Českotřebovský deník 130/2012 (24.5.)                                  
Taneční škola Česká Třebová se zúčastnila pohárové streetdance taneční soutěže Ulita4Dance v Praze.

Akce proběhla v prostorách umělecké experimentální zóny (Meet Factory výtvarníka Davida Černého). Na soutěž jsme vyslali všechny tři streetdance složky a ani jedna z nich nezklamala. Úctyhodná druhá příčka patřila zaslouženě našim nejmladším, kteří předvedli zatím nejlepší výkon. Dvě třetí místa a také dvě krásné neobvyklé trofeje si přivezli junioři i naši nejstarší.
2. místo - Happy nation (děti) - 3. místo - Šach mat (junioři) - 3. místo - Dancing singers (dospělí)
 
Na Pekláku se připravuje BIKEPARK 

Sportovní divize městské společnosti Eko Bi  se chystá na další zintenzivnění letního využití areálu Peklák. Stávající lanový park bude ještě v letošní sezóně rozšířen o BIKE PARK.  Výtah bude upraven tak, aby spolehlivě vyvezl do horní stanice  cyklistu na horském kole, který bude moci sjíždět zpět do dolní stanice při pravených dráhách vedoucích většinou po stávajících cestách. Bude si možné vybrat ze tří stupňů obtížnosti označených stejně jako sjezdovky, tedy modrá - červená - černá. Bude však možné pokračovat  v jízdě i dalšími směry po hřebenu Kozlovce  např. na Kozlov či Andrlův chlum.  Je třeba ještě dořešit technickou stránku projektu a zajistit potřebné schvalovací doklady a také v neposlední řadě dojednat možnost využívání některých pronajatých ploch pro letní využití . O termínu zahájení projektu budeme informovat. nebude to jediný Bikepark, podobné využití je již v některých areálech realizováno.  Předpokládá se, že by bikepark byl v provozu během rozšířených víkendů, tedy např. čtvrtek - neděle....
 
Europoslanec Jaromír Kohlíček (KSČM) v České Třebové 

V pondělí 7. května 2012 se v našem městě konal poslanecký den europoslance Kohlíčka a poslankyně Parlamentu ČR Matušovské. Ing. Jaromír Kohlíček (*1953, KČM) pochází z Teplic a je europoslancem již v druhém volebním období, v Evropském parlamentu je členem výboru pro dopravu a cestovní ruch. Ing. Květa Matušovská (Končická *1984) je poslankyní za KSČM a zastupitelkou Pardubického kraje, absolventkou DFJP Univerzity Pardubice. Ve sněmovně je členkou hospodářského výboru a a podvýboru pro dopravu. Českou Třebovou již navštívila opakovaně.  Oba  poslanci v České Třebové vynechali návštěvu radnice, ale navštívili tři průmyslové provozy. První návštěva směřovala do firmy CZ LOKO, kde si prohlédli  moderní nedávno otevřené haly a diskutovali jak se zástupcem vedení společnosti, tak i s přítomnými obchodními partnery a dodavateli. Seznámili se jednak s modernizovanými stroji řady 744, tak i s dalšími připravovanými prototypy (viz fotografie).  Návštěvu doprovázeli také zástupci místní organizace KSČM Miloslav Bednář a Ing. J. Dušek  tak i předseda okresní organizace KSČM Jaroslav Klášterecký. Návštěva pak pokračovala na železniční stanici v doprovodu vrchního přednosty Ing. Zdeňka Kudrny, místostarosty Miloslava Keprta a vedoucího odboru rozvoje města a investic Ing. Karla Švercla. Společně také navštívili stavbu logistického terminálu společnosti Metrans. Posledním cílem v České Třebové byla nový závod a.s. KORADO, kde se návštěvě věnoval  předseda představenstva František Menclík. Společně s představiteli městské KSČM  na závěr návštěvy v našem městě položili květy k pomníku Sbratření a památníku padlým sovětským vojákům na městském hřbitově.
 
Informace ze 76. jednání Rady Pardubického kraje 

Kraj rozdělil finance z rezervy v rozpočtu
Rada Pardubického kraje projednala a schválila rozdělení nespecifikované rezervy ve výši 74 mil. Kč. „Prostředky z uvolněné rezervy jsou určeny pro čtyři významná odvětví, a to na dopravní obslužnost ve výši 20 mil. Kč, pro zdravotnictví ve výši 19 mil. Kč, do školství  a kultury ve výši 18 mil. Kč a na udržení sociálních služeb výdaje ve výši 10 mil. Kč,“ uvedl náměstek hejtmana Roman Línek. Rozhodující část prostředků určených pro zdravotnictví bude použito na výstavbu sterilizace Chrudimské nemocnice, a.s. (15 mil. Kč), ve školství a kultuře bude zapojeno 6 mil. Kč na obnovu hospodářských budov Zámku Pardubice, zbývající prostředky budou využity na rekonstrukce školských budov. Prostředky pro sociální účely jsou určeny na krytí propadu státních dotací pro sociální ústavy kraje i obcí.
„Uvolněním těchto prostředků chce Pardubický kraj zabezpečit kritické potřeby uvedených odvětví,“ dodal Línek.
 
Centrální nákupy energií ušetřily přes 11 milionů korun
Pardubický kraj již druhým rokem nakupuje elektrickou energii a zemní plyn centrálně pro všechny zřizované a zakládané organizace. V letošním roce se kraj rozhodl nakupovat na komoditní burze.  Aukce k obchodování elektrické energie v rámci sdružených služeb dodávky elektrické energie v napěťové hladině nízkého a vysokého napětí a aukce pro zemní plyn v tarifu do 630 MWh a nad 630 MWh pro Pardubický kraj proběhly dne 26. 4. 2012. Kraj nakoupil zemní plyn na období od 1. 7. 2012 do 31. 12. 2013 a v předstihu i silovou energii pro období od 1. 1. 2013 do 31. 12. 2013. Na komoditní burze se v této chvíli pohybují ceny na velmi nízké úrovni, proto kraj využil této situace k nákupu těchto komodit. Na burzu vstoupil kraj s požadavkem stlačit cenu pod 1400 Kč za MWh u silové energie a pod 720 Kč za MWh pro zemní plyn. Tyto částky byly vyvolávacími cenami pro dodavatele, kteří měli možnost elektronicky ceny snižovat. „Tato taktika kraji vyšla a podařilo se mu tímto způsobem docílit celkové úspory ve výši 11,7 milionu korun,“ řekl předkladatel zprávy náměstek Roman Línek.
 
Kraj chce mít připravené dopravní projekty
Rada Pardubického kraje  se seznámila s projektovými záměry staveb v oblasti dopravy. „Aby byl kraj připraven na možnou závěrečnou výzvu evropských regionálních projektů, je potřeba mít zpracovanou projektovou dokumentaci, mít zajištěné smluvní vztahy s vlastníky pozemků, zábory, územní rozhodnutí a vypracované žádosti o dotace,“ upozornil hejtman Radko Martínek. Jedná se o modernizace silnic II/311 a III/31118 v úseku Nepomuky – Výprachtice, II/312  Dlouhoňovice – Žamberk, II/312 Králíky - křiž.Červený Potok II.etapa, II/322 Kojice - hranice kraje vč.mostu, II/322 Litětiny – Vysoká, II/343 Hlinsko - hranice kraje, II/355 Hlinsko - Dřeveš, II/360 Polička - křižovatka na Sebranice a  II/371 křiž.I/35 - Městečko Trnávka. „Na zajištění přípravy těchto projektů  vyčlenila rada  rada 12,2 milionu korun v rámci kapitoly strategického rozvoje a evropských fondů,“ dodal hejtman.
 
Vyhlášení evropsky významných lokalit v Pardubickém kraji
Pardubický kraj připravuje podklady pro vyhlášení evropsky významných lokalit Natura 2000 na svém území. Projekt je financován v rámci Operačního programu Životní prostředí. Nyní obdržel kraj smlouvu o poskytnutí podpory pěti procent způsobilých výdajů také od Státního fondu životního prostředí. „Plníme tím zákonnou povinnost ochrany evropsky významných lokalit. Příkladem takové lokality je lipová alej od zámku v Pardubicích směrem ke zdymadlu nebo věž kostela ve Vranové Lhotě poskytující domov kolonii netopýrů,“ uvedl hejtman Radko Martínek.  Z krajského rozpočtu jde na projekt 12,4 milionu Kč. Po uzavření smlouvy může Pardubický kraj usilovat o proplacení těchto prostředků.
 
Jan Kašpar bude mít v reálce pamětní desku
U příležitosti narození Jana Kašpara odhalí zástupci kraje v pátek 25. května  ve vestibulu bývalé reálky pamětní plaketu připomínající studentské období Jana Kašpara ve zmíněné budově v letech 1893 - 1901. „Do nově rekonstruované budovy Pardubického kraje se postupně vrací veřejnost. Sál, kde zasedají mimo jiné různé spolky a neziskové organizace, ponese od pátku jméno slavného rodáka a průkopníka letectví Jana Kašpara a připomínat to bude pamětní deska ve foyeru,“ řekl náměstek Jan Tichý, který byl iniciátorem této myšlenky. Při této příležitosti se uskuteční slavnostní projekce dokumentárního filmu „100 let poté a stále znovu“, který byl vyroben Českou televizí za podpory Pardubického kraje. V rámci doprovodného programu budou před budovou prezentovány repliky letadel Blériot a trojplošníku Fokker 1.
 
Nové prostory otevře zastoupení kraje v Bruselu
V pátek 1. června 2012 se uskuteční slavnostní otevření Zastoupení Pardubického kraje v nově zrekonstruovaném Plzeňském domě, na adrese Place de Jamblinne de Meux 31 v Bruselu. Za Pardubický kraj se otevření zúčastní hejtman Pardubického kraje Radko Martínek  a člen Rady Pardubického kraje Martin Netolický.
 
Kraj pokračuje v konkurzech na ředitele středních škol
Konkursy na místa ředitelů středních škol zřizovaných Pardubickým krajem, kteří jsou ve funkci k 1. 1. 2012 déle než šest let, pokračují. „Ve dnech 11., 14. a 15. května 2012 se jich uskutečnilo celkem dvanáct. Rada Pardubického kraje jmenovala nové ředitelky ve třech případech,“ uvedla krajská radní Jana Pernicová. Stáňa Doležalová se stala ředitelkou Speciální základní školy a mateřské školy Ústí nad Orlicí. Zuzana Pecháčková povede Střední školy obchodu, řemesel a služeb Žamberk. Eva Vrátilová obsadí post ředitelky Základní a umělecké školy Vysoké Mýto.
Pardubický kraj přistoupil k vypsání konkursů na základě novely školského zákona. Z jeho znění vyplývá, že řediteli, který vykonává ke dni nabytí účinnosti tohoto zákona svou činnost v příslušné škole nebo školském zařízení po dobu delší než 6 let, končí výkon práce na daném pracovním místě vedoucího zaměstnance dnem 31. července 2012. Konkursní řízení budou ukončena do konce června tohoto roku. V Pardubickém kraji se konkursy týkají padesáti čtyř krajem zřizovaných středních škol. Účastníky konkursů hodnotí členové dvou komisí, kteří svá doporučení předávají Radě  Pardubického kraje. Stejný postup při řešení obsazování funkcí ředitelů škol a školských zařízení zvolili ve většině krajů České republiky.
 
Kraj podpoří bezpříspěvkové dárcovství krve
Oblastní spolky Českého červeného kříže v Pardubicích, v Chrudimi, v Ústí nad Orlicí a ve
Svitavách požádaly Pardubický kraj o dotaci na rok 2012 na podporu projektů bezpříspěvkového dárcovství krve. „Dohodli jsme se na  poskytnutí dotace na rok 2012 oblastnímu spolku Českého červeného kříže v Pardubicích, v Chrudimi, v Ústí nad Orlicí a ve Svitavách na podporu projektů bezpříspěvkového dárcovství krve celkem ve výši 100 tisíc korun, tedy každému oblastnímu spolku ČČK 25 tisíc korun,“ uvedl překladatel Martin Netolický. Český červený kříž je humanitární občanské sdružení. Je jedinou státem uznanou a mezinárodně potvrzenou národní společností Červeného kříže na území České republiky. Působí zejména v oblasti humanitární, sociální a zdravotní. Zajišťuje výchovu obyvatelstva pro poskytování humanitární a první pomoci. Poskytuje pomoc v případě katastrof a jiných mimořádných událostí.
 
Hospodaření nemocnic je pod drobnohledem
Pracovní skupina Pardubického kraje zaměřená na sledování hospodaření nemocnic seznámila radní s účetními výsledky všech pěti nemocnic za první čtvrtletí letošního roku. Rada také schválila vyrovnávací platby za plnění závazku veřejné služby pro jednotlivá zařízení, a to 127 milionů pro Pardubickou krajskou nemocnici, 14 milionů pro Chrudimskou nemocnici, 49 milionů pro Orlickoústeckou nemocnici, 9 milionů pro Svitavskou nemocnici a 10 milionů pro Litomyšlskou nemocnici. Zároveň radní navýšili  vyrovnávací platby Litomyšlské nemocnice o 3 miliony korun z důvodu  vysokých předpokládaných nákladů na zajištění nasmlouvaných činností.
 
Projekty Koordinační a řídící skupiny nemocnic Pardubického kraje zlepší péči
Koordinační a řídící skupina nemocnic Pardubického kraje předložila samosprávě prostřednictvím  radního pro zdravotnictví Martina Netolického  šest projektů, do kterých se zapojí všechny nemocnice s akutní péčí. Jedná se o projekt sledovaní a vyhodnocování spokojenosti pacientů, anonymní dotazníky hospitalizovaných pacientů, porodních oddělení a ambulantních pacientů  a také projekty vedení zdravotnické dokumentace a vyhodnocování nežádoucích událostí. „Slibujeme si od toho odhalení slabých míst v nemocnicích a zkvalitnění péče pro pacienty,“ vysvětlil radní Martin Netolický.