Česká Třebová Jagellonica…..   


V sobotu 19. května přinesla česká média informaci o tom, že po devíti letech příprav otevírá Galerie Středočeského kraje Kutná Hora naprosto unikátní výstavu Europa Jagellonica 1386- 1572. Umění a kultura ve střední Evropě za vlády Jagellonců. Čtenáře tohoto zpravodaje bude možná zajímat, že jistým drobným způsobem se na této události podílí také naše město, a to prostřednictvím Městského muzea česká Třebová.

Smyslem podniku zvaného Europa Jagellonica je představit výtvarnou kulturu té doby a té části Evropy, které vládli právě panovníci z jagellonského rodu. Časové vymezení je jasné, místně se tak ocitáme v Polsku, Čechách a Moravě, Uhrách a malé části dnešního Německa. Všechny tyto státy se na výstavě – která začala u nás a později poputuje do zahraničí – podílejí.

Mezi koordinátory této velkorysé mezinárodní akce je také mladý badatel Milan Dospěl, který se zabývá českým pozdně gotickým sochařstvím a v této souvislosti nedávno vřadil do příslušného kontextu asi nejstarší sochu nalézající se na území našeho města – totiž pozdně gotickou svatou Kateřinu z 1. poloviny 16. století.  A právě prezentace této sochy, která vládu Jagellonců „pamatuje“, představuje českotřebovský příspěvek k výstavě.

Naše líbezná Kateřinka bude přístupná od 1. července do posledního srpna na svém původním místě. Informace o ní ovšem přinášejí propagační materiály k výstavě Europa Jagellonica a její webové stránky. Navíc návštěvníci kutnohorské expozice budou mít přímo na půdě galerie k dispozici i tištěné letáčky o českotřebovské rotundě a jejím uměleckém vybavení.

Účast českotřebovského muzea na takto široce pojaté akci připravené týmem špičkových historiků umění vnímám jako velmi povznážející, ba lichotivou.  V této souvislosti snad není od věci pozvat všechny milovníky výtvarna, ale i českotřebovské patrioty k letní návštěvě svatokateřinské rotundy i opravdu nádherné kutnohorské výstavy.

 

Za MM ČT Ludmila Kesselgruberová