Charita informuje:  Domácí hospicová péče                       


Oblastní charita Ústí nad Orlicí nabízí těžce nemocným službu, která umožňuje nemocnému strávit poslední dny života doma a v kruhu svých blízkých.  Z výzkumů veřejného mínění vyplývá, že 78 % lidí by si přálo zemřít doma a 88 % lidí je ochotno se o své blízké doma postarat.  Také 88 % zdravotníků se domnívá, že pro umírající je nejlepší domácí prostředí. Zemřít doma je přirozené. Všemu, co se týká umírání a smrti, se obvykle vyhýbáme, ale tím jen zesiluje naše úzkost z neznámého. Domácí hospicová péče přináší do této situace jiný pohled a nabízí doprovod umírajícímu člověku i pečující rodině. Na podrobnosti jsme se zeptali vrchní sestry charitní ošetřovatelské služby, paní Petry Kaplanové:
 
V čem domácí hospicová péče spočívá?
Domácí hospicová péče je doprovázení umírajícího pacienta a podpora pečující rodiny. K pacientům chodí speciálně vyškolené, zkušené zdravotní sestry, podle potřeb i několikrát denně. V prvé řadě se snažíme o to, aby těžce nemocný odešel ze světa bez velké bolesti. Snažíme se ujistit nemocného, že jeho život – jakkoliv svízelný – má stále hodnotu a důstojnost. Velmi důležitá je aktivní  spolupráce rodiny. Společné prožívání dává nový rozměr nejen životu nemocného, ale i životu všech okolo. Vypovídají o tom svědectví lidí, kteří se zpočátku báli doprovázet své blízké na cestě k umírání, ale poté zažili nečekané chvíle nového vzájemného chápání, smíření i radosti.
 
Doprovázet umírajícího musí být mnohdy náročné. Nemají z toho lidé obavy?
Ano, řada lidí si myslí, že to bude horší, než to pak ve skutečnosti je. Ale to je dáno tím, že člověk s tím nemá zkušenost. Jiná situace je, když umírá starý člověk, složitější to je při odchodu mladého člověka.  V každém případě jsme lidem k dispozici 24 hodin denně, mohou se na nás obrátit kdykoli a s čímkoli.  Když  pak nemocný umírá a jeho blízcí stojí u něj, je to velký dar pro obě strany. Tak nám to říkají rodiny, které mají zkušenost s úmrtím člověka doma.
 
Jak lze o tuto službu požádat?
Obvykle pacienta převezmeme, když nechce jít do LDN. Může mu to také nabídnout obvodní lékař, sociální pracovnice, anebo může zájemce oslovit přímo Charitu.
 
Jaké zdravotnické výkony například provádíte?
Ošetřovatelskou péči (polohování, ošetření proleženin, měkké techniky masáží, bazální stimulaci atd.), zaškolení rodiny v ošetřování o těžce nemocného člověka, péči o správnou výživu a hydrataci nemocného (infuze, infuzní pumpy, sondy, pegy), pomoc při tlumení bolesti a dalších doprovodných příznaků nemoci (aplikace náplastí proti bolesti, podávání opiátů s.c. nebo pomocí lineárního dávkovače atd.)  
 
Hospicová péče  vedle zdravotních výkonů nabízí  i další návazné služby, které to jsou?
Spolupracujeme s ošetřujícím lékařem, s lékařem z Centra bolesti, nutričním terapeutem. Nabízíme podporu pacientovi, ale i rodině, která o nemocného pečuje a prochází těžkým životním obdobím. Pomáháme jim zvládat jejich zármutek i po smrti blízkého člověka, třeba formou návštěvy sociálního pracovníka, psychologa nebo duchovního. Dále můžeme  zprostředkovat zapůjčení vhodné zdravotnické pomůcky, službu osobní asistence, pokud rodina nemůže být s nemocným celý den doma, a nebo prostřednictvím sociálního poradenství  pomoci s praktickými záležitostmi, jako zrušení bankovního konta nebo telefonu.
 
Ve kterých místech okresu službu poskytujete?
Všude tam, kde máme střediska charitní ošetřovatelské služby, tedy v Ústí nad Orlicí, České Třebové, Chocni, Lanškrouně, Letohradě a okolí těchto měst. Jak je služba využívaná? Zájem je čím dál větší ze strany pacientů a vycházejí nám vstříc i lékaři.
 
Jak byste charakterizovala smysl této služby?
 Z pohledu dnešního uspěchaného světa se může zdát, že to není moc důležité. Ale jsem přesvědčená o tom, že opak je pravdou. Důstojné ukončení života má velký význam pro pacienta i jeho okolí. Lidé, kteří o nemocného pečují, vědí, že udělali všechno, co mohli – obě strany zažívají  pocit ukončení a pokojného rozloučení…
 
Děkujeme za rozhovor.
 
Kontakt: Charitní ošetřovatelská služba Ústí n.O. 17. listopadu 69 Tel. 731 402 340  www.uo.charita.cz  I.Marková