Českotřebovský deník 129/2012  (23.5.)                                
Dodatečný zápis do mateřské školy 

Informujeme rodiče, že na základě usnesení zastupitelstva města č. 69 ze dne 23.04.2012 bude v MŠ U Stadionu, Česká Třebová, otevřena nová třída pro předškolní vzdělávání. Kapacita třídy bude 28 dětí.
K zápisu se budou moci dostavit děti, které dosud nebyly přijaty v žádné mateřské škole. Při přijímání dětí bude postupováno dle stejných kritérií, která byla použita při dubnovém zápisu. Vzhledem k předchozímu zájmu o umístění v mateřské škole předpokládáme, že budou  přijaty dětí, které jsou narozeny do konce roku 2009.
V současné době je zpracováván projekt a v mateřské škole budou probíhat stavební úpravy. Po jejich dokončení a navýšení kapacity školy bude termín zápisu zveřejněn v mateřské škole, na webových stránkách města a v Českotřebovském zpravodaji. Předpokládáme, že zápis proběhne v měsíci srpnu.              Hana Hrdličková, vedoucí odboru školství, kultury a tělovýchovy

 

Zajímavá přednáška v Kulturním centru 

Odbor školství, kultury a tělovýchovy Městského úřadu Česká Třebová Vás zve na přednášku
PhDr. Lidmily Pekařové „Citová výchova od narození do puberty“
Termín konání: středa 30.05.2012 od 16 hodin
Místo konání: velký sál Kulturního centra v České Třebové  Vstupné: 20,-
Předprodej vstupenek .v Informačním centru Česká Třebová a v Kulturním centru Česká Třebová
 
Městské muzeum Česká Třebová Vás zve  

do Chaloupky Maxe Švabinského v Kozlově.
Otevřeno červen - srpen: denně mimo pondělí 9 - 17 hodin
září a říjen: soboty, neděle a svátky 12 - 16 hodin.
 
Dále bude v době letních prázdnin  zpřístupněna rotunda sv. Kateřiny.
Otevřeno  červenec - srpen: denně mimo pondělí  9 - 12 a 13 – 17 hodin.
Objednávky větších skupin a další informace na adrese www.mmct.cz nebo na tel. 465534516.
 
Kraj připravuje nemocnice na akreditace

Pardubice (23. 4. 2012) – Koordinační a řídící skupina nemocnic Pardubického kraje včera jednala celý den o společné cestě pěti krajských nemocnic poskytujících akutní péči k naplnění standardů kvality, které jim umožní získat statut akreditovaného zdravotnického zařízení. „Chceme, aby měli pacienti v našich nemocnicích garantovaný vysoký standard kvality poskytovaných zdravotních služeb. Akreditace by měla v budoucnu zároveň přinést zvýšenou úhradu za poskytnutou péči,“ představil hlavní záměry akreditace Martin Netolický, radní Pardubického kraje zodpovědný za zdravotnictví.     
Jednání Koordinační a řídící skupiny nemocnic Pardubického kraje se zúčastnil také ředitel Spojené akreditační komise David Marx, který nastínil hlavní oblasti standardizace péče a seznámil členy komise s principy akreditačního šetření. „Toto šetření se zajímá o proces poskytování péče z hlediska pacienta v daných zdravotnických zařízeních. Získání akreditace znamená záruku kvality a bezpečí pro pacienta v nemocnici. Má však i významný ekonomický efekt, neboť jednou z jejích podmínek je manažerská inventura a zefektivnění činností v nemocnici,“ řekl krajský radní Netolický.
Pardubický kraj chce, aby všech pět nemocnic mělo akreditaci nejpozději počátkem roku 2014. Jedinou nemocnicí v regionu, která již získala statut akreditovaného zdravotnického zařízení, je Svitavská nemocnice a.s. „Jedná se o náročný proces, který například zahrnuje splnění standardů určitých diagnostických postupů, péče o pacienty, ale také standardizaci podmínek poskytované péče,“ upřesnil radní Netolický a dodal: „Jsem velmi potěšen z přístupu zástupců nemocnic, kteří chápou, že i v této oblasti je žádoucí úzká spolupráce a vzájemná výměna zkušeností. To koneckonců ze své praxe v jiných krajích potvrdil i pan ředitel David Marx.“
A právě v tomto duchu se nesl další  program jednání koordinační a řídící skupiny nemocnic, kdy prezentovali své zkušenosti s jednotlivými procesy zástupci zdravotnických zařízení.

 
Jednání 76. rady Pardubického kraje

Program:
1. Zahájení
2. Informace hejtmana a radních o činnosti
3. Daň z příjmů právnických osob za rok 2011 placená Pardubickým krajem v roce 2012
4. Návrh na rozdělení nespecifikované rezervy Pk
5. Centrální nákup zemního plynu a elektrické energie
6. Informace k obchodní společnosti Technopark Pardubice, k. s.
7. Revokace části usnesení R/2080/11 a revokace části usnesení R/2258/11
8. Revokace části usnesení R/2296/11, části usnesení R/2368/12 a části usnesení R/2039/11
9. Záležitosti rozpočtu v kapitole strategického rozvoje kraje a evropských fondů
10. Globální granty OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost a návrh revokace usnesení Z/282/07 a Z/295/11
11. Projekty v oblasti dopravy v rámci ROP NUTS II SV
12. Projekt v oblasti životního prostředí v rámci OPŽP
13. Vyjádření k žalobě o náhradu škody
14. Uvolnění finančních prostředků na prezentační akce Pardubického kraje a revokace usnesení R/2454/12
15. Záležitosti vnějších vztahů
16. Záležitosti v oblasti školství
17. Personální záležitosti v oblasti školství - výsledky konkursních řízení
18. Záležitosti ve zdravotnictví IX. a návrh revokace usnesení Z/316/11
19. Záležitosti nemocnic Pk s akutními lůžky IV.
20. Projekty Koordinační a řídící skupiny nemocnic Pardubického kraje
21. Projekty Pardubického kraje k notifikaci EK
22. Záležitosti kanceláře ředitele úřadu
23. Záležitosti kanceláře ředitele úřadu II
24. Dotace v oblasti životního prostředí a zemědělství
25. Finanční podpory na hospodaření v lesích v roce 2012 - 2. část
26. Návrh nařízení kraje - zřízení přírodní památky Vesecký kopec
27. Změna zřizovacích listin v oblasti sociálních věcí
28. Příspěvkové organizace v oblasti sociálních věcí 6 a návrh revokace části usnesení Z/389/12
29. Projekty Transformace Domova sociálního zařízení Slatiňany v rámci IOP
30. Investiční akce v oblasti sociálních věcí
31. Investiční akce v oblasti dopravy
32. Záležitosti v oblasti dopravy

 

Mladí agrárníci ostře kritizují ministra Kalouska: Zrušením zelené nafty stoupne cena potravin

Pardubice – Lidé se stále více učí nakupovat regionální potraviny od českých zemědělců.  Zrušením zelené nafty dojde ke zdražení těchto potravin, což povede podle Společnosti mladých agrárníků k odlivu spotřebitelů. „Regionální potraviny mají tu výhodu, že konzument zná dodavatele a může odhadnout jeho poctivost a kvalitu potravin. Důležité je, že potraviny jsou také šetrné k přírodě. Nejsou totiž převáženy přes celou republiku do centrálních skladů a zpět do menších či větších obchodů. Zrušením zelené nafty tak budou i tyto potraviny zatíženy daní určenou na opravu silnic. Vniveč tak přichází celonárodní snaha zemědělských organizací, které se snaží výhody a ekologickou šetrnost regionálních potravin dostat do podvědomí široké veřejnosti,“ zdůrazňuje Petr Mareš, prezident Společnosti mladých agrárníků.  Zelená nafta je pro zemědělce levnější, protože je v ní zohledněn fakt, že zemědělské stroje nejezdí běžně po silnici a neničí ji. „Spravedlivostí v systému se ministr Kalousek ohání velmi často. Je ale spravedlivé, že jakýkoliv konzument v České republice, tedy i ten který nevlastní či velmi omezeně používá auto, má platit daň určenou na opravu silnic prostřednictvím zvýšené ceny potravin?“komentuje Petr Mareš.  
Konec zemědělství v Čechách Ministr Kalousek uvedl pro agenturu Mediafax: „Zemědělci trvají na tom, že ty peníze chtějí a chtějí je na úkor ostatních, Stát nemá jiné prostředky než peníze občanů. To znamená, že pokud je dá zemědělcům, je to na úkor ostatních.“  Společnost mladých agrárníků ostře kritizuje postoje ministra financí a poukazují na to, že zpřísnění výběru daní bude mít dopad na všechny občany. „Ministr Kalousek rád poukazuje na mezičlánek, kterými jsou zemědělci, ale konečnými příjemci tohoto benefitu jsou všichni občané. A právě těm chce pan ministr tyto peníze vzít. Vyjádření pana Kalouska tedy naprosto nerozumím,“ říká Petr Mareš a dodává, že zemědělci nemají z ušetřených peněz na naftě žádné přímé výhody, pouze to, že jejich potraviny lidé kupují a oni mají pro koho vyrábět. Pokud bude zelená nafta zrušena, míra spotřeby zahraničních výrobků bude zvýšena na úkor českých. Podle mladých agrárníků tak někteří zemědělci ukončí svou činnost.
Kontakt: Petr Mareš, prezident Společnosti mladých agrárníků, tel: 724 96 29 85