Českotřebovský deník 135/2012 (31.5.)                                 

Takovéto dopisy dostáváme velice rádi a jsme za ně maximálně vděční. Velice podporují výkon a chuť do další práce. Jsme tu 24 hodin denně pro vás a takováto ocenění to jenom potvrzují. Slibujeme, že vždy uděláme všechno proto, abychom včas, kvalitně a bez zištně pomohli.  Michal Daněk velitel JSDHO Česká Třebová
Na přihlášku do podnikatelského klání zbývají necelé dva týdny  

Už jen do 11. června se mohou malé a střední podniky a živnostníci registrovat do sedmého ročníku podnikatelských soutěží Vodafone Firma roku 2012 a Era Živnostník roku 2012. Počet subjektů ucházejících se o tituly vítězů se rok od roku zvyšuje. Loni se přihlásilo 5857 podnikatelů (z toho 350 z Pardubického kraje), což bylo meziročně o 42 procent více než v roce předcházejícím.
K registraci stačí vyplnit online formulář na webových stránkách www.firmaroku.cz nebo www.zivnostnikroku.cz
.
Do podnikatelských soutěží Vodafone Firma roku a Era Živnostník roku se mohou přihlásit firmy a živnostníci působící v České republice s maximálním obratem 1,4 miliardy korun a alespoň dvouletou účetní historií. Podnikatelské subjekty mohou být do soutěží také nominovány, například svými zaměstnanci, kolegy nebo zákazníky.
Nejdříve se bojuje o regionální tituly Vodafone Firma roku 2012 a Era Živnostník roku 2012 Pardubického kraje. Krajští vítězové pak postoupí mezi celorepublikové finalisty, kteří se o místo „na bedně“ utkají koncem roku. Titulární partneři Vodafone a Era dále vyhlašují kategorie Vodafone Odpovědná firma roku 2012 a Era Účetní roku 2012.
Loni se krajskými vítězi stali živnostník Jáchym Mimra a firma Papera. Zlatý živnostník s kolegou vyrábí nábytek, za jehož specifický rys označují nadčasový design. Poskytují komplexní služby v oblasti zařizování interiérů – od návrhu až po realizaci včetně odborné montáže a kompletního servisu. Jejich specialitou jsou schodiště, ložnice a kuchyně na míru. Paperu založila v roce 1994 tehdy dvacetiletá Monika Betlachová společně s přítelem Milanem Vetrem. Dnes společnost patří mezi přední firmy v oboru, má více než sto zaměstnanců a v nabídce přes 7 tisíc položek.
Kromě vidiny titulu je pro firmy a živnostníky motivací soutěžit i rozsáhlá mediální publicita. Ta účastníkům pomáhá zviditelnit své podnikání a úspěchy a získávat nové obchodní partnery či zákazníky. Dále jsou soutěžící odměněni věcnými cenami a službami v hodnotě několika stovek tisíc korun. Účast v soutěži je zcela bezplatná.
Soutěžit o ceny mohou podnikatelé již během registrace. Ten, kdo se řádně zaregistruje a správně tipne počet letošních soutěžících, vyhraje pro sebe a svou rodinu 5denní pobyt v Čechách podle vlastního výběru.
Podpůrným projektem podnikatelských soutěží je anketa Absurdita roku o nejnesmyslnější administrativní nařízení uložené podnikatelům. Své kandidáty na anticenu může veřejnost až do konce září nominovat na www.firmaroku.cz.

 

Dopravní obslužnost a rozpočtové určení daní, témata hejtmanovy cesty

Svitavsko, Orlickoústecko – Druhý pracovní den v tomto týdnu strávil hejtman Radko Martínek v terénu. Zamířil do obcí a města Svitavska a Orlickoústecka. Hovořil se starosty obcí o dopravní obslužnosti a rozpočtovém určení daní. „Hovořili jsme všude o tom, jak jsou obce spokojené s jízdními řády. V podstatě žádné zásadní připomínky nezazněly, situace se ve všech místech výrazně uklidnila,“ říká hejtman Martínek. Starosta obce Třebovice Libor Gremlica s potěšením konstatoval, že vlaky budou konečně v jejich stanici zastavovat.  „Obce čekají na zvýšení příjmů, protože jen těžko vycházejí s přidělenými finančními prostředky. Mají řadu dotační problémů. Ty budou těžko řešitelné i v budoucnosti, protože na investice od státu peníze nedostanou,“ dodal hejtman.
Hejtman navštívil také některá zařízení a objekty, které vznikly s přispěním evropských dotací. „V zásadě jsou starostové rádi, že evropské peníze dostanou, ale stěžují si na byrokracii a zejména na kontroly. Ty se často zaměřují na formální stránku. Poté následuje trest, který citelně zasahuje pokladnu. Vznikají ale věci, které by si obec nijak nemohla dovolit, patří sem například oprava školy v Opatovci na Svitavsku,“ shrnuje přínos evropských peněz pro region hejtman.
Problémy mají i sociální zařízení, která se velmi obávají dalšího vývoje. „Vzhledem k tomu, že jsou to obecně prospěšné společnosti, je pro ně alespoň základní jistota dlouhodobého financování zcela klíčová. Tato jistota se rozpadá a oni zvažují, co budou dělat dál, protože své klienty nemohou ponechat v nejistotě. Navíc se mění zákony, které můžou velmi zkomplikovat jejich další existenci,“ hodnotí hejtman současnou sociální politiku státu.
Se starostou Michalem Kortyšem v Litomyšli probíral rekonstrukci zámeckého nádvoří z pohledu kraje i města. „Zabývali jsme se také trasováním budoucí silnice R35,“ přiblížil hejtman obsah jednání.
 
Podnikatelská elita se setkala na zámku v Pardubicích

Pardubice – Slavnostní setkání oceněných manažerů Pardubického a Královéhradeckého kraje, které se uskutečnilo 29. května na zámku v Pardubicích, se stalo pro členy krajských samospráv příležitostí k poděkování významným manažerským osobnostem za jejich přínos pro regionální rozvoj a zaměstnanost. Hlavním cílem této dnes již tradiční akce, kterou zorganizovala Společnost Centrum andragogiky, s.r.o. ve spolupráci s Českou manažerskou asociací, bylo představit manažery Pardubického a Královéhradeckého kraje, kteří byli oceněni v soutěži MANAŽER ROKU. Tu již devatenáctým rokem pořádají Česká manažerská asociace, Svaz průmyslu a dopravy ČR a Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů ČR. Soutěž MANAŽER ROKU si podle Pavla Kafky, prezidenta ČMA, klade za cíl vyzdvihnout nejlepší z nejlepších, ocenit klíčové osobnosti managementu, prezentovat jejich výsledky širší veřejnosti a poukázat nejen na dobrou práci, kterou odvádějí, ale představit je i jako vzory pro další potenciální následovníky.  Kromě celé řady zástupců podnikatelského sektoru z obou výše uvedených krajů se této prestižní akce zúčastnili i mnozí vedoucí členové profesních svazů a sdružení a rovněž představitelé krajské správy. Za Pardubický kraj nabídku účasti přijali Jana Pernicová, členka rady zodpovědná za školství, kulturu a památkovou péči, a Martin Netolický, člen rady zodpovědný za oblast zdravotnictví. Královéhradecký kraj pak zastupoval náměstek hejtmana Helmut Dohnálek. Setkání oceněných manažerů se od počátku těší zájmu a podpoře z nejvyšších míst obou krajů. Je tedy zřejmé, že i představitelé krajské správy si uvědomují nejen význam celé soutěže, ale i možný dopad na ekonomickou oblast. „Setkání je vítanou možností jak poděkovat za skvělé výsledky, kterých ocenění manažeři dosáhli a kterých si velice vážím. Také proto, že poskytují pracovní příležitosti a tím i perspektivu spokojeného života mnoha lidem. Nejen toto slavnostní setkání, ale především pravidelná komunikace mezi zaměstnavateli a samosprávami, vzájemný respekt a schopnost domluvit se na klíčových otázkách nám mohou pomoci překonat obtíže spojené s ekonomickou krizí či nepříznivým demografickým vývojem,“ soudí Jana Pernicová a dodává: „Doba je opravdu složitá. Nedostatek kvalifikovaných lidí hlásí firmy v celém regionu. Všeobecně je mladých, technicky vzdělaných lidí málo, a to i přes to, že platy v průmyslu jsou poměrně vysoké. Jako krajská radní zodpovědná mimo jiné za školství a rozvoj lidských zdrojů považuji přípravu mladých odborníků za klíčové. Je zapotřebí mladé lidi vhodným způsobem motivovat k tomu, aby si vybírali také technické obory vzdělávání.“ Pardubický kraj tak činí například formou stipendií, podporou soutěží či prostřednictvím mediálních kampaní.
     Setkání oceněných manažerů Pardubického a Královéhradeckého kraje finančně podpořily Pardubický a Královéhradecký kraj. Partnery akce byly Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů ČR, Svaz českých a moravských výrobních družstev, Svaz průmyslu a dopravy ČR, HOBRA – Školník, s.r.o., společnost VEBA textilní závody, a.s., akci podpořily společnosti Réva Rakvice, s.r.o. a DIAMONDS INTERNATIONAL CORPORATION – D.I.C. a.s.