěchu.  „Zásluhu na vynikajícím výsledku mají  bezesporu i dobří trenéři a obětaví rodiče,“ dodal hejtman.  Předseda ČSTV Pardubického kraje Václav Shejbal, který se podílel na organizaci pardubické výpravy,  vyzdvihl  podporu Pardubického kraje. Ten na  olympiádu vyčlenil téměř jeden a půl milionu korun. Talentovaní závodníci i jejich trenéři se shodli, že olympiáda dětí a mládeže v Moravskoslezském kraji kvalitou organizace i podmínkami pro všechny účastníky v mnoha směrech předčila předcházející ročníky. Pochvalovali si vynikající areály a zázemí.  Pardubický kraj reprezentovalo 68 sportovců.  Česká mládež  závodí pod olympijskými kruhy již jedenáct let. U zrodu dětských olympiád stál  Pardubický kraj, kde se konalo první klání v roce 2003.